Коли повернемо мирне небо

А час невпинно йде. Доба за добою. І кожен черговий листок календаря стає не лише відліком руху в майбутнє, а й доносить до наших днів відлуння минулого. Ось як цей – 22 червня. Того дня 1941-го року Друга світова війна брутально увірвалася в життя Радянського Союзу і стала для його багатонаціонального народу Великою Вітчизняною.
Вже давно нема такої країни, а дата, в яку покликано її на смертний бій, залишається. Той бій завершився перемогою сил добра над фашистською нечистю. І вшановуючи самих переможців, ми неодмінно дякували і нині дякуємо їм за наше мирне небо. Дякуємо і ветеранам, живим творцям Перемоги, і тим, перед світлою пам’яттю яких схиляємо голови.
Так тривало роками. І чим далі в часі віддалялася війна, тим більше звикалися ми з тихим та спокійним життям, як звикають люди до усього доброго. І почали сприймати щастя мирного неба вже не як безцінний дар, а як природну і невід’ємну складову нашого життя. Таки правду казали давні мудреці – щоб щось оцінити по-справжньому, його треба втратити. Все так і сталося. Але цього разу ми спершу втратили здоровий глузд.
Чому могло таке статися, що в Україні, яка заплатила велетенську і трагічну ціну за свій мир, знову лунають постріли, гуркочуть вибухи, гинуть мирні люди?.. Знаю й усвідомлюю – те, що скажу зараз, багатьма буде сприйнято як крамола. І саме тому буду про це говорити. В надії, що вдасться достукатися до втраченого тими багатьма здорового глузду.
Замисліться, і скажіть – чи вартий був колишній президент Янукович більше сотні втрачених життів у Києві? Чи може вартий того, що люди гинуть зараз, постійно збільшуючи трагічний перелік жертв нової війни? Що ж так нестерпно гнобило нас, що не можна було дочекатися хвилини іншої відплати? Демократичної! Хай би отримав всенародний ляпас у вигляді кількох мізерних відсотків, як у 2010-му його попередник.
Та ні, хтось захотів подарувати йому задоволення говорити про те, що усунутий він від влади не народом, що його обрав, а в антиконституційний спосіб. А може це лише супутній ефект від виконання інших бажань, вже їхніх особистих? Бо дуже багатьох революційна хвиля винесла на такі посади, яких вони ніколи б не досягли й близько в спокійний час. То може вони варті сотень втрачених  життів і загрози, що лік той перейде, не припусти Господи, на тисячі?
День 22 червня ми традиційно відзначали в скорботі за полеглими. Нині ця скорбота примножена жертвами новими. І вони не можуть бути даремними. Ми з вами не маємо на те права. Бо загиблі закликають нас до мудрості. Як важливо, щоб цей заклик почули всі!
Добро завжди перемагає. Хтось має гріхи темних задумів, нетерпимості, радикалізму. Інші нагрішили байдужістю, спокійно спостерігаючи за тими першими чи навіть підігруючи їм. Але для чогось існує покаяння. Треба лише правильно його розуміти. Покаяння – це не слова. Каятися треба вчинками і діями. От давайте домовимося, що коли мирне небо повернеться, ми будемо його цінувати. І більше ніколи нікому не віддамо!

Коментарі (0)
  • ФедФрумос

    Останній час показав, що комуністи були в багатьому праві. Потрібно до них прислуховуватись...
  • ФедФрумос

    Правду говорить комуніст, чітко...
  • Anonymous

    Молчал бы, свидораст. Войну как раз развязали каратели из числа "Свободы" и ПСов, и чем быстрее мы их отправим на свидание к Гитлеру, тем лучше. Вспомни, кто здания крушил, сжигая всё. И заткнись.
  • Anonymous

    Оці всі життя і лежать на совісті комуністів та регіоналів!

  Як твердять циніки, пояснити можна все на світі. А отже й драконівське підвищення комунальних тарифів у виконанні породженого...

  Років десять тому випало мені підсісти в поїзд Львів – Київ. Заходжу в купе, а там у розпалі суперечка між двома пасажирами....

  Гортаю старий нотатник. Ага, ось вона, розшукувана сторінка! Читаю: Кілограм картоплі – 75 коп. Батон хліба  –...

ВИБИРАТИ ВАМ!   Казали, що народ піднявся проти режиму Януковича і монополії на владу «регіоналів». Добре, хай буде...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Вдома двоє дітей і все на своїх місцях: тернополянка вчить жінок, як організувати простір 21:02 Пацієнти-воїни однієї з тернопільських лікарень слухають живий виступ Kozak System (ФОТО ДНЯ) photo_camera 20:02 Житель Тернопільщини наклав на себе руки: рідні звинувачують у всьому ТЦК 19:01 Як військовозобов'язаним оновити дані через ЦНАП в Тернополі Від читача 13:44 «Якісна освіта стає ще доступнішою». У Тернополі відкрили освітньо-культурний Гончаренко центр 18:12 На Борщівщині попрощались із захисником Василем Саманчуком 17:30 Відмовились від випускного і купують дрон для захисників: підтримайте збір школярів з Чорткова 16:50 Підприємство на Кременеччині заплатило мільйон державі за те, що роками забруднювало річку 16:30 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:04 Відмовився проходити алкотест і пропонував поліцейським кілька сотень доларів: як покарають водія 15:14 Загинув воїн зі Скали-Подільської Василь Палько 14:35 У центрі Тернополя висаджують квіти: дивіться, який вигляд мають клумби! play_circle_filled photo_camera 14:02 На Тернопільщині відмовились називати кількість людей в розшуку через мобілізацію 13:20 У Тернополі ремонтують дороги та тротуари: де обмежать рух транспорту 20 травня 12:35 На Тернопільщині зросла кількість хворих на ГРВІ та грип 12:07 Дитину збили на пішохідному переході на вулиці Братів Бойчуків 11:30 На автодорозі в Чортківському районі загорілася легківка 11:02 У Тернополі відбувся перший забіг з Ліги Run4Victory play_circle_filled photo_camera 10:37 21—24 травня на Східному і Дружбі будуть тимчасові перебої з водопостачанням play_circle_filled 10:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up