Долар подорожчав — тернополяни кинулися купувати валюту. А ви будете міняти гроші? (опитування)

Долар подорожчав — тернополяни кинулися купувати валюту. А ви будете міняти гроші? (опитування)
  • “До виборів навіть не дочекалися, уже почали обдирати людей”, - жаліються тернополяни на подорожчання іноземної валюти. Так, 13 березня долар виріс у ціні на 35 копійок, а євро — на 40-50 копійок.
  • Тернопільські “міняйли” пророкують подальше зростання вартості.
  • Економісти кажуть, що курс буде біль-менш стабільний.

Долар подорожчав на 35 коп., Євро — на 40 коп.

13 березня в тернопільських обмінниках курс долара, порівняно з попереднім днем, подорожчав на 35 коп, продати його можна за 26,70-26,80 грн, а от купити — за 27,00-27,10 грн. Євро можна продати за 30-30,20 грн, а купити — за 30,75-31,00 грн.

Тернополян така ситуація не тішить, адже до виборів подорожчання не чекали.

- Ми з чоловіком щомісяця відкладаємо трішки із зарплати на літній відпочинок, втішилися, що долар подешевшав, думали до виборів курс буде стабільний — поміняємо більше, а тепер бачу, що завтра хто зна що буде, - говорить пані Христина, яку журналістка “20 хвилин” зустріла поблизу центрального ринку.

Відео дня

Більше купують, ніж продають

Тернопільські “міняйли” не менш шоковані різким зростанням ціни.

- Думав, що до виборів усе буде стабільно, але сьогодні на міжбанку дивлюсь — ціна виросла. Люди не знають, що робити, чи нести валюту, чи чекати. Думаю, що долар ще буде дорожчати, це тільки питання часу. Аби наші люди гроші мали, а то що тут міняти?! - каже пан Петро.

Пані Леся понад десять років займається торгівлею валюти. Має своїх давніх клієнтів. Подорожчання долара спричинило попит на нього, каже вона.

- Усі чекали, думали, що ще знизиться ціна. Але ні, от взяла різко і підскочила. Тернополяни повитягували “заначки” і понесли міняти, бо долар може ще подорожчати. Більше купують зараз. Продають, як правило, у період свят, коли терміново потрібні гроші, - розповідає співрозмовниця.

Тернополяни, які працюють у місті, рідко міняють валюту, додає жінка. Зазвичай приходять ті, хто працює за кордоном, або кому передають гроші родичі.

Міняють валюту заробітчани

- Тернопільської зарплати людям вистачає лише на те, щоб комуналку оплатити. Іноземна валюта — для заробітчан, - зауважує вона. - Раніше ще дуже рублі купували, а після анексії Криму перестали. Усі наші кинулися в Польщу, тому зараз беруть злоті.

Що буде з іноземною валютою завтра? Про це не беруться говорити ні “міняйли”, ні навіть економічні експерти.

Професор кафедри підприємництва та екологічної експертизи товарів Національного університету “Львівська політехніка” Володимир Мартинюк впевнений, що до виборів курс мав би бути стабільним.

Стабілізували курс перед виборами

- Коливання на кількадесят копійок не є серйозним стрибком ціни. Курс, як на мене, буде більш-менш стабільний, думаю, це — передвиборчий маневр, що демонструє бажану стабілізацію економіки. Макроекономічні показники в Україні навряд можна назвати високими. Навпаки, за рейтингами міжнародних компаній, наша країна опустилася в списку. Тому стабілізація курсу іноземної валюти — це ніщо інше, як валютна інтервенція центрального банку - значний разовий цілеспрямований вплив центрального банку країни на валютний ринок і валютний курс, що здійснюється шляхом продажу або закупівлі банком великих партій іноземної валюти.Валютна інтервенція здійснюється для регулювання курсу іноземних валют в інтересах держави.

Для тих, хто хоче купити долари чи євро, зараз якраз сприятливий період, наголошує Володимир Мартинюк. Адже згодом ціна виросте. Найбільші ж стрибки курсу, за словами економічного експерта, припадають на серпень та грудень. Адже в цей час Україна оплачує зовнішні борги.

Опитування

Як думаєте: чи потрібно нині міняти гривні на іноземну валюту?


 


 


 


 


 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Ну чесно кажучи люди якісь хворі з тими баксами . В магазинах ,що теж баксами будете розплачуватись . Цікаво а ,що будуть робити, якщо бакс буде до 20 падати  ,що будете бакси скидати . Я б взагалі заборонив в країні валюту бо тільки людей збурює , і що саме основне треба тих довбаних мінял арештувати і запхати на схід нехай окопи риють або на заводах техніку для війська ремонтують . Ось яку користь для суспільства приносять ті міняйли це ж паразити які піднімають хвилю ,а люди по рефлексу Павлова зразу бакси купляють .

    Єврей reply Анонім

    Вже за союзу валюту забороняли, щось добре вийшло з того? Особисто я таким чином зберігаю кошти, бо все в тій, чи іншій мірі прив'язано до долара.
    А міняйли таки нехороші люди, і поліція, яка їх кришує. Але варто починати з себе, я купую-продаю валюту, лише у банках, курс нічим не гірший, чому би так всім не робити?

    Анонім reply Єврей

    А за союзу ,що люди сильно ганялися за тою валютою .Було повністю загружене виробництво ,імпорту мінімум , продукти натуральні , продукція якісна ,і по нинішній день служить, і всіх все влаштовувало поки ті партійні пахани не почали робити те ,що зараз робе сучасна шобла. В ті часи баксами бавилися ті хто ніде не працював ,а тільки і промишляв баксами ,і на різниці курсу і ризику получити тюремний термін нех..... жили. Будем говорити так це були родичі нинішніх мінял тільки ті працювали таємно ,а нинішні повністю відкрито

    Олег reply Анонім

    Якщо ти немаєш ніяких збережень а живеш від зарплати до зарплати витрачаючи її повністю тоді є зміст твоїм словам що долари не потрібні і т.д. Але ця позиція є як мінімум фінансова безграмотність. Сьогодні ти молодий здоровий а завтра ти захворів і не можеш працювати. Навіть якщо це буде тимчасово.  Або втратив роботу. А тепер до долара. Гривня є валютою яка більш схильна до девальвації ніж долар. І тому збереження в доларах хоч якось захищає збереження від інфляції.

    Анонім reply Олег

    Фінансова безграмотність це у наших так званих державних керовників у яких обовязок зміцнювати національну валюту , а не опускати її нище плінтуса . Виробництво своє треба піднімати ,і меньше імпорту сюда завозити .Імпорт це мінус для нашої економіки . Також нех ..... брати іноземні кредити і їх проїдати . Тільки кредит взяли все курс троха вирівнюється , а як кредит проїли так все бакс починає рости . Вас всіх в свій час зроблять лохами ,коли проведуть аферу як в свій час зробив ющенко і стельмах ,які бакс опустили до 4 грн , а коли люди скинули бакси то курс зробили по 16 грн .
  • Назарко

    так і коню зрозуміло що спуск з 28 до 26 був штучнозроблений, і держава гарно нажилась на покупці дешевої валюти за останній час

    Єврей reply Назарко

    Назарко, ти експерт в даному питанні? Якщо так, то аргументуй свою позицію, чітко і з фактами, без словесного поносу.
  • Адвокат

    Три стадії бідності українців.
    1. Нема грошей.
    2. Зовсім нема грошей.
    3. Треба міняти долари.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up