Зворотний бік презумпції невинності


Про наш правовий «бєспрєдєл» доводиться чути на кожному кроці, а в ролі моделі торжества правосуддя неодмінно наводиться «західна» юстиція. І закон там діє не вибірково, і поліцейські непідкупні, і судді незалежні, і…ще ціла купа всіляких аргументів. З цим загалом можна погодитися, однак не без маленького уточнення: кожне правило має винятки.

Отже, про один із них. Джон Готті, бос однієї з сімей нью-йоркської мафії, недаремно мав прізвисько «Тефлоновий дон». Усі спроби американської Феміди посадити його за грати довго закінчувалися нічим - «хрещений батько» уміло обминав наставлені на нього пастки, залякував і усував свідків, зображав ображену невинність і або виявлявся повністю виправданим, або ж отримував сміховинні терміни ув’язнення. А ще всесильний дон дуже любив свого сина Френка.

У 1980 році 12-річний Френк Готті загинув, потрапивши під колеса автофургона, яким керував сусід. І хоча суд визнав бідолаху невинним у смерті хлопця, Джон Готті дав ясно зрозуміти, що поквитається з ним. Сусіду почали надходити анонімні листи й дзвінки з погрозами. Доведений до відчаю чоловік звертався у поліцію, але там лише розводили руками і врешті-решт порадили йому переїхати якнайдалі від мстивого мафіозо. Він уже збирався це зробити, але не встиг. Одного вечора, коли він припарковував авто біля будинку, до нього в темряві підійшли троє чоловіків, оглушили ударом палиці, закинули у фургон і….більше його ніхто не бачив.
 

Попри те, що за цим зникненням явно маячіла тінь Джона Готті, він і цього разу вийшов сухим із води. «Тефлоновий дон» знову скористався доведеним до абсурду принципом презумпції невинності. Він продовжував правити своєю кримінальною імперією аж до 1992 року, коли нарешті його «тефлонове покриття» дало фатальну тріщину: його перший заступник, рятуючи власну шкуру, погодився співпрацювати з властями й розповів чимало цікавого про свого боса. За численні вбивства і рекет Джона Готті засудили до довічного ув’язнення без права на дострокову амністію.

Щоб почути вирок із таким формулюванням у ліберальній Америці, треба було добряче «постаратися». Втім, сидіти надто довго «Тефлоновому дону» не довелося – у 2002 році він помер від раку горла. Справедливість торжествувала. Але чи не запізно? Адже ще  задовго до того, як його довічно запроторили за грати, Джон Готті вже безліч разів заслужив на почесне місце на електричному стільці.

 

Коментарі (0)

Витвори фантазії митців, буває, співпадають з реальністю точнісінько так само, як накладаються одна на одну монети одного...

Чому в нас «отакі люди»?

«Отакі в нас люди» — цю фразу в різних варіаціях можна чути частенько.  Коли хтось тишком-нишком...

Вона таки справді чарівна, ота пора середини жовтня, і я разом з іншими тернополянами мав щасливу нагоду насолодитися нею....

З коментарів у соцмережах: " Еліта Тернополя !!!Не смішіть  копита Тернополян!!!!!!!!". "Головне...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up