Щоб по кишені та безпечно: що купити з новорічних прикрас, та ще й заощадити

Щоб по кишені та безпечно: що купити з новорічних прикрас, та ще й заощадити
  • До Нового року залишився місяць, але в супермаркетах вже можна придбати різні прикраси, штучні ялинки та подарункові набори.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, як правильно обрати новорічну атрибутику, чи безпечна вона та що зараз у тренді.

Новорічні прикраси можна можна придбати чи не в кожному супермаркеті. За кілька тижнів до Нового року штучні ялинки і гірлянди з’являться  і на ринку. Ціни на них різняться. Щоб зекономити, поспішіть купити усе завчасно.

Що можна придбати?

Головний атрибут свята – ялинка. Штучні красуні є різного розміру та вигляду. Відповідно, і ціни на них різні. Найдешевші декоративні ялинки коштують всього 40 – 60 гривень. Вони підійдуть для того, щоб прикрасити свій робочий стіл. За 90 сантиметрову штучну ялинку доведеться заплатити від 600 до 1500 гривень. Більші -  коштуватимуть до 3000 гривень. Є навіть такі, що імітують ялинкові голки, вартість - від 1500 гривень.

Світлодіодні гірлянди - їх вартість залежить від довжини та кількості лампочок. Гірлянда на 40 лампочок обійдеться в 120 гривень, на 100 лампочок – у 270 гривень і вище. 

Відео дня

Прикраси на ялинку продають як поштучно, так і наборами. По одній продають зазвичай скляні кульки. Вони є різного розміру. Є скляні кульки з різним орнаментом, з символом нового року – щуром. Є і патріотичні кульки, виконані у стилі вишиванки, у вигляді прапора чи з малюнком тризуба. Одна така кулька буде коштувати від 40 до 100 гривень, у залежності від розміру та оформлення. Пластикові кульки зазвичай продають наборами - по 6 – 24 штуки (у залежності від розміру). Кульки однотонні. Набір коштує в середньому 60 – 300 гривень.

Придбати вже можна і різний новорічний одяг – шапку Санти або навіть повноцінний костюм Діда Мороза. Новорічний капелюх обійдеться в 120 гривень, костюм – 500. Є також бороди, «шкарпетки для подарунків», тощо. Вони коштують приблизно 100 гривень.   

У деяких магазинах на прилавках є навіть піротехнічні засоби. Це - переважно бенгальські вогні, хлопавки, але іноді зустрічаються і петарди з феєрверками. Ціни на них не високі і залежать від кількості петард чи «бомбочок». Однак абихто їх придбати не зможе. Такі «іграшки» можна купити лише показавши паспорт на касі.

Можна придбати і подарункові набори з солодощами. Є за 60 гривень, а є і за 1000. Усе залежить від наповнення набору та його оформлення. Набір цукерок, вагою 300 – 400 грамів від українського виробника в картонній коробці, коштує близько 200 гривень. Є набори в металевих коробках, із м’якими іграшками тощо. Вони дорожчі.

Ми порахували, скільки в середньому потрібно коштів для покупки штучної ялинки середніх розмірів та прикрас для неї. 

 

Назва товару

Ціна в гривнях

Штучна ялинка

1300

Набір пластикових кульок (24 шт.)

240

Склінні кульки (10 шт.)

400

Верхівка для ялинки

50

Світлодіодна гірлянда (100 лп.)

270

Прикраса «Дощик» (4 м/ 2 шт.)

40

Штучний сніг

30

Разом:

2330

Що зараз у «тренді»

Ми звернулися за порадами і до експертів. Роз'яснення охоче надали не тільки тернополяни, а і представники з інших міст. 

Як розповідає голова асоціації ГС «Асоціація власників малого та середнього бізнесу міста Києва» Руслан Соболь, в Україні зростає попит на екотовари.

- Зараз загальносвітовий тренд – це все, що пов’язано зі збереженням навколишнього середовища, – розповідає Руслан Соболь. – У нас люди теж починають надавати перевагу саме штучним ялинкам, а не живим, різним прикрасам, які виготовляють з переробленої сировини. Україна повинна доєднатися до цього «зеленого тренду». На жаль, оскільки наша економіка переживає не найкращі часи, також будуть користуватися попитом і різні недорогі китайські товари, які задають Новорічну тематику, але не так «б’ють по гаманцю».

