Великий піст: 7 простих та смачних рецептів на кожен день

Великий піст: 7 простих та смачних рецептів на кожен день
  • ​​​​​Великодній піст є найсуворішим та найголовнішим постом, у період якого варто утримуватися від веселощів, радощів і приділити час на духовний розвиток. Розпочнеться він 2 березня і триватиме аж до 18 квітня, але це не означає, що у цей час слід відмовитися від смачних страв.
     
  • Ми розповімо, як приготувати смачні та ситні страви не порушуючи посту.
     

Картопля по-селянськи

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі,
  • 2 зубки часнику,
  • 3 ст. ложки духмяної нерафінованої соняшникової олії,
  • сухі трави (розмарин, кріп, петрушка, базилік, чебрець),
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.
     

Спосіб приготування:

Відео дня

Картоплю ретельно промити під проточною водою, але не очищати шкірку. Велику картоплю порізати на кілька частин, а дрібну достатньо розрізати навпіл. Скласти в миску.

Часник дрібненько порізати або пропусти через часничницю. Змішати подрібнені сухі трави, часник, сіль, перець і олію. Залити отриманим маринадом картоплю, гарненько перемішати і дати настоятися 15-20 хвилин, періодично перемішуючи.

Викласти картоплю вниз шкіркою в один шар на деко, застелене пергаментом, і відправити у розігріту до 250°С духовку. Картопля по-селянськи буде готова приблизно за 25-30 хвилин. Час запікання залежить від розміру скибочок. Орієнтуватися варто на зовнішній вигляд страви − готова картопля по-селянськи має стати золотистого кольору.

Гречані котлети з грибами

Інгредієнти:

  • 1 склянка гречаної крупи,
  • 200-300 грамів грибів (шампіньйони),
  • 1 цибулина,
  • 1 морква,
  • 100 грамів житнього хліба, часник, зелень, сіль, спеції за смаком.

Спосіб приготування: 

Варену гречку остудити. Гриби обсмажити на рослинній олії з цибулею і морквою. З’єднати гречку і обсмажені гриби, додати розмочений хліб, спеції і зелень, перемішати (можна в блендері). Зробити з гречаного фаршу котлети і обваляти їх у сухарях для панірування. Обсмажити на рослинній олії.

Хек по-галісійськи

Інгредієнти:

  • 2 порції
  • 500г  хека
  • 6-8 картоплин
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ч. л. паприки
  • 1 лавровий лист
  • пара гілочок петрушки
  • оливкова олія
  • сіль
  • чорний перець
     

Спосіб приготування:

Зніміть з хека філе – ця риба не кістлява, тож це буде неважко; втім, можна зробити готування ще простішим, нарізавши тушку поперечними стейками – по одному на порцію. Приправте рибу сіллю, при бажанні збризніть лимонним соком, і відкладіть в сторону.

Розігрійте на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажте до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику. Наріжте картоплю «шайбами» товщиною 1,5-2 см і додайте їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох сторін. Залийте водою настільки, щоб вона покривала картоплю, додайте лавровий лист, посоліть і варіть на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин, до розм’якшення картоплі.

Злийте воду (або перекладіть овочі в іншу форму), приправте картоплю чорним перцем, зверху розмістите хека і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 12-15 хвилин. Тим часом візьміть сотейник, додайте пару ложок оливкової олії і тонко нарізаний зубчик часнику і грійте на найменшому вогні, щоб часник не смажився, а томився, повільно віддаючи олії свої аромати. Коли риба буде готова, зніміть сотейник з вогню, додайте паприку і розмішайте.

Розкладіть по тарілках картоплю, зверху розкладіть рибу і полийте гарячою олією  з паприкою. Прикрасьте дрібно нарізаною петрушкою і негайно подавайте.

Фруктовий кекс із цукатами

Інгредієнти:

  • 200 г борошна,
  • 100 г цукру,
  • 100 мл олії,
  • 1-2 апельсина,
  • 1 лайм,
  • 100 г цукатів,
  • 100 г ізюму,
  • 1 ч. ложка соди,
  • щіпка солі.

