На море чи на роботу за кордон: куди їдуть тернополяни та які країни закриті на карантин

На море чи на роботу за кордон: куди їдуть тернополяни та які країни закриті на карантин
  • Когось карантин примусив змінити плати та відмовитись від подорожі за кордон, а хтось не злякався обмежень та готує валізи на відпочинок або навіть на роботу за межами України. 
  • Куди можна та не можна їхати, які напрямки обирають тернополяни та куди в'їзд "під замком" читайте у матеріалі. 

Про те куди зараз найбільше їдуть тернополяни та які документи для цього потрібні говоримо із представниками місцевих туристичних компаній. 

— Я можу сказати, що карантин навіть активізував туризм. Великою популярністю користують екзотичні країни: Домінікана, Занзібар, Мальдіви, Мексика. Ці напрямки зросли у продажахТрадиційно на піку Єгипет, трохи менше — Туреччина, — розповідає керівник туристичної агенції "Море Турів" Любомир Бованько. — Є багато країн, які можна відвідувати, є багато, які відвідувати не можна.  Кожен обирає собі за фінансовою складовою, і звісно, відповідно до обмежень.

 

Відео дня

Чи зросли ціни на подорожі?

Загалом, пан Бованько зауважує, що з порівняно із зимовим сезоном у минулому році, ціни зараз навіть нижчі. 

— Із останніх тижнів 2020-го року є тенденція до підняття цін. Чому? Із середини грудня почалась паніка навколо локдауну і люди почали переживати. Але згодом, коли люди дізнались, що кордони повністю не закриють, небо не закриють — почали масово бронювати тури. Відповідно, туроператури, які бачать такі напливи, штучно піднімають ціни, - каже він.

Крім того, завдяки тому, що зменшується кількість хворих у різних країнах, активніше люди використовують раннє бронювання на весну-літо. Це суттєво знижує вартість поїздки.

— Із 15-го грудня відбувся масовий потік туристів. Зараз літаки заповнені і навіть маємо іншу проблему — важко забронювати місце у літаку на гарячі тури. Якщо зараз ви хочете купити квиток в туристичну країну на 12-14 січня — немає місць. Потрібно планувати наперед, —говорить керівник туристичної фірми. 

"Люди їдуть в Буковель"

Дещо іншу думку, щодо запиту тернополян на подорожі має менеджер компанії "Fantastic Travel Наталія Гевко.

— Коли лише почався карантин, то люди боялись "застрягнути" в іншій країні, захворіти, абощо. Зараз я вважаю, що запит знизився через фінансове становище. Хтось, можливо, потратив гроші на свята. Хтось перехворів, а це теж витрати. Тому раннє бронювання має дуже малі показники, — каже пані Гевко. — Екзотичні країни відкриті, тому люди дають свої запити, вони хочуть їхати, але їх "кусає" ціна. 

Чималю людей замість традиційного відпочинку на морі, обирають гірськолижні курорти. Так, досить популярним є Буковель.

— Щоправда, рішення не дуже раціональне. Адже ціни такі, як були в Буковелі на Новий рік, могли б запросто "закрити" подорож у Єгипет, — переконана менеджерка.

"Локдаун впливає позитивно"

 Зараз, основні туристичні напрямки: Єгипет, Емірати, Домінікана, Занзібар. Перші дві країни вимагають наявності ПЛР-тестів, при чому в Еміратах туристам роблять додатковий тест по прильоті, — розповідає співзасновниця турагенції Best Travels Христина Шкула. — Окрема історія з Туреччиною бо ця краіна цікава взимку для гірськолижного відпочинку. Але через ковід окрім тестів туди, потрібна й самоізоляція після првернення. Крім того, там на вихідні впровадили посилення карантину під час якого лижні траси та підйомники не працюють.

За словами пані Шкули, лакдаун, який ввели в Україні з 8 січня, навіть позитивно впливає на ситуацію з подорожами, бо ж в багатьох з‘являєттся і час і можливість для відпочинку.

— Якщо б мене запитали чи варто зараз кудись їхати чи краще чекати закінчення карантину — то я б радила не чекати бо ситуація, схоже, на довго і не відомо чи не стане важче подорожувати між країнами в перспективі, — говорить вона.

Які напрямки популярні?

Про найбільш популярні країни для відпочинку розповіла директор туристичної компанії «Travel Store» Іванна Бойко. Вона каже, що локдаун, який ввели в Україні з 8 січня, загалом не вплинув на заплановані подорожі. Хто запланував завчасно - поїхав.

