Партнер рубрики Події

Як доглядати за килимом та що для цього потрібно

Як доглядати за килимом та що для цього потрібно
  • Перед похолоданням багато тернополян задумуються про чистку килимів. Хтось робить це сам, а хтось – звертається у хімчистки.
  • Як правильно доглядати за килимами та які засоби для цього потрібні, дізнавався журналіст «20 хвилин».

Килими в будь-якому будинку виконують одразу кілька важливих функцій: додають комфорту в кімнаті, допомагають створити шумоізоляцію та зберегти тепло. Але вони мають і великий недолік. Будь-який килим є пилозбірником, тому потрібно доглядати за ним та чистити.  

Треба прати килим

Пилососити та періодично вибивати килим недостатньо для його чистоти. Як розповідає тернополянин Павло Куліковський, варто хоча б два рази на рік прати килим.

- Раз на два місяці, якщо це дозволяє погода, я вибиваю килими, – розповідає пан Павло. – Весною, коли вже тепло, сам їх мию. Якщо маю змогу, роблю це в кінці літа. Але сам це не кожен зможе зробити, бо потрібно місце, щоб вивішати килим, вимити його та висушити.

Відео дня

Як радить пан Павло, якщо ви вирішили самі почистити килим, потрібно обирати спекотні дні. Килим має висохнути за день – два, інакше – він може почати погано пахнути.

- Я не використовую спеціальні чистячі засоби, – каже пан Павло. – Уже помітив, що згодиться і звичайний шампунь. Купую для цього недорогий засіб в магазині. Ефект той самий, що і від дорогих. Але якщо у вас килим лежав у кімнаті кілька років і на ньому є плями, то краще придбати спеціальний засіб. 

Які килими обирають

У одному з магазинів біля Центрального ринку продавці розповідають, що найбільшою популярністю серед покупців користуються килими з поліпропілену.

- Килими з поліпропілену недорогі, їх легко пилососити та чистити, – розповідає продавець-консультант Ігор. – Великі килими частіше купують саме з цього матеріалу. Якщо потрібно постелити маленький біля ліжка – беруть з поліестеру, бо вони м’які. З натуральних матеріалів, таких як бавовна, купують рідше.

Як радять продавці, невеликі килимки з поліпропілену або бавовни потрібно прати вручну, з використанням рідких миючих засобів. Пральну машинку краще не використовувати, щоб не пошкодити килим. Поліпропіленові килими треба чистити з допомогою спеціальних жорстких щіток та миючих засобів. Після чого - змити сильним потоком води.

Тернополянин Павло розповідає, що поліпропіленові килими з роками починають «розсипатися».

- Поліпропілен – це недорогий матеріал, але щоб килим довше прослужив, потрібно правильно доглядати за ним, – каже пан Павло. – Коли такий килим вибиваєте від пилу – головне не перестаратися. За кілька років клей може почати розсихатися і сипатися. Ви думаєте, що вибиваєте пил, а на справді це вже – старий клей.  

Ще один матеріал для килимів, який набирає великої популярності – джут. Це натуральний матеріал із трав’янистої рослини. Такі килими відносно недорогі, міцні, не викликають алергічних реакцій, приємні на дотик та мають гарний зовнішній вигляд. Але доглядати за ними трохи важче. Щоб не пошкодити волокна матеріалу, продавці радять використовувати лише щітки із м’якою щетиною та спеціальні миючі засоби, які призначені для джуту. Не вся побутова хімія може добре очистити цей матеріал. До того ж, неправильно вибравши миючий засіб, можна пошкодити волокна килима, через що він швидко зноситься.  

Які засоби для чищення існують

У магазинах побутової хімії є великий асортимент різних миючих засобів. Як розповідає продавець Олег, є універсальні рідкі засоби, що підійдуть для будь-якого матеріалу.

- Є засоби у вигляді гелю, - каже продавець Олег. – Їх потрібно наносити на мокрий килим, а потім розтирати спеціальною щіткою. Рідкі засоби купують найчастіше. А от шампуні, пральні порошки та інші засоби я б не радив використовувати. Вони для того не призначені. Від них, звичайно, є результат, але не такий, як хотілося б. Колись сам мив килимок пральним порошком, і плями на ньому залишились.

Рідкі миючі засоби коштують від 40 до 200 гривень. Засоби у вигляді порошків значно дешевші. Ціни за 25 грам порошку починається в середньому від 10 гривень. Їх потрібно розсипати на мокрий килим і за допомогою щітки розтерти поверхню, доки не утвориться піна.

Є і спеціальні спреї, але їх використовують не для миття килиму, а для швидкого видалення плям.  Вони універсальні і можуть використовуватись для чистки м’яких меблів. Ціни на них починаються від 50 гривень за 0,5 л. засобу.

Продавець Олег також розповідає, що існує два типи універсальних засобів – для натуральних та синтетичних матеріалів. На це варто звертати увагу. Якщо засіб для натуральних матеріалів не зашкодить синтетиці, то синтетичний засіб може погіршити стан натуральних тканин.

Скільки коштує хімчистка

Дехто не має можливості або часу самостійно зайнятися чисткою килимів. У Тернополі є багато місць, де можна здати килим на чистку. Часто на автомийках займаються миттям килимів.

- Ідеально очистити килим від пилу та бруду самому нереально, навіть якщо використовувати дорогі засоби, –   каже пан Павло. – Це треба багато води спустити, щоб добре очистити килим. Якщо так порахувати, то іноді дешевше здавати килим у хімчистку чи на автомийку. Я іноді відвозив килими на автомийку. Там в них є спеціальні апарати для чищення. За 2 – 3 дні можна забрати чистий килим.

Вартість професійного миття килиму залежить від ряду факторів. В першу чергу – місце, де займаються чисткою. Також усе залежить від матеріалу килима, його розмірів та наявність плям. Якщо окрім чистки та прання вам потрібно вивести плями – доведеться доплатити. Але потрібно платити не за конкретну пляму, а за увесь килим.

Вид послуги

Вартість послуги

Чистка синтетичних килимів 1м2

30 – 40 грн

Чистка натуральних килимів 1м2

40 – 50 грн

Чистка килимів ручної роботи 1м2

50 – 80 грн

Чистка ковроліна 1м2

25 – 35 грн

Чистка сильнозабруднених килимів 1м2

50 – 80 грн

Сушка килимів після потопу 1м2

60 – 90 грн

Ароматизація килимів 1м2

5 – 10 грн

Очищення від шерсті тварин 1м2

5 – 10 грн

Вивіз та доставка по Тернополю 

60 – 100 грн

У хімчистках, окрім звичайної мийки, пропонують і деякі інші послуги. Це може бути чистка та сушка килима після потопу чи пожежі, ароматизація, виведення неприємного запаху, виведення плям, висвітлення та інші.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up