Щоб зігрітися: як готувати глінтвейн за справжнім німецьким рецептом

Щоб зігрітися: як готувати глінтвейн за справжнім німецьким рецептом

Існує багато варіантів приготування зігріваючого напою — глінтвейну. Та німці, крім вина, обов'язково додають сюди банани та апельсини. 

У тернопільській родині Черкашиних глінтвейн взимку готують на свята, коли хтось із домашніх застуджується чи щоб зігрітися і відновити сили. Це давня традиція, адже Черкашини з походження — німці.

В грудні, перед Різдвом, у німецьких сім’ях щонеділі свято, тому глінтвейн є обов’язково. Як сказав нам один з членів цієї родини, Максим Черкашин, глінтвейн у їхній сім’ї п’ють тільки вдома, у колі рідних чи друзів. Максим стверджує, що для них глінтвейн — не просто напій, а культурна традиція.

 — Це суто домашній напій — коли вже нікуди не потрібно спішити, — каже Максим Черкашин. — Тому він не дуже підходить для пиття в барах. Та й енергетика його вже не така. Його взагалі добре навіть готувати всією сім’єю. Ми так і робимо. Наприклад, я ріжу банани, а сестра — апельсини. А всім керує бабуся чи мама.

Відео дня

За словами Максима, у Німеччині одного стандартного рецепту глінтвейну немає. Кожен використовує свій рецепт — власне, цей напій тим і цікавий. Хтось розбавляє вино водою, а хтось ні, хтось бере свіжі фрукти, а хтось сухофрукти, комусь подобаються в глінтвейні солодкі апельсини, а комусь кислі лимони. Але певні секрети приготування справжнього німецького глінтвейну все-таки існують.

— Моя бабуся, Марія Шинке, навчила усіх нас, що для напою має бути солодке вино, — розповідає пан Максим. — Крім того, потрібно додати туди багато бананів, апельсинів чи мандарин. Тобто виходить своєрідний десерт. Він однаково смакує і чоловікам, і жінкам нашої родини.

За словами співрозмовника, яблука вони додають рідко. Хіба коли є гарні домашні яблука. А “хімічні”, наче з виставки, для здорового напою не підходять. Ізюм теж кладуть нечасто. Кажуть, що на їхній батьківщині так не прийнято. Хоча чимало німців з німецького товариства в Тернополі мають рецепти приготування глінтвейну саме з ізюмом.

Бабуся Максима народилася на землі Баден Вюртемберг, що біля Баварії. Це південь Німеччини.

— У наших традиціях немає такого, щоб класти в напій перець чи лавровий листок, — пояснює пан Максим. — Такі “гріючі” спеції до глінтвейну більше додають в північніших землях. Не в наших традиціях і класти лимон. Ми любимо солодкий напій. Тому й беремо солодке десертне вино, ще й додаємо солодкі банани і апельсини. Тоді вже цукру не треба.

Максим Черкашин каже, що для нього глінтвейн — не лише смачний десерт на свято. Інколи хлопець п’є його взимку, щоб покращити імунітет, а коли промерзне — щоб “не розклеїтися”. Каже, що його потрібно випити на ніч, як тільки людина відчула перші ознаки застуди.

— Насамперед гарячий напій сильно розслабляє, і тому його найкраще пити вдома на ніч, — зазначає Максим. — У цьому я переконався, коли був у горах. Одна справа пити його після катання на лижах, коли повернувся в помешкання, щоб зігрітися і відновити сили, а інша — в перервах між спусками. Воно швидко п’янить і знижує увагу.

Довідка

Історія замовчує про те, хто ж першим почав готувати алкогольні напої незвичних смакових композицій. Але відомо, що в XVII столітті в більшості європейських країн розбавлений алкоголь почали підігрівати разом із фруктами і спеціями. За цих незвичайних комбінацій вийшли ароматний глінтвейн, паруючий пунш та міцний грог — гарячі алкогольні напої, пити які можна лише в холодну пору року. Вважається, що першим виник пунш. До його складу входять вино, ром, фруктовий сік, цукор чи мед і кориця з гвоздикою. Грог, як і глінтвейн, — це різновиди пуншу. Глінтвейн завжди готують на основі вина, переважно червоного. А грог — з рому, коньяку чи горілки. Єдина умова для грогу — чотири частини води й одна алкоголю.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Tayisa Bubenko

    Глінтвейн Glühwein німці ніколи не п’ють в хаті, а тільки на вулиці, для того, аби зігрітися. Кажу те, що бачила:-)))
  • Serj Sinkiv

    стаття про кого про бабу чи глінтвейн?
  • York

    У Німеччині банани ніколи не бувають у глінтвейні! Глінтвейн випивали в Німеччині століттями. У той час в Європі не було бананів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up