Партнер рубрики Події

У Тернопільському ставі купатися не рекомендують: висновки перевірки

У Тернопільському ставі купатися не рекомендують: висновки перевірки
  • Фахівці не рекомендують купатись у Тернопільському ставі. Вони перевірили воду на "Дальньому пляжі", "Циганці" і "моржатнику".
  • Кишкової палички у воді Ставу майже в п'ять разІв бІльше за норму.

 

Взірці води відібрали 26 червня спеціалісти Тернопільського міського управління Головуправління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно з фахівцями Тернопільської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з вiдкритих водойм м. Тернополя.

Експертні висновки зробили 1 липня.

За результатами моніторингових досліджень взірців води встановлено невідповідноcті нормативним вимогам за наступними показниками, повідомляє прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в області. А саме:

Відео дня

- Тернопільський став, в районі «Дальний пляж» (експертний висновок №001688 д.к./19 від 01.07.2019р.) - індекс ЛКП більше 240000 куо/ дм3 в 1дм 3 при нормативних значеннях ЛКП не більше 50000 в 1дм3 ; смак і присмак 5 балів при нормативних значеннях не більше 4 бали; запах 5 балів при нормативних значеннях не більше 4 бали; розчинений кисень 1,2 мгО2/ дм3 при нормативних значеннях не менше 5,0 мгО2/ дм3 ; окислюваність перманганатна 15,6 мгО/дм3 при нормативних значеннях не більше 5,0 мгО/ дм3; лужність 6,6 ммоль/дм3 при нормативних значеннях не більше 6,5 ммоль/дм3;

- Тернопільський став, в районі «Циганка» (експертний висновок №001689 д.к./19 від 01.07.2019р.) - смак і присмак 5 балів при нормативних значеннях не більше 4 бали; запах 5 балів при нормативних значеннях не більше 4 бали; окислюваність перманганатна 15,12 мгО/дм3 при нормативних значеннях не більше 5,0 мгО/ дм3 ; лужність 7,0 ммоль/дм3 при нормативних значеннях не більше 6,5 ммоль/дм3 ;

- відкритий басейн оздоровчого зимового пляжу «Нептун» парк «Топільче» - (експертний висновок №001690 д.к./19 від 01.07.2019р.) - розчинений кисень 4,43 мгО2/ дм3 при нормативних значеннях не менше 5,0 мгО2/ дм3; окислюваність перманганатна 15,68 мгО/дм3 при нормативних значеннях не більше 5,0 мгО/ дм3 ; лужність 6,9 ммоль/дм3 при нормативних значеннях не більше 6,5 ммоль/дм3 .

Враховуючи вище викладене, з метою забезпечення санітарно – епідеміологічного благополуччя населення та попередження виникнення спалахів інфекційних захворювань, пов’язаних із водним шляхом передачі на території міста Тернополя вказану інформацію направлено до органів місцевого самоврядування, а також рекомендовано наступне:

- розглянути питання щодо встановлення ймовірних джерел забруднення та їх ліквідації з метою забезпечення належної якості води у Тернопільському ставі в місцях рекреації населення;

- через засоби масової інформації проінформувати населення щодо незадовільної якості води в Тернопільському ставі;

- встановити інформаційно – попереджувальні щити щодо заборони купання населення в вище вказаних місцях рекреації.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Олег Базар

    І ще - є давно у влади така тактика універсальна (це стосується і політити і т.д.), але зараз тільки про дану ситуацію - подати людям ту інформацію, яку вони самі подають чомусь, і чомусь самі в неї вірять, не знаючи як воно насправді. Тобто, в нас вже довго і давно говорять, що "Тернопільський став не чистий, його треба чистити, я туда ні ногою і т.д." але насправді це звичайна прісна водойма як і всюди, ніяких надзвичайних забрудників там немає, інакше вся екологія давно була би вбита (флора/фауна). Є звісно неприємності певні (стічні води там...), але все-одно це мізер в порівнянні з тим, що пишуть і поширюють про наше озеро. Раніше влада не дозволяла собі говорити на весь сезон, що в ставі купатися прям небезпечно, але тепер побачили, що народ сам так думає, і почали робити собі те, що їм вигідно - не дбати, не чистити, не приймати мір для стабілізації ситуації, а просто говорити, що "небезпечно", і так кожен рік. Але насправді нічого не змінилося по факту, екостан водойми той же, що й десяток років тому, все інше пусті балачки по великому рахунку.
  • Олег Базар

    Розповім як було насправді - допоки рівень не приспустили на 15 см, нічого не цвіло і не гнило, вода дійсно була в нормі, тоді і перші проби брали, і для піару, що "ми зробили пляжі" на пару днів сказали "можна, вода чиста" (але це і було правдою). Побуло так трошки, рівень ідіоти понизили, все загнило/зацвіло, і відтоді почалися спекуляції... інтерв'ю. купи *експертів* як рятувати став і скільки мільйонів на це потрібно, а також відібрали знову проби води, звісно там, де вона дійсно жахлива - от і все, вже "не можна" купатись у всій водоймі (що є повною нісенітницею). Зараз вже все перецвіло, і вода в основному нормальна - але кого то гребе...
  • Олег Базар

    Послухайте, не хавайте цю абсурдщину, яку вам піхають. Не догадуєтесь чого і навіщо це роблять? А я скажу, бо влада не зацікавлена просто нормально обслуговувати пляжний сезон і все з ним пов'язане, інтереси нашої влади одні - бруківка і нові дерева "стручки" замість старих нормальних, МАФи, все. А в цій сфері треба кваліфікованих спеціалістів, а їх немає, от тому їм ліпше сказати: "всі подальше від того ставу, ходіть, гуляйте, загаряйте, але не купайтесь". Буде багато купающихся - треба брати відповідальність за них, адже скільки може топитися, а скільки дійсно нап'ється тої води, і їм буде зле... короче купа для них "лишніх пролем" а так пофіг, "не можна" - а ви собі хочете, то на власну відповідальність йдіть плавайте, і крайніх не буде, бо ви самі ними є.
  • Ника Смирнова

    Зато придумали свято ставу!Радість то яка!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up