Сміттєвий колапс у Львові: невивчений урок Вінниці

Сміттєвий колапс у Львові. Влада міста та області довела ситуацію до критичної точки: загинули люди, обласний центр залишився в одну мить без звалища, перспективи вирішення проблеми примарні.

А політики як стерв’ятники вирішили скористатись миттю, щоб нашкодити своїм опонентам, а точніше конкурентам в місцевій владі. Безумовно, відповідальність повинна в першу чергу понести саме місцева влада, яка навчилась гарно виправдовуватись, але не здатна вирішувати реальні проблеми міста. Та хіба лише цим можна зарадити ситуації? Думали, що минеться? Чи взагалі не думали?

Та й чого чекали? Подібні проблеми біля великих міст України виникають не вперше. Пригадую, як років вісім тому подібна проблема виникла на стадницькому сміттєзвалищі під Вінницею. Мешканці села Стадниця і навколишніх сіл тоді навіть перекривали дорогу для сміттєвозів, і Вінниця приблизно на тиждень почала потопати в смітті. Звісно, в порівнянні з Львовом масштаби проблеми там були не такими загрозливими, але і Вінниця майже втричі менша за столицю Галичини.

Вінницька влада була вимушена реагувати. Вирішили пересипати звалище, у котрого, до речі, по нормативам вже давно вийшов термін служби, після чого воно перестало диміти. Людям в селі провели вуличне освітлення, почали копати свердловини для проведення водопроводу, бо ж пити її з криниці небезпечно. З часом селяни трохи затихли, і хоча сміття продовжили возити та диму більше не було, в селі стало світліше, і ось-ось мали дістати з глибини чисту воду. Не буду заглиблюватись, бо не все так просто і з тією «чистою водою», за інформацією яку мені свого часу надав один з екологів, що приймав участь в оцінці якості води, її стан в свердловині також суттєво не відповідав нормі.

Ситуація у Львові подібна до вінницької. Під час сміттєвого колапсу на Поділлі була та ж сама біда, що й в Галичині. Після того, як доступу до міського сміттєзвалища не стало, його намагались возити в інші райони області, але місцеві дізнавались і були не раді переселенню вінницького сміттєвзвалища під свої хати. Належгий сміттєпереробний завод під Вінницею так і не побудували. Не здивуюсь, якщо причиною для цього стали непомірні запити місцевої влади на «відкати» від інвесторів. Виникає питання: а яка справжня причина відсутності щонайменшого просування в будівництві потужного сміттєпереробного заводу у Львові? Те, що я почув з уст очільника міста мене, м'яко кажучи, не переконало. Це нагадувало здебільшого пояснення статиста, а не лідера міської громади. Зазначу відразу, що не належу до "вічних ворогів" пана Садового, і готовий хвалити його так само як і критикувати, але тільки по ділу.

Отож, у владі Львова знали, що рано чи пізно біда постукає в їхні двері. І масштаби катастрофи, як я вже казав, будуть набагато глобальнішими. Але нічого не зробили. І ось тепер проблему не забалакаєш, прапорцями ЄС не обвішаєш, хресною ходою не втихомириш. Бо час окозамилювання в Україні природно підходить до свого завершення. Те, що не змогли і не схотіли зупинити світлі голови нації, зупинить реальність життя. Звісно тепер ціна буде набагато більшою, але як добре, що закони природи та закони життя не танцюють під сопілку політиків та їх ненаситних господарів, і принаймні частину питань прийдеться вирішувати, щоб карпатські гори сміття та ще й в теплу літню погоду не виросли у Львові.

Коментарі (0)
Антикорупціонери ставлять Україну в небезпечний шпагат

Антикорупційний суд та НАБУ – це економічна Гаага для керівників-корупціонерів у країні третього світу. Не хочеш на...

Про причини і наслідки присутності «руки Кремля» в інформаційному просторі України

Ви чули казку про солом’яного бичка? А притчу про пастуха та вовка? Якщо не читали, то, мабуть, чули, як хлопчина-пастух...

Чи варто чекати на чужу корову?

Напевне не я один бачу, що існують паралелі поміж Євромайданом і сьогоднішньою ситуацією в країні, після зняття блокади окупованих...

Трамп передбачуваний

Вже дірку в папері протерли твердження експертів і журналістів про те, що Дональд Трамп непередбачуваний політик,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Великодні ярмарки в Тернополі: що та за скільки продають. Перевірили журналісти «20 хвилин» 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up