Ціна на цукор далі б'є рекорди! Виробники переходять на замінники, чим вони для нас шкідливі – експерти

Ціна на цукор далі б'є рекорди! Виробники переходять на замінники, чим вони для нас шкідливі – експерти
  • Ціна на цукор як в Україні, так і в Тернополі, починаючи з жовтня, стрімко зростає. За даними Державної служби статистики, коли торік у січні цукор коштував 12,24 грн за кг, то вже у грудні – 19,75 грн, а в січні 2021-го – 21,04 грн. Тож на початку цього року він подорожчав, порівняно з аналогічним періодом 2020-го, на 54,7 відсотка. 
  • Що чекати далі? Чи й надалі зростатиме ціна на цукор? Ми проаналізували, що відбувається на ринку і темпи виробництва солодкої продукції на Тернопільщині.

У даний час цукор на найбільшому продовольчому ринку в Тернополі (поблизу видавництва «Збруч») можна вільно придбати гуртом по 20 грн за кг. 50-кілограмовий  мішок цукру коштує 1000 грн. У роздрібній торговельній мережі ціна стартує від 22 грн і досягає 24-25 грн за кг.

Чому так сталося? Цукру зварили явно замало. Україна наближається до дефіциту і продовжує встановлювати  антирекорди з  виробництва цукру. 

У сезоні-2020 зварили ледь більше 1 млн тонн солодкого продукту. Роком раніше в Україні виготовлено 1,48 мільйона тонн цукру, або на 19 відсотків менше, ніж у 2018 році (1,82 мільйона тонн). Про славу України як цукрової держави доведеться забути. У 1980-х українські цукрові заводи щорічно виробляли понад 4 млн тонн бурякового цукру (у 1990 р. виробництво цукру в Україні сягнуло 5 млн тонн). Вони забезпечували 13–20% світового виробництва цукру. Україна була другим після Франції експортером цукру в Європі. Тепер, за даними Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор»,  з колишніх 192 цукрових заводів цукор в Україні виробляють лише 30. 

 

Скільки наварили на Тернопільщині?

Всеукраїнська тенденція зі зменшення виробництва цукру відобразилася і на Тернопіллі. Так, у цьому сезоні з переробки цукрових буряків вироблено лише 105,6 тисяч тонн. Працювали лише два цукрозаводи – Чортківський і Хоростківський. За спостереженнями автора цих рядків та працівників Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, ще на двох заводах – Збаразькому і Козівському-  залишилися площадки для прийому цукрових буряків. На інших цукроварнях, зокрема у  Бучачі, Борщеві,  Ланівцях,  давно вивітрився запас цукру і цукросировини. Заводи в цих містах руйнуються, або вже їхнє обладнання порізане на брухт. 

Відео дня

Посівні площі під цукровим буряком продовжують скорочуватися. За інформацією Департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації, у 2020 році ці посіви скоротилися до майже 18 тисяч гектарів. Для прикладу, у 2019 було відведено під солодкі корені  23,7 тисяч гектарів. А, наприклад, ще двадцять років тому, у 2000 – му цією культурою в області засівали 73 тисячі гектарів. Населення майже не сіє цукровий буряк: ця культура – трудомістка і затратна. Тому посіви буряка у господарствах населення не перевищують 4 тисяч гектарів. 

Врожайність цукрових буряків теж знизилася. За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, у  2020 році вона  становила 476 цнт/га, а роком раніше – майже 500 цнт/га. Прохолодний травень, дощовий червень і спекотний липень «виїли» цукор з коренів.

Чому так мало сіють цукрових буряків? 

Директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації Володимир Стахів в розмові із журналістом «20 хвилин» пояснив причини такої ситуації:

– В останні роки в державі трималася низька ціна на цукор – 10 грн за кг, яка не покривала затрат на його виробництво, – каже фахівець. –  З тієї причини сільгоспвиробники знизили посівні площі під буряк. Вони стали сіяти більше соняшника, кукурудзи – культури менш затратні, але ті, які користуються попитом на внутрішньому і зовнішньому ринку, відповідно, приносять більші прибутки. У 2020 році посіви соняшника зросли майже на 30 тисяч гектарів – до 89,8 тисяч гектарів, а кукурудзи – на понад 43 тисячі гектарів – до 143,8 тисяч. Зараз ціна на цукор зросла до 20 грн за кг. Якщо вона буде на цьому рівні, то можна говорити про збільшення виробництва цукру і збільшення посівних площ під буряк…Але не факт.

Ціна на цукор в Україні уже обігнала світові позначки. Бо коли його ціна на Лондонській біржі тепер коливається від 450 до 481 $ за тонну, то  на українському ринку перевищила 700$ (20 тисяч грн). То куди ж зростати «солодким» цінам у нашій державі?  

Що кажуть аграрії? 

А тим часом вирощування цукрових буряків в Україні стає все більш затратною справою. 

Подорожчала і кондитерка

Зростання ціни на білий цукор на згаданих майже 55 відсотків вплинуло на вартість кондитерських виробів з цукру. За словами голови асоціації  «Укркондпром» Олександра Балдинюка, лише за півтора місяця 2021 року цукерки подорожчали на 10%, мучна продукція – майже на 12%… Зростання цін на готову кондитерську продукцію не приховують її виробники. Наприклад, пані Галина, яка випікає торти і продає їх на Центральному ринку Тернополя, каже, що після подорожчання цукру до 19 грн за кг разом із зростанням вартості борошна (за статистикою, здорожчання муки за минулий рік досягнуло понад 9 %) кілограм торту подорожчав в середньому на 20 гривень.

Використовують цукрозамінники

За даними Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, внутрішнє споживання цукру в Україні щороку скорочується, і у 2019-2020 роках воно коливалося  в межах 1,360-1,370 млн тонн. Та нічого дивуватися: як інформує Держстат, із 1991 року кількість населення в Україні  зменшилася із 52 до 41,5 млн осіб. Тобто споживачів цукру стає фізично менше. З іншого боку,  кондитерська промисловість використовує все більше цукрозамінників. Та у них більше шкоди, ніж користі для здоров’я. В цьому переконує тернопільська дієтологиня Мар’яна Лебідь.

– Одній групі давали воду, другій – воду з цукрозамінниками, а через 11 місяців повернули звичайний цукор в раціон. У групи з цукрозамінниками виявили дуже високий ріст цукру в крові (стан перед діабетом), організм перестав його відчувати і контролювати,  – каже вона.

Штучні цукрозамінники допомагають втрачати відчуття міри і переїдання, бо немає відчуття насичення. Вони призводять до зменшення вивільнення такого гормону, як глюкагоноподібний пептид, який приймає участь у регулюванні рівня глюкози та інсуліну.

До прикладу, такий підсолоджувач, як аспартам (Е951) в 200 разів солодший, ніж цукор. Дослідження показали, що при довгому вживанні він  викликає головний біль, дзвін у вухах, алергію і депресію. При нагріванні не стабільний, і стає канцерогеном класу А, як миш’як.

Якщо Ви здорові, найкращий варіант забути про штучні цукрозамінники, і контролювати солодощі в харчовому раціоні. Велика кількість цукру, ще нікому не принесла користі. Штучні цукрозамінники -  це не менше калорій, це велика шкода для здорового організму.

 

Автор - Роман ЯКЕЛЬ.

 

Читайте також: 

У районній лікарні можуть відключити електроенергію та газ. А війна за ласе приміщення в Центрі триває

Обіцянки вже чули, коли літати будемо? Ми дізналися, що потрібно, аби реанімувати тернопільський аеропорт

Тарифи на газ і тепло спустошують кишені. Які ще «комунальні сюрпризи» готують тернополянам: аналітика
 


 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up