Як тернополянки почуваються в шлюбі з молдаванами

Як тернополянки почуваються в шлюбі з молдаванами

Оскільки в Україні, за статистикою, чоловіків менше , ніж жінок, щоб не страждати від самотності, можна орієнтуватись і на іноземців. Про ментальні особливості чоловіків за кордоном «RIA плюс» розповідають наші землячки, які пізнали іноземне середовище всередині самої країни.

Про жителів Молдови складають багато анекдотів. Особливо полюбляють висміювати їхню логіку та своєрідне ставлення до роботи. А коли розмова заходить про молдавських чоловіків, то на думку спадає одне – танці та вино. Як не крути, а гучні гуляння, веселощі та смачне вино жителі цієї країни дуже люблять.

Пють вино стаканами

Людмила Хуторна вперше поїхала в Молдову ще в далекому 1988 році. Звідти був родом її чоловік. Вона ж – українка. На той час, каже, Молдова, як і Україна, входили до складу Радянського Союзу тому було багато схожих підходів як до виховання дітей, так і загалом створення сім’ї.

- Найбільше шокувала їхня гостинність. Вони дуже радісно зустрічають гостей, хтось – навіть із хлібом-сіллю. Якщо приїжджають родичі чи довгоочікувані друзі, господині готують національні страви: сермелуце молдовенешть (голубці), мамалигу, бринзу, заму (суп), плацинди (млинці),  вертути (рулетики) тощо. А господар обов’язково дістає вино власного приготування. Коли я вперше сіла з молдаванами за стіл то навіть гадки не мала, що доведеться пити все до кінця. Стакан вина за один раз – оце апетит! Але цей напій робить практично кожен чоловік із власного винограду тощо.

Відео дня

До речі, у другу неділю жовтня в Молдові офіційно святкують День вина. Пригостити своїм найкращим хмільним напоєм на центральній площі міста збираються винороби зі всієї країни. Позмагатися в конкурсі приїжджають також гості із інших країн.

Як помітила пані Людмила, молдавани люблять веселощі. Свято без танцю для них не свято. Гарна жива музика та національні танці – запорука того, що захід відбувся на «ура».

- Скачуть і дорослі, і малі. На відміну від українців, вони завжди мені видавалися більш життєрадісними та веселими, - каже жінка. – Усіх молдаван з давніх давен об’єднує свято Мерцишора, його відзначають 1 березня. Від малого до великого дарують один одному червоно-білі прикраси ручної роботи, на вигляд – це дві сплетені нитки з квіточками в кінці. Протягом місяця ці прикраси носять на лівому боці свого одягу. А в кінці місяця знімають, вішають на дерево та загадують бажання. У всі свята молдавани додали свій колорит. У перший день Нового року вони розкидають по хаті зерно, аби увесь рік був багатим. На Різдво там діти співають та обов’язково бажають миру, до слова, навіть за столом кожен тост супроводжується словами: «Будем здорові!» Ще там дуже шанують Поминальний день за тиждень після Великодня. Усієї родиною збираються в батьківському домі, поминають померлих та ходять на кладовище.

 Змушені виїжджати на заробітки

А ще, продовжує співрозмовниця, молдаванські сім’ї є досить віруючими. Вони православні, у кожній хаті - ікони, а свій день подружні пари починають з молитви.

- Навіть старші чоловіки та жінки моляться. Країна невеличка, але дуже набожна. У кожному селі є храм, щороку відзначають храмове свято, - продовжує вона.

Рівень життя у Молдові не надто високий. Останнім часом, через бідність усе більше чоловіків та навіть жінок виїжджають на заробітки чи в Європу, чи навіть у Росію.

- Попри те, що складають різні анекдоти про молдаван, тамтешні чоловіки є досить роботящими. Звісно, є певні винятки, як і в кожній нації. У глухих селах, де нема роботи, чоловіки часто випивають. Окрім вина, люблять ще пиво, - каже Людмила Хуторна. – Але, якщо так розібратися, то в українських селах чоловіки теж часом люблять пригубити чарку.

Не поспішають одружуватися

Якщо раніше в молдаванських сім’ях було по 6-8 дітей, одружувались пари досить у молодому віці, то тепер молодь більше орієнтується на європейські традиції, розповідає корінна жителька Молдови Аліна  Плесцо.

- Хлопці не поспішають одружуватися. Спершу роблять кар’єру,  турбуються про те, щоб мати власне житло. Дівчата ж хочуть заміж за успішного чоловіка, - каже вона.

Молдаванські весілля проходять з великим розмахом. Шлюб для цієї нації – це не тільки створення нової родини, а і соціального статусу. Особливо це стосується чоловіків, для них досить відчутним є трансформація з холостяка в одруженого чоловіка.

- У молдаван традиції свято бережуть та передають з покоління в покоління. Усе починається ще зі сватання, - розповідає Аліна. – Свати приходять в гості до молодої, та не просто говорять, а  дуже хвалять батьків нареченої. Вони співають, розказують байки, возвеличують любов та сімейні цінності. Це дуже красиво насправді. Сумно ніколи не буває. Немає стандартних заїжджених фраз. У кожному регіоні придумують щось своє, щось нове та цікаве.

Самі заручини у молдаван теж досить особливі. Чоловік вкрай відповідально підходить до того, вибирає обручку та готує для коханої особливу програму.

- Молдавські чоловіки дуже уважні. Якщо вони закохані, то на подарунки та сюрпризи для коханої не скупляться. Завжди вигадують щось незвичайне, розкішне. Не скажу про всіх, бо є різні ситуації, але в більшості випадків місцеві чоловіки знають, як догодити жінці, - каже молдаванка. 

Тамтешнє весілля, за розповіддю жінки, проходить з веселощами, запальними танцями та піснями. На святкування часто запрошують національні ансамблі. Жива музика – головний атрибут дійства. Самі гості теж завжди танцюють, вдягнувшись у традиційне молдавське вбрання.

- Наречений та наречена готують свій танець. Він є досить особливим. Дівчина прощається зі своїми подругами та рідними, а наречений в ритмі танцю демонструє, що він тепер став головою нової сім’ї, він тепер відповідає за свою кохану, - продовжує Аліна. – Після всіх обрядів. Які обов’язково треба виконати, усі гості сідають за стіл. А вибір страв на молдавських весіллях надзвичайно багатий.

Діти можуть мати 50 хресних

Після одруження пара починає спільне життя – у власному домі чи разом з батьками. За словами Аліни, головним є зазвичай чоловік. Він приймає всі основні рішення, і дружина мусить прислухатися до нього. Втім, є такі родини, де керівну позицію займає саме жінка.

- Молдаванські чоловіки – хороші сім’янини, вони турбуються про добробут своїх близьких. Дуже люблять дітей. Виховання хлопчика чи дівчинки майже ідентичне, особливих нюансів немає, - наголошує співрозмовниця. – Якщо ми вже говорили про весілля, то хочу додати про хрещення дітей. Хрестити малечу на 8 чи 40-ий день не є такою суворою вимогою у молдаван, до цього священного таїнства родина готується з великою відповідальністю. Чоловіки намагаються зробити все, аби святкування було шикарним та багатим.

На хрестини також запрошують музичні і танцювальні колективи, влаштовують цілу розважальну шоу-програму. Цікаво, що одна дитина може мати більше 20 пар хресних. Молдавські чоловіки свято шанують традиції та завжди гуляють «на широку ногу».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up