Кухня в сучасному світі вже давно перетворилася на найбільш відвідувану кімната у будь-якому будинку.
Як правило, саме на кухні ми не тільки займаємося щоденним приготуванням їжі, але й найчастіше збираємося всією родиною для спільного проведення часу, відзначаємо дні народження чи просто пригощаємо друзів.
Сучасні технології роблять приготування будь якої їжі на наших кухнях більш простим і безпечним порівняно із процесом приготування, наприклад, у давні часи, коли приходилося поратися із іжею на відкритому вогні. Але попри це ми часто не беремо до уваги, що кухня і в наш час залишається найнебезпечнішим місцем у будинку, бо саме на кухні зосереджені усі загрози пожежній безпеці: відкритий вогнь, купа гарячих поверхонь і киплячих рідин.
Кухня – це не тільки кухонна плита зі сковорідками та каструлями, але й безліччю дрібної побутової техніки. Зараз виробники пропонують нам різноманітну побутову техніку, яка набагато спрощує щоденний процес приготування їжі. В каталогах українських інтернет-магазинів за допомогою сторінки прайс агрегатора http://price.ua/catalog382.html можна знайти і міксери, і мультиварки-скороварки, і пароварки, і електрочайники. Дуже популярними стали мультиварки, вафельниці, кухонні комбайни, хлібопічки. Але простота користування вищеназваною технікою не повинна вводити в оману, не слід забувати, що використання електроприладів можливо тільки у разі, якщо вони справні і немає оголених ділянок проводів. Перед кожним включенням електричної побутової техніки не буде зайвою перевірка стану проводки – вона повинна бути в сухості і чистоті. Жир та вода, що потрапили на неї, можуть зіпсувати ізоляцію.
Але першою небезпекою, яка чатує на людину на кухні, є все ж таки висока температура. Гарячі сковорідки та каструлі слід знімати з плити тільки прихваткою і ставити на негорючі поверхні. Наприклад, на спеціальну термостійку підставку.
При загорянні жиру на сковороді необхідно вимкнути газ, щільно накрити сковорідку кришкою або мокрою тканиною і залишити остигати. Пам'ятайте, у цьому разі гасити полум’я водою не можна – палаюче масло розіллється на ще більшій площі, і загасити пожежу буде значно складніше.
Варто пам'ятати, що безпека на кухні залежить ще і від чистоти. Захаращеність стає причиною серйозних неприємностей. Необхідно прибирати подалі від плити горючі предмети: рушники, прихватки, паперові пакети, коробки, аерозолі. Штори та фіранки, що висять поруч з плитою, можуть розгорітися від масла, що спалахнуло.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер