"Дуже важливо - не допустити того, що в Італії": як вберегти себе та дітей від коронавірусу

"Дуже важливо - не допустити того, що в Італії": як вберегти себе та дітей від коронавірусу

На даний час остаточно не визначено, як новий коронавірус впливає на дітей та вагітних, однак у випадку захворювання на ГРВІ необхідно негайно повідомити лікаря. Не займайтесь самолікуванням та дотримуйтесь правил карантину.

Ще зовсім недавно вчені вважали, що на коронавірус хворіють люди старшого віку з хронічними захворюваннями, тоді як дітей і молодь небезпечне захворювання обходить стороною. Але останні дослідження свідчать про протилежне.

Пройшли всі необхідні обстеження

Серед хворих на COVID-19 є і дитина. Зараз вона разом із мамою, у якої теж лабораторно підтвердили захворювання, перебувають у окремому боксі інфекційного відділення КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня". Стан обох – середньої важкості, розповіла завідувач інфекційного відділення Ольга Дивоняк.

Відео дня

Читайте також: "Вона в боксі разом із мамою, яка теж хвора": як почувається 11-річна дитина, у якої виявили коронавіруc.

Раніше з підозрою на COVID-19 сюди привезли троє дітей, зараз вони - на стаціонарному лікуванні. Динаміка одужання позитивна, тому їх готують до виписки із лікувального закладу.

- Усі вони або контактували з тими, хто повернувся із-за кордону, або самі були на відпочинку у інших країнах. Ми провели усі необхідні обстеження, як швидкі експрес-тести, так і забір мазків з рото- та носоглотки з метою отримання клінічного матеріалу для ПЛР-діагностики. Дослідження проводили в обласному лабораторному центрі, - розповідає завідувач інфекційного відділення.

Не допустити важких хворих!

Читайте також: Як вберегти дітей від коронавірусу: що радять тернопільські лікарі.

У зв’язку з наростанням показник захворюваності на коронавірус важливо вберегти себе та рідних від поширення інфекції.

- Головне на сьогодні, крім гігієни, яка завжди була основним методом профілактики будь-яких захворювань, це і розуміння того, що нам потрібно дотримуватися самоізоляції та в перші хвилини-години проявів симптомів нездужання – обов’язково звернутися до свого дільничного педіатра чи терапевта. Не треба диференціювати, що саме може бути у вас чи вашої дитини. Краще одразу звернутися до лікаря, а він вже на основі анамнезу разом із вами вирішить, як далі діяти. Важливо – не допустити значної кількості хворих із важким перебігом захворювання, а далі вже працівники стаціонарів впораються, - запевняє директор міської дитячої лікарні Андрій Артимович.

Які симптоми: на що звернути увагу

Новий коронавірус 2019 року (SARS-CoV-2, або 2019-nCoV) — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей (зокрема гострої респіраторної хвороби COVID-19) та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року.

У людини, інфікованої SARS-CoV-2, розвивається респіраторне захворювання різної тяжкості із такими основними симптомами: гарячка, кашель, задишка (ускладнене дихання). Симптоми можуть проявитися через 2–14 днів після зараження новим коронавірусом. У багатьох пацієнтів SARS-CoV-2 спричиняє запалення обох легень. При будь-яких проявах гострої респіраторної інфекції треба не гаяти часу, а телефонувати лікарю, наголошує інфекціоніст Ольга Дивоняк. За її словами, Інфекційне відділення міської дитячої лікарні наразі забезпечене засобами захисту на місяць роботи при умові, що хворих буде не більше 5 чоловік. Частину індивідуальних засобів захисту ще докупляють.

- Нема дієвих засобів профілактики, які можуть допомогти запобігти поширенню корона вірусу. Найкращий спосіб, що допоможе врятувати сім'ї – дотримуватися правил карантину, без потреби не виходити на вулицю. Не ходити з дітьми на прогулянки, попри сонячну погоду, уникати місць скупчення людей. Якщо потрібно вийти в магазин чи аптеку, повертаючись, обов’язково треба мити руки з милом не менше, ніж 30 секунд. При потребі обробляйте їх антисептиками чи спиртовмісними засобами. Менше торкайтеся різних поверхонь. Якщо потрібно десь вийти – одягайте одноразові рукавиці, які потім треба знезаразити та утилізувати, - зауважує лікар.

Чому так важливо залишатися вдома? Це не примха політиків чи окремих осіб, це єдиний спосіб перервати той ланцюг поширення коронавірусу, до цього закликають медики в усьому світі.

- Карантин – це чудова можливість провести час із рідними та близькими, із дітьми. Подивіться разом фільми, поговоріть, пограйте в настільні ігри. Загроза мине, і всі зможуть повернутися до звичного способу життя. Зараз ми всі повинні бути уважні, щоб не допустити такої ситуації, що склалася в інших країнах, наприклад Італії.

Залишайтеся вдома! Бережіть себе та своїх діток!

 

ДОВІДКА

  • Відділення КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" функціонує з 30 січня 1975 року.
  • У закладі надають: допомогу дітям, які хворіють на грип та інші ГРЗ, гострі кишкові інфекції, гепатити, ангіни, дифтерію, інфекційний мононуклеоз, кір, краснуху, вітряну віспу, скарлатину, паротитну інфекцію, кашлюк, менінгококову інфекцію, хворобу Лайма, черевний тиф, паратифи.
  • Розраховане відділення на 50 ліжок.
  • Є можливість ізолювати хворих відповідно до патології, оскільки у відділені розгорнуто 17 палат боксованого та напівбоксованого типу з окремими санвузлами та ваннами, які забезпечені холодною та теплою водою.
  • За рік тут лікується близько 1400 хворих
  • Завідувач – Дивоняк Ольга Миколаївна.

 

Контакти

Усю інформацію ви можете отримати, зателефонувавши не "гарячу лінію": (0352) 52-34-98.

А також на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Азамат Ким

  • Pavl Rebrov

    всьому світу треба було так робити!!! А наші валянки нагнали нечисті зза границь і ситуація трохи інша .(((
  • Ігор Ігорович

    Про який карантин ви говорите я живу на Петлюри/3 на дворі йо...ті мамаші гуляють зі своїми дітками . Таких треба пе...ти щоб другі бачили і знали так робити не можна.

    Igorko 123 reply Ігор Ігорович

    Хто сказав що гуляти не можна? Не можна скупчуватись, також уникати громадських місць, нікуди не заходити. Які віруси на вулиці в повітрі? І така йоб..а мамаша колись тебе народжувала. Бидло безкультурне.

    Pavl Rebrov reply Igorko 123

    гуляй дарагрй до усрачки))) хто ж тебе тримає?...

    Ігор Ігорович reply Igorko 123

    Стаття наголос на самоізоляцію,шкода що для багатьох людей це пусті слова ,вони впевнені що краще все знають ніж лікарі інфекціоністи,вірусологи.Їм можна виходити на вулицю гуляти ,а потім принести вірус додому де батьки сусіди але їм похх всюди в світі жорсткі карантини а нам можна ,як можна про таких спокійно писати, хоть трохи будьте свідомі!!!

    Pavl Rebrov reply Ігор Ігорович

    та він тугий та ше й напевно зза границі приволочився)))

    Ігор Ігорович reply Igorko 123

    Слухай ти бидло в Італії також не казали що гуляти не можна,і подивись що з цього вийшло .Всі закликають на двір без потреби не виходити масочний режим ати ліпиш таку херню,країни на карантині ,а дурний приклад заразний ,давайте всі разом вийдем погуляти
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up