Партнер рубрики Події

У Тернополі на вихідних всіх охочих щеплюватимуть проти ковіду: якою вакциною та як записатися?

У Тернополі на вихідних всіх охочих щеплюватимуть проти ковіду: якою вакциною та як записатися?
  • Уже цими вихідними — 5 та 6 червня — у Тернополі проти Covid-19 щеплюватимуть усіх охочих.
  • Журналісти "20 хвилин" дізналися, як можна записатися, де та чим будуть вакцинувати тернополян та жителів області.

Тимчасовий центр масової вакцинації проти COVID-19 відкриється на базі кінотеатру ім. Довженка у Тернополі. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров'я ТОДА Ольга Ярмоленко під час сьогоднішнього засідання комісії ТЕБ та НС.

Центр працюватиме у вихідні. Тут щеплюватимуть громадян, які записалися до листа очікування вакцинації проти COVID-19 в додатку чи через сайт «Дія» або через контакт-центр Міністерства охорони здоров’я.

Вакцинація відбуватиметься із дотриманням усіх санітарних та протиепідемічних вимог. 

Відео дня

— Вакцинальна кампанія на Тернопільщині успішно триває, — зазначає начальниця управління охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко. — Станом на ранок, 1 червня, в області провели 34 946 щеплень. Працює 56 пунктів щеплень та 11 мобільних бригад.

Щеплюватимуть вакциною CoronaVac, виробленою компанією Sinovac. Наразі залишилась лише китайська вакцина. Як розповіла Ольга Ярмоленко, нову партію вакцини очікують до кінця тижня.

Хто може щепитися?

Тимчасовий пункт вакцинації у приміщенні центру ім. О. Довженка, що на проспекті Злуки, 45, буде працювати уже цими вихідними. Вакцинуватимуть всіх, хто став у чергу через додаток «Дія». Всі охочі можуть це зробити до вихідних.

– Ми розгортаємо тимчасовий пункт вакцинації для усіх жителів Тернопільської області. Він діятиме на базі центру дозвілля ім. Довженка на проспекті Злуки, 45. Там працюватиме вісім мобільних бригад. Вакцинуватимуть тих осіб, які зареєстровані на вакцинацію в «Дії». Тож всі жителі області, які зареєструвалися або зареєструються – можуть приходити за вказаною адресою, – зазначила чиновниця.

Як розповіла Ольга Ярмоленко – чекати дзвінка чи повідомлення з пункту щеплення не потрібно. Достатньо прийти на пункт та підтвердити, що ви записані в черзі через додаток. Після цього необхідно заповнити інформаційну згоду та пройти вакцинацію.

Чим вакцинують?

Вакцинуватимуть охочих китайською вакциною Coronavac. Однак скільки виділять вакцини – невідомо. Як розповіла координаторка вакцинальної кампанії Марія Павельєва – спершу мають простежити, скільки буде охочих.

– Наразі не можемо сказати, скільки людей ми зможемо провакцинувати. Спершу ми проаналізуємо, скільки буде записів через додаток «Дія». Ми завершуємо підготовку. Попередньо відомо, що працюватиме пункт щеплення з 10:00. Всі деталі ми повідомимо згодом.

Тож до котрої години працюватиме тимчасовий пункт вакцинації, наразі не повідомляють.

Детальну інструкцію, як стати в чергу на вакцинацію через додаток "Дія" читайте за посиланням.

Також в області очікують нову партію китайської вакцини, яка прибула в Україну. Однак точної дати доставки вакцини в регіони не повідомляють. На гарячій лінії МОЗ нам також відповіли, що дату прибуття вакцини в Тернопільську область ще не визначено. 

Які є побічні реакції?

Якщо ви бажаєте щепитися – варто пам’ятати про протипокази. Щеплення можна робити людині без скарг на самопочуття. Перед вакцинацією вимірюють температуру тіла. Протипоказом для вакцинації є алергічні реакції на компоненти вакцини.

Серед побічних дій цієї вакцини є головний біль, слабкість, біль в місці щеплення, нудота, озноб, втрата апетиту, тощо. Впродовж 1–3 днів побічні прояви зникають.  

Медики закликають вакцинуватися та захистити свій організм. Вакцина не може дати захист від інфікування, однак вона дозволяє перенести хворобу в легшій формі та знижує ризики ускладнень.

– Вакцина, на жаль, не гарантує того, що ніхто не захворіє, – каже професор–інфекціоніст, доктор медичних наук Василь Копча. – Вона дозволяє перенести хворобу легше. Це дуже важливо з точки зору пацієнта. Але людина може лишатись джерелом збудника. Саме цим вакцина від коронавірусу відрізняється від усіх інших. Якщо я вакцинувався від кору – не захворію на кір, і в такий спосіб можна погасити епідемію. Але не вийде погасити епідемію коронавірусу тільки шляхом вакцинації. Це можна зробити тільки в поєднанні з карантинними заходами. І це стосується всіх вакцин від коронавірусу, які зараз існують.

Читайте також:

Вакцина в області закінчується, а нових поставок немає. Чи щеплюватимуть ще когось?

Лікарка, яку першою на Тернопільщині щепили від ковіду, отримала другу дозу вакцини

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валерій Якимчук

    Оці хто його відкрив,нехай і коляться ,і зразу закриваються!
    Наркомани йоб@ні!

    Igor Step reply Валерій Якимчук

    всім треба повідомити що ти дйб  Валерій Якимчук?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:45 Понад 9 тисяч випускників зареєструвалося на Тернопільщині для участі в основній сесії мультитесту 21:00 Сходи зробили нові, а тротуар в суцільних вибоїнах: хто і за скільки проводить ремонт на Дружбі 20:00 Майстриня зі Збаража створює обереги для військових за традиціями січового стрілецтва та вояків УПА 19:20 9 травня в мікрорайоні «Березовиця» не буде води Від читача 14:48 «Клітини мозку» - дебютна персональна виставка Марії Панасюк 19:03 За майже місяць так і не знайшли чоловіків у формі, які побили тернополянина в супермаркеті 18:45 На Тернопільщині прогнозують заморозки 18:02 Унікальні ікони середини ХІХ століття отримав в подарунок музей на Тернопільщині photo_camera 17:00 Керівника однієї з амбулаторій сімейної медицини підозрюють у підробці документів 16:00 До Дня міста «Алея зірок» у Тернополі поповниться новою зіркою 15:31 Є дефіцит потужності — на Тернопільщині 8 травня обмежать споживання електрики для підприємств 15:00 У Тернополі зміниться тариф на паркування 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 8 травня 14:10 Тернопіль прощається з батьком трьох дітей Петром Воробцем, який загинув на фронті 4 травня 13:55 Рада проголосувала за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні 13:30 Помер потерпілий у ДТП з молоковозом у Почаєві 13:02 Міську дитячу лікарню «розполовинили». Хто керуватиме і що буде з персоналом і малими пацієнтами? 12:25 8 травня можливі відключення електроенергії по всій Україні — Укренерго 11:40 На бульварі Шевченка матері загиблих воїнів висадять квіти у пам’ять про полеглих синів photo_camera 11:10 У Тернополі встановлять стелу пам’яті та меморіальну таблицю захиснику Андрію Теребію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up