Як розповідає Руслан соболь, більшість різних новорічних прикрас на наших прилавках є імпортними, хоча Україна має велику перспективу на виготовлення власних товарів.

- Цей ринок в Україні лише почав розвиватися, – пояснює Руслан Соболь. – Але держава має великий потенціал по виготовленню та навіть експорту такої продукції, оскільки сировина для цього у нас дуже дешева.

Як обрати безпечні товари

За якістю товарів, які можна придбати до новорічних свят, стежать і в управлінні захисту споживачів у Тернопільській області. Кожного року проводять планові перевірки технічних характеристик товарів. Цього року на перевірку відібрали електричні гірлянди.

- Ми маємо право перевіряти електронне обладнання, освітлювальну апаратуру, тощо, – розповідає начальник управління захисту споживачів Тетяна Трінька-Яворська. – Ми відібрали гірлянди для проведення перевірки у одному з магазинів міста. Їх відправили в лабораторію для проведення дослідження. Ми вже відбирали гірлянди для перевірки і стараємося робити це саме перед Новим роком, щоб попередити споживачів про неякісну продукцію. Так уже кілька разів продукція була бракована та недопущена до реалізації. Коли ми відбирали гірлянди, з першого погляду нам здалося, що вони були неякісні. Але остаточний висновок ми дізнаємось після проведення експертизи.

Як пояснює Тетяна Трінька-Яворська, коли виконують відбір продукції на перевірку, до отримання висновків товар заборонений до реалізації. Якщо товар пройшов перевірку і відповідає усім вимогам – заборону на реалізацію знімають. Однак покупці мають також звертати увагу на якість товару.

- Перед покупкою потрібно добре оглянути товар, – розповідає Тетяна Трінька-Яворська. – Опис товару на коробці має бути продубльований українською мовою. Має бути і знак відповідності. Якщо він є, то це означає, що дана партія товару проходила перевірку. Зазвичай наші люди не перевіряють гірлянди в магазині. Це потрібно робити.

Як радять у головному управлінні Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, на новорічні прикраси треба звертати увагу. Адже ті можуть бути небезпечні.

Купуючи новорічний костюм, варто звернути увагу на матеріал, із якого він виготовлений. Вбрання слід вивернути і ретельно оглянути шви. Якщо вони криві, із нитками, що стирчать, то костюм, імовірніше, низької якості, а сировина може бути легкозаймистою.

Новорічні маски також мають бути пожежобезпечними. Отвори для очей, носа, рота повинні бути симетричними, щоб дитина, одягнувши маску, могла добре бачити й дихати. Не останню роль відіграє запах та колір маски. Якщо запах здався вам неприємним, а колір неприродно яскравим, такий товар не слід купувати.

Обираючи штучну ялинку, дізнайтеся, з якого матеріалу вона виготовлена. У складі виробу не має бути формальдегідів, метилену, ацетону та різного роду смол. Якщо ви зауважили неприємний хімічний запах, не купуйте її. Це означає, що пластмаса, з якої вона виготовлена, неякісна. Підставка не має бути перехиленою на бік чи легко піддаватись деформації. Якщо підставка виявиться ненадійною, ви ризикуєте не тільки цілісністю ялинки, але і власною безпекою, якщо прикрашене дерево впаде. Найнадійнішими є хрестоподібні підставки, менш надійними – круглі. Краще обирати металеві підставки, бо вони гарантуватимуть стабільність за додаткових навантажень від прикрас.

У гірлянди має бути якісна вилка і адаптер. Вилка з тоненькими штирями через поганий контакт із розеткою може перегрітися та спровокувати пожежу. Адаптер (невелика прямокутна коробочка, на якій монтують кнопку перемикання сценаріїв ілюмінації) зменшує напругу. Адже світлодіодам на звичайній ялинковій гірлянді досить напруги 5-6 вольт, а в розетці маємо 220 вольт. Обираючи гірлянду, попробуйте адаптер руками. Якщо коробочка згинається під пальцями - такому пластику довіряти не варто.

Тому потрібно відповідально обирати новорічні прикраси, щоб свято не закінчилось для вас та ваших близьких травмами, пожежею чи отруєнням.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up