Та скільки тих націоналістів!

Ті, хто називав Тернопіль націоналістичним містом, повинні нині або публічно покаятися, або присоромлено мовчати. Це вже залежить від рівня чесності кожного індивіда. До речі, те саме варто зробити й тим, що називали ВО «Свобода» ідеологічною партією. Щось не видно там чітко визначеної ідеології! Принаймні, відчутного поширення націоналізм у нас в місті не отримав. До речі, а що воно таке, отой націоналізм? Жодних визначень з часів СРСР чи з сучасних документів КПУ не наводжу принципово. В часи тотальної антикомуністичної пропаганди більш переконливо звучатимуть вислови відомих історичних постатей, які є авторитетними для самих націоналістів. Скажімо, президент Центральної Ради Михайло Грушевський писав дослівно таке: «Дикунська мораль націоналістів, що велить боротися проти чужого насильства, проти пониження і поневолення свого народу, але оправдовувати всяке насильство з свого боку…». Але найбільш розлогу характеристику цьому ганебному явищу дав В’ячеслав Липинський у листі до Богдана Шемета (http://community.livejournal.com/ua_monarchist/13996.html). Говорячи про націоналізм, як моду дрібних крамарів, а також інтелігентів, що живляться від вівтарів «національної віри», він переконливо стверджував, що «ані дійсні «бакалейщики», ані до чогось здатні інтелігенти» в Україні українським націоналізмом не захопляться. І далі, увага (!): «У нас він буде репрезентований завжди типами Донцових і тому подібних озлоблених і егоцентричних (закоханих у собі) людей, які своєю безсилою злобою все творче, життєздатне на Україні від України відганятимуть». Вже майже 90 років минуло від часу написання цих слів. Але як підтверджує їх правдивість поведінка нинішніх «свободистів»! Врешті сутність націоналізму можна пояснити на простому побутовому прикладі. Кожну особистість в суспільстві шанують за її таланти і здібності. А якщо хтось ні на що путнє не здатен, то починає хвалитися тим, в чому нема жодної його заслуги. Наприклад: «Мій тато майор, а твоя мама двірничка!». Або: «Я народився в місті, а ти селюшка!». І найпростіше: «Я українець, а ото всі москалі!». Такого ніколи не скаже людина освічена, інтелігентна. Тому й не приживається у нас націоналізм, попри його шалену пропаганду. Ну, хіба трішки серед вузького прошарку, просвітління якого ще попереду. Це підтвердили і недавні вибори президента. За їх підсумками у Тернополі тих, кого можна віднести до націоналістів стало на кілька десятків тисяч менше, ніж було восени 2012 року на парламентських виборах. Куди ж вони поділися? Хтось розчарувався, хтось розібрався в системі «свій – чужий». Але є ще й люди, яких банально приваблює радикалізм. От подобається їм, коли хтось такі гасла висуває, що вони аж п’янять свідомість. Так от ці просто змінили орієнтацію. От гляньте на рівень політичних симпатій до Олега Ляшка в середовищі наших земляків. Він набрав аж 10,12 % голосів. От вам і вся ідеологія! Вила виявилися сильнішими за націоналізм.
Коментарі (0)
  • Anonymous

    Понад 100 років тому, за бабці-Австрії, віденські вчені прийшли до висновку, що на Галичині середньостатистичний рівень інтелекту нижчий, ніж загалом в імперії Габсбургів. Це пояснювали катастрофічним браком йоду в харчуванні простолюддя. Громадянине Головко, напийтеся йоду! Блогер пише, що торба націоналістам в Тернополі, а ви йому про Симоненка і Ляшка.
  • Anonymous

    А скільки голосів набрав ваш Петя Симоненко і тут і взагалі по Україні з своїми комуністичними ідеями? Шо слабо визнати що ви і ваші " брєдові" і людиноненависницькі ідеї своє на щастя віджили? Так що не критикуйте Ляшка а подивіться краще на своїх ідейних братів і їх підтримку українського народу.

  Як твердять циніки, пояснити можна все на світі. А отже й драконівське підвищення комунальних тарифів у виконанні породженого...

  Років десять тому випало мені підсісти в поїзд Львів – Київ. Заходжу в купе, а там у розпалі суперечка між двома пасажирами....

  Гортаю старий нотатник. Ага, ось вона, розшукувана сторінка! Читаю: Кілограм картоплі – 75 коп. Батон хліба  –...

ВИБИРАТИ ВАМ!   Казали, що народ піднявся проти режиму Януковича і монополії на владу «регіоналів». Добре, хай буде...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 Тернопільська «Нива» на виїзді зустрінеться з аутсайдером своєї групи 20:00 Тернополяни з Терцентру взяли участь у фотосесії до Дня вишиванки 19:00 Вийшли на бойові позиції у вишиванках 18:05 Спадок нашої нації: тернополяни поділилися історіями про свої вишиванки Від читача 12:19 У службі зайнятості Тернопільщини - «єдине вікно» для надання послуг соціально вразливим людям. Зручно, комплексно, інформативно! 17:26 Міць, характер, перемога: 19 травня відбудеться благодійний забіг у Тернополі «RUN 4 VICTORY» (новини компаній) 17:11 Скільки коштує полуниця та ранні овочі на ринку Тернополя: дивіться ціни photo_camera 16:45 На Тернопільщині 16 травня можуть застосувати графік погодинного відключення електрики 16:40 Тернопільським немовлятам подарували перші вишиванки 16:00 На два дні перекриють рух транспорту через «горбатий міст» у Тернополі 15:05 Як тернополяни День вишиванки відзначили: репортаж play_circle_filled photo_camera 14:30 Тернопільські рятувальники у вишиванках: «вишиваємо» перемогу разом photo_camera 13:40 Смертельна ДТП біля Старого Вишнівця — зіткнулися дві легківки 13:03 У краєзнавчому музеї виставка борщівських вишиванок та ярмарок народних умільців photo_camera 12:30 Студенти педуніверситету долучились до Національної руханки у вишиванках «Дякуємо ЗСУ» 12:00 Частково обмежать рух транспорту на важливій транспортній розв'язці у Тернополі 11:20 До смерті побив знайомого — підозрюваному загрожує до 10 років тюрми 10:50 Тернополяни у вишиванках: добірка фото з соцмереж 10:15 У Тернополі 16 травня проїзд у вишиванці безкоштовний 10:07 Автопрокат у Тернополі: Вибір автомобілів та умови оренди від компанії «Rent_Cars_Ternopil» (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up