Партнер рубрики Події

Кого вдалося повернути з російського полону в Україну та чому є невдоволені

Кого вдалося повернути з російського полону в Україну та чому є невдоволені

Обмін полоненими між Україною і Російською Федерацією відбувся сьогодні, 7 вересня, до України повернулися 35 утримуваних осіб.

15:36 Звільнених українців привезли на обстеження до медиків.

15:30 Канцлер Німеччини Ангела Меркель прокоментувала обмін, проведений Україною і РФ, назвавши його "таким, що подає надію сигналом"

"Я рада за українських моряків і Олега Сенцова, які тепер можуть відправитися додому", - заявила вона.

Відео дня

У Раді Європи також привітали обмін утримуваними. У міжнародній організації заявили про готовність брати участь в процесі примирення сторін на основі положень Європейського суду з прав людини.

КОГО повернули в Україну

15:23 Звільнені українці дали перші коментарі журналістам. Зокрема, Олег Сенцов подякува всім, хто має відношення до підготовки обміну, за звільнення. Український режисер сподівається, що й інші полонені будуть скоро звільнені.

Павло Гриб повідомив, що перед обміном утримуваних в РФ українців змушували писати прохання про помилування.

Це коротка хроніка подій, що сьогодні відбувалися у Києві. 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців.

 

За офіційною інформацією, до України повернулися:

  1. Роман Сущенко.
  2. Олег Сенцов.
  3. Олександр Кольченко.
  4. Володимир Балух.
  5. Станіслав Клих.
  6. Микола Карпюк.
  7. Олексій Сизонович.
  8. Павло Гриб.
  9. Едем Бекіров.
  10. Євген Панов.
  11. Артур Панов.
  12. Роман Мокряк, командир МБАК «Бердянськ».
  13. Юрій Без’язичний, моторист-електрик.
  14. Андрій Артеменко, старший комендор.
  15. Андрій Ейдер, комендор-сигнальник.
  16. Богдан Головаш, випускник ІВМС.
  17. Денис Гриценко, командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування.
  18. Василь Сорока, капітан, перебував на борту МБАК «Бердянськ».
  19. Богдан Небилиця, командир МБАК «Нікополь».
  20. Вячеслав Зінченко, комендор-сигнальник.
  21. Сергій Цибізов, комендор-сигнальник.
  22. Сергій Попов, заступник командира дивізіону з електромеханічної частини – начальник електромеханічної служби 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування.
  23. Владислав Костишин, випускник ІВМС.
  24. Андрій Оприско, моторист-електрик МБАК «Вишгород».
  25. Андрій Драч, капітан, перебував на борту МБАК «Нікополь».
  26. Олег Мельничук, командир рейдового буксира «Яни Капу».
  27. Михайло Власюк, моторист-електрик.
  28. Віктор Беспальченко, комендор.
  29. Володимир Терещенко, комендор.
  30. Євгеній Семидоцький, марсовий.
  31. Володимир Лісовий, командир 31-го дивізіону суден забезпечення.
  32. Андрій Шевченко, головний старшина дивізіону.
  33. Володимир Варімез, старший радіотелеграфіст НК «Сміла» 31-го дивізіону суден забезпечення.
  34. Сергій Чуліба, командир відділення мотористів НКА «Нова Каховка», 31-го дивізіону суден забезпечення.
  35. Юрій Будзило, командир радіотехнічного взводу управління 21-ї окремої р/т роти морського командуванн.

Обмін відбувся у форматі 35 на 35. Російський спецборт із утримуваними в Україні особами приземлився у "Внуково" в Москві о 13:28.

Рада Європи вітала, але є і невдоволені

У списку переданих Росії полонених - Володимира Цемах, якого вважають одним зі свідків у справі малайзійського "Боїнга", і через якого міг зірватися обмін між Україною і РФ.

Нідерланди змогли допитати колишнього бойовика угруповання "ДНР" Володимира Цемаха у справі МН17 і просили Україну не видавати його Росії.

Про це написав глава МЗС Нідерландів Стефан Блок у листі до парламенту, який цитують місцеві ЗМІ, повідомляє "Європейська правда".

За даними телеканалу NOS, нідерландські слідчі допитали Цемаха перед тим, як його обміняли на українських в'язнів. Щоб зробити допит можливим, Україна відклала передачу Цемаха до Росії на деякий час після тиску Нідерландів.

Видання De Telegraaph повідомляє, що Блок написав депутатам, що в уряді шкодують, що Цемах був виданий Росії. В уряді побоюються, що тепер його неможливо буде притягнути до відповідальності.

"Уряд даремно намагався дійти до найвищого рівня керівництва, намагаючись переконати Україну, що Цемах не повинен бути частиною більшого обміну в'язнями", - цитує видання лист Блока.

А да Європи привітала обмін полоненими між Україною та Росією і висловила готовність сприяти подальшій нормалізації відносин.

Про це йдеться у заяві речника РЄ Даніеля Хольтгена, текст якої має "Європейська правда".

"Ми вітаємо сьогоднішнє звільнення полонених Росією та Україною. Це важливий та обнадійливий крок до нормалізації відносин між двома країнами-членами Ради Європи. Ми готові допомогти у процесі примирення на основі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", - йдеться у повідомленні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (41)
  • Укроп

    А як вдало москва перекрутила виконання вимоги суду про звільнення моряків на обмін полоненними... Проте головне що наші люди вже дома, хоча це лише 10% від всіх бранців мордора...