 

  • Єгипет. Потрібен негативний плр тест англ. мовою, зроблений за 72 год до вильоту (вийняток діти до 6 р) , є можливість зробити тест по прильоту в країну, ціна 30$.
  • ОАЕ - негативний плр тест англ.мовою, зроблений за 96 год до вильоту (виключення діти до 12 р) + по прильоту в ОАЕ здається ще один раз безкоштовно плр тест.
  • Домінікана - ПЛР тест не потрібе , але турист перед вильотом повинен заповнити і роздрукувати «електронний квиток» , де буде вказано QR код, який пред’являється при проходженні митного контролю.
  • Шрі-Ланка- негативний плр тест англ.мовою зроблений за 72 год до посадки на рейс ( всі пасажири ) + тест по прильоту , який робиться в готелі 
  • Мальдіви - ПЛР-тест за 96 год до вильоту + заповнити спеціальну форму для отримання QR коду. 
  • О. Занзібар ( Танзанія ) - ПЛР тест не потрібен.

Документи, потрібні для туристичної подорожі:

  • Авіаквитки.
  • Підтвердження бронювання готелю.
  • Обов’язкове Медичне страхування з покриттям випадків covid-19, також турагенти радять додатково придбати страхівки від невиїзду , що дає змогу зберегти свої кошти, якщо ви захворіли перед мандрівкою, або змінити дати тур

Читайте також: "Відпочинок за кордоном: які країни приймають українців. Умови подорожей"

Як проходити тест на коронавірус в аеропорту: алгоритм дій 

Хто в Червоній зоні?

В Україні зараз діє адаптивний підхід до самоізоляції/обсервації українців і громадян інших країн, які прибувають з-за кордону. МОЗ ділить усі країни на червону та зелену зони. Після прибуття з країн зеленої зони ізолюватись не потрібно. Якщо ж ви приїжджаєте із "червоних" країн. Доведеться відбути 14-денну обсервацію. 

З 1 серпня можна уникнути самоізоляції, якщо надати ПЛР-тест, який зробили до повернення в Україну, але не пізніше ніж за 48 годин до перетину кордону.

Перелік зонування країн востаннє у міністерстві оновли 3 січня. "Червоними" стали Польща, Італія, Колумбія, Ліван, Ізраїль та Монако. В червоній зоні залишилися Туреччина, Чорногорія, Хорватія, Чехія. В зелену зону перемістилася Болгарія і Вірменія. В зеленій зоні залишається Єгипет, ОАЕ, Танзанія, Албанія.

Повну таблицю можна переглянути  тут

Чи реально поїхати на роботу?

— Попит на роботу за кордоном однозначно є. Люди відчули, що за одну і ту ж роботу можуть отримувати більше грошей — тому і їдуть за кордон, — розповідає менеджер з персоналу Асоціації роботодавців Світла Повар. — Чимало людей вже не хочуть їхати далі, ніж Польща. Наприклад у Німеччину, Францію, Канаду реально виїхали, але лише із знанням мови на рівні В1 та вище, спеціалістам будь-якого напрямку. 

Щодо карантинних обмежень, то як у Польщі, так і в дальших країнах, вони залишаються на досить жорсткому рівні. Тому більшість людей, які планують поїхати на роботу залишаються в режимі очікування.

- До прикладу Угорщина вже відкрила робочі візи для українців, але запит на роботу туди не надто великий, адже такі гроші можна і тут заробити, — каже Світлана Повар. 

"Місце обсервації  обов'язкове"

За словами пані Повар, якщо ви вирішили їхати на роботу за кордон, реально зібрати документи навіть за два-три тижні. 

— Для того, аби поїхати на три місяці за кордон потрібно знайти роботодавця, узгодити з ним умови. Далі роботодавець дає запрошення, а також адресу обсервації, — каже менеджер з персоналу. — Місце обсервації обов'язкове. На кордоні українці зобов'язані надати документ з адресою обсервації. Далі впродовж 14-ти днів за цією адресою обов'язково перевірятимуть чи дотримуєтесь ви її.

Читайте також: "Заробіток за кордоном: як влаштуватися легально і не втрапити в халепу"

Чи були ви на відпочинку або роботі за кордоном? Чи не виникало проблем із ПЛР-тестами, обсервацією або іншим? Діліться досвідом у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up