 

 

Спосіб приготування: Ізюм помити і запарити окропом на 30 хвилин. З лайма зніми цедру. З апельсинів і лайма вичавіть сік, щоб вийшла приблизно 1 склянка. Цукор, сіль і олію розітріть в однорідну масу. Додай цитрусовий сік. Змішайте просіяне борошно з содою. Поступово додавайте у суміш борошно і замісіть однорідне тісто. Додайте ізюм, цукати і цедру. Формочки для мафінів змастіть олією, посипте борошном і вилийте у них тісто приблизно на 2/3. Відправляйте кекси у розігріту до 180°С духовку. Пісна випічка буде готова приблизно за 40-45 хвилин.

Салат "Вінегрет"

Інгредієнти:

  • картопля - 400 г
  • буряк - 300 г
  • морква - 200 г
  • ріпчаста цибуля - 150 г
  • квашена капуста (без соку) - 200 г
  • квашені огірки - 200 г
  • червона квасоля - 2 / 3 склянки
  • соняшникова олія
  • сіль, чорний мелений перець

Спосіб приготування: Квасолю відварити до готовності. Також зварити буряк, картоплю з морквою. Цибулю очистити, порізати дрібними кубиками. Картоплю, буряк, моркву очистити і порізати кубиками. Квашені огірки також порізати кубиками. Квашену капусту відтиснути від зайвої рідини.
У велику посудину викласти всі підготовлені овочі (картоплю, цибулю, капусту, моркву, квасолю, огірки) крім буряка, заправити олією і перемішати.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Буряк також в окремій посудині заправити олією, перемішати і викласти в посудину до всіх овочів, посолити, поперчити і знову все ретельно перемішати. Вінегрет готовий.

 

 

 

Пісний капусняк з грибами

Інгредієнти: 

  • 300-350 г квашеної капусти

  • 250-350 г печериць

  • 1 морквина

  • 2-3 картоплини

  • 1-2 стебла селери

  • пів цибулини

  • 3-4 зубці часнику

  • 1-2 ст. ложки оплатної пасти

  • 2,5 л овочевого бульйону або води

  • 2 ст. л. олії, лавровий лист, зелень

  • мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець за смаком.

Спосіб приготування:

Капусту кілька разів промити холодною водою. Печериці порізати пластинками, моркву соломкою, картоплю брусочками. У каструлі розігріти олію, додати порізану цибулю і смажити приблизно 5 хвилин. Додати гриби і готувати на великому вогні приблизно 4-5 хвилин. Покласти подрібнений часник і готувати 30-45 секунд. Додати капусту, залити бульйоном і довести до кипіння на великому вогні. Варити приблизно 5 хвилин. Додати картоплю, порізану селеру, томатну пасту і спеції. Довести до кипіння, прикрити кришкою і варити 15 хвилин або до готовності овочів.

Дати настоятися приблизно 10 хвилин і подавати.

Кус-Кус з овочами

  • 200 г кус-кусу,
  • 1 маленький корінь селери,
  • 1 велика морквина,
  • 1 цибулина,
  • 100-150 г спаржевої квасолі (у мене заморожена),
  • по 100 г зеленого горошку та кукурудзи (у мене заморожені, але можна й консервовані),
  • оливкова олія,
  • сіль,
  • дрібка цукру,
  • суміш перців мелена,
  • карі,
  • куркума.

Спосіб приготування:

Спаржеву квасолю закинути в окріп (не розморожувати!), дати закипіти, проварити 3 хвилини й одразу ж відкинути на сито та облити холодною водою. Горошок та кукурудзу розморозити.

 

 

Селеру нарізати не надто маленькими кубиками й обсмажити на оливковій олії до м’якості. Покласти нарізані довільно цибулю та моркву. Смажити все разом 2-3 хвилини, періодично помішуючи.

 

 

Додати в сковорідку підготовлені горошок, кукурудзу та спаржеву квасолю. Все посолити, поперчити, присмачити цукром та спеціями, ретельно перемішати. Тушкувати овочі 3-5 хвилин.

 

Всипати кус-кус і готувати хвилину-дві, постійно помішуючи (всі крупинки мають просочитися олією та соком від овочів).

 

Влити приблизно склянку гарячої води, довести до кипіння й зменшити вогонь до мінімуму. Накрити кришкою та готувати страву доти, доки кус-кус не вбере в себе всю рідину.

Смачного!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Оксана Велінкевіч

    Дякую
  • Алла Пантеева

    Дякую
  • Світлана Маковійчук

    Дякую
  • Елена Кипчук

    Клас
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up