    Валсон Кодак reply Укроп

    морякам в рф придется ездить на суды..которые не закрыли..вот в чем проблема..как это все будет происходить посмотрим..
  • Цьвєк

    Головне шо Ангела Меркель з того всього рада,то значит шо ми йдем до європи.Всьо, я скінчив.
  • Анонім

    Народ з полоненими все зрозуміло вони стали заручниками за рахунок агресії кремля. Зрозуміло , що для рідних головне щоб вони повернулися в Україну , але є ще таке поняття як національні інтереси країни ,і саме основне чи вони не були зраджені ці інтереси . На мою думку треба було зібрати список із таких питань які б треба було вирішити на референдумі ,а не за рахунок здачі національних інтересів на якихось договорняках.

    Stark Eddard reply Анонім

    Давай референдум ми проводемо, коли сядеш ти, тоді глянемо, як важливо для тебе буде відстояти інтереси держави.
    Люди втрачають роки свого життя, сидячи в тюрмі, а час йде і молодість проходить, хто ми такі, щоб жертвувати ними заради інтересів, і хто вирішує, які у нас нац. інтереси?

    Анонім reply Stark Eddard

    Я з всякими бл....ми в інтернеті не знайомлюсь і за ними в Білорусію чи Крим не їжу щоб там під виглядом бл.....й ФСБ хапало укр. громадян і собі зірочки вішало ,а потім то головне х.....о шантажувало всю країну і світ . Одне діло коли у тебе на руках рішення міжнародних судів за котрим росія мала б випустити і так тих моряків ,плюс повернути кораблі . І ще ,якщо президент заявляє чітко ,що росія моряків має повернути згідно рішення суда ,а потім бере і обмінює їх на всяких терористів ,диверсантів , а ще ми не знаємо всієї правди . Час іде і ми знову прогинаємось під росію .За ,що загинула небесна сотня , а вояки які гідно не можуть відповідати терористам через мінські договорняки за царювання Зе .Вже і по телебаченю поміняли риторику вже не терористи ,а найманці . Зовнішню політику треба розвивати ,а у Зе вона шкутильгає як і все інше . А ,що так якщо росії можна хапати ук. громадян ,то чому ми не можемо хапати тут всяких московських одізних осіб ,підкидати їм наркоту ,гранати і давати реальні терміни . Чому ми і далі даємо користуватися залізничним сполученням ,і тим самим допомагаємо окупанту підживлювати свою економіку. А якщо завтра ми дізнаємося , що воду в Крим пустять окупантам ви теж скажете ,що це правильне рішення . Ще раз кажу хто в танку люди для путіна це мусор і тих 35 терористів сьогодні завтра підуть в розхід . А основний предмет торгу ми можемо взнати пізніше в першу чергу це може бути вода в Крим , потім повний відвід військ і повне припинення вогню навіть якщо терористи будуть добряче довбати з артилерії і танків , або зняття санкцій з РФ і  повна таємна лояльність до путіна . Ви ще слова Коломойського не зрозуміли про громадянський конфлікт де він з іншою шоблою типу Медведчуком співали в РФ ,а де Коломойський туда і новообраний вітряк повернеться . Шановні я вас вітаю з обраням колишніх ригіоналів і реваншом .Риги сюда просто так не повертаються після богатирьової повернеться азаров ,а там і м......к янукович.
  • гість

    Павло Гриб скоріш за все тому не потиснув руку президенту, бо його опустили у в`язниці, і йому не можна торкатися нормальних людей, тим більше президента України, щоб  не законтачити. Треба ж розуміти, що воно молоде, та й ще й з російської в`язниці, де не жалують українських політв`язнів, в пітушатні сиділо, бо інакше це пояснити неможливо. Коли тобі роблять добро, а ти ведеш себе як нелюд.

    гість reply гість

    А почем лично я это увидил, что это быдло, Павлуша Гриб, даже не поблагодарило президента Украины, за своё освобождение, а выскочило как птица певчая из самолёта, и ломанулась как сайгак по кукурузе, что бы своим присутствием не законтачить нормальных людей, явно в петушатне сидело. Если здесь присутствуют бывшие сидельцы, то они со мной согласятся. Как ваше мнение, господа сидельцы, лично я для себя другого объяснения не нашёл в поведении этого человека. У нас в лагере подобным образом себя петухи вели, шарахались на полусогнутых под стеночку от нормальных людей, прям как Гриб из самолёта.

    Віктор reply гість

    Нет это на тебя кацапская морда накончали это ты с твоим папочкой два петушка. Иди в свой петушатник кацапская шавка, не пиши тут больше.

    Анонім reply Віктор

    Ти,що тут забув ,а ну п......й в свою лугандонію московським офіцерам портянки прати , а як попереш не забуть парашу винести з офіцерських туалетів .

    гість reply Анонім

    ОПУЩЕНІ ТУТ МІНУСИ НАМ З ВАМИ, АНОНІМ, СТАВЛЯТЬ, А ПЕТУХУ ЛУГАНДОЇДУ ВІТЮШЦІ ПЛЮСИ. ОХРЕНІТИ МОЖНА З ЇХНЬОЇ МОРАЛІ, ТА З ТОГО, ЩО ВОНИ З НАШОЇ ДЕРЖАВИ ЗРОБИЛИ! "Зло називають добром, а добро злом, темряву світлом, а світло темрявою". Ото мораль! То чого ж доброго нам, простим людям, чекати в цей час, якого долбаного покращення!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На вулиці Київська зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up