Збірка, яку можна «смакувати» з чаєм

Збірка, яку можна «смакувати» з чаєм

П’ята поетична книжка поетеси і журналістки Оксани Жук «Горнятко чаю і трохи лірики» зовні схожа на плитку шоколаду, а вірші і прозові мініатюри – то справжні делікатеси.

Лірично-чайну церемонію провела нещодавно у Центральній міській бібліотеці Тернополя поетеса із смт. Підволочиськ Оксана Жук. У такий незвичний спосіб вона репрезентувала свою п’яту поетичну збірку «Горнятко чаю і трохи лірики», щовийшла у видавництві «Горлиця» у 2017 році.

Книжка має три розділи – «Дорога, соняшники, щастя», «Горнятко для двох», «Мрії здійснюються». Вперше окрім поезій авторка подала й свої короткі прозові твори.

Чай і «літературні десерти»

«Родзинкою» презентації стали «літературні десерти», які могли замовити усі, хто прийшов на це свято поезії. «Меню» лежало на кожному столику. На початку Оксана Жук здивувала присутніх «ліричними цукерками». Жінка роздала гостям паперові закладки до книжки, на кожній з них було приклеєне віршоване передбачення-побажання. Відтак поетеса почастувала гостей власними «літературними десертами».

Відео дня

  • «Люблю чай! Майже кожен мій ранок розпочинається з горнятка дуже теплого (не гарячого!) класичного чорного, іноді зеленого, під настрій – чебрецевого, ромашкового, волошково-яблучного, м’ятного, обліпихового благодатства. І день тоді обов’язково теплий, яскравий, натхненний, смачний…», – процитувала Оксана Жук своє коротке есе про чай, що є своєрідною передмовою до збірки.

Лірично-чайну церемонію розпочав письменник Олег Герман такими поетичними рядками: «Дай дихати твоїм зітханням,  допоки я люблю тебе, дай випити із уст світання,  допоки небо голубе. Дай втішити мою розпуку, допоки дотик не погас, дай сили цілувати руку, яка крилом торкає нас. Ще не погасла, ще не зникла, іще витає в далині та пісня, що літати звикла, той голос, що живе в мені. Дай доспівати, домолити, догомоніти тиші щем і день отой благословити весняно-трепетним дощем».

Про вдячність рідній землі

Оксана Жук вважає себе щасливою людиною, адже кожну зустріч, яку цій жінці посилає доля, додає їй натхнення до життя. Вірш «Я вишию сорочку на любові» увійшов у попередню збірку авторки «Назустріч сонцю» і, навіть, став піснею, музику до якої написала землячка авторки Надія Галабурда. До речі, збірка «Назустріч сонцю» – це вдячність поетеси Карпатам, де один схід сонця назавжди змінив її   життя. Але цієї любові виявилося забагато, щоб поміститися в одну збірку, тож освідчення Карпатам продовжилось у наступній книжці.

  • Усвідомлення і потреба того, що варто повертатися до свого коріння, до старенької хатини, заставило зібрати думки докупи і освідчитися своїй маленькій Батьківщині – рідним Козярам, – каже Оксана Жук. – До вірша «Кличе рідне село все частіше в дорогу» є малюнок, на якому церква з мого рідного села Козярі і криниця з обійстя моєї мами. Цю ілюстрацію створила Богдана Біленька.

Любить фотографувати

На презентацію завітала шанувальниця поетичного слова Оксани Жук вчитель української мови та літератури НВК «Лозівський ЗНЗ І-ІІ ст. – ДНЗ» Оксана Каторож.

  • Нещодавно мені до рук потрапила збірка Оксани Жук «Горнятко чаю і трохи лірики», – каже жінка. – Посмакувавши досхочу ароматом цього благодатства, почастувавшись спеченими на сонці ліричними рядками, за словами Богдана Берези «поетки, яка має свій органічний поетичний голос: щирий, довірливий, без фальші», в мене назріла ідея – нехай чудові рядки творів збірки, що ведуть у світ і до себе, помандрують на уроки української мови і послугують дидактичним матеріалом для всіх видів мовних розборів. Тож я підготувала відповідний посібник.

Замовивши «ліричний десерт» – поезію «Поцілую сонце ніжно у щоку», Оксана Каторож отримала особливий подарунок від авторки – світлину, на якій соняшник із бджілкою.

Оксана Жук розповіла, що дуже любить квіти соняшника, а працюючи редактором газети «Хлібодар Поділля», останнім часом захопилася фотографією. Тож у жовтні 2017 гості першої презентації книжки «Горнятко чаю і трохи лірики» побачили й першу фотовиставку пані Оксани.

Має власну поетичну листівку

Також мисткиня взяла участь у проекті «Твоя поетична листівка», суть якого полягала в тому, що автори надсилали на адресу організаторів три своїй поезії про жінку, а художники створювали малюнки, які навіяли їм вірші. Так Оксана Жук отримала свою поетичну листівку, основою якої стали рядки «Йшла жінка й усміхалася, неначе сонце…». Створила її художниця з Рівненщини Леся Драбич.

  • Коли я побачила назву вашого поетичного вечора, то втішилася, бо нарешті хтось написав про чай, а не про каву, – каже письменниця і журналістка Валентина Семеняк. – У нас із вами багато спільного, бо я дуже люблю сонце і світлини. У вас багато світла всередині, ви постійно усміхаєтесь і ділитесь цим світлом з іншими.

Продовжуючи частувати своїх гостей «ліричними десертами», Оксана Жук зазначила, що вперше у своїй поетичній збірці зважилась розмістити кілька прозових мініатюр. Одна з них має інтригуючи назву «Т…». Особливість її в тому, що кожне слово починається з літери «т».

  • Вірш «О, як давно я не місила тісто» був написаний задовго до того, як він здійснив мою мрію – замісити тісто і спекти хліб у п’єцу, – каже поетеса. – Якось із моєю колегою по роботі ми мали нагоду увесь день присвятити приготуванню і випіканню хліба у справжньому п’єцу.

Наступного дня після презентації Оксана Жук написала на своїй сторінці у «Фейсбуці»: «О, це було сплетіння несподіванок, щирості спілкування, сонцесяйності відчуттів, щедрих дарів до «Горнятка чаю і трохи лірики»! Ще й де – в екстраординарному місці – Центральній міській бібліотеці Тернополя, яка вражає, дивує, захоплює, надихає (ви – особливі, ціную і поважаю вас!). І ви, товариство багатогранних, добрих, світлих гостей, які відгукнулися на звістку про презентацію моєї збірки... З вами  – так сонячно! Щиро дякую за наше лірично-чайне спілкування, таке не забувається!!!»

Довідка

Оксана Жук народилась у с. Козярі Підволочиського району. За фахом – учитель української мови та літератури. Автор поетичних збірок «Віршовирій», «Щирослів’я», «Тридивно», «Назустріч сонцю», публікацій в Україні, Німеччині, Канаді, текстів пісень. Працює редактором газети «Хлібодар Поділля» ТОВ «Волочиськ-Агро» агропромхолдингу «Астарта-Київ». Член національної Національної спілки журналістів України. Захоплюється мандрами і фотографією.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up