Як заробітчани мають сплачувати податки

Як заробітчани мають сплачувати податки
  • Чи повинна людина, яка офіційно і легально працевлаштована в Польщі, там сплачує податки ще й сплачувати податки в Україні, цікавляться читачі.
  • Як уникнути подвійного оподаткування – що робити, аби не сплачувати його і за кордоном, і в Україні? Якими є розміри податку і в який термін його потрібно сплатити – пояснили в фіскальній службі.

Як заробітчани мають сплачувати податки в Україні, коли вже сплачують їх за кордоном, поцікавилась у листі до редакції читачка п. Марія.

- В зв'язку з тим, що змінились правила нарахування субсидій, зокрема положення про доходи від закордонних заробітків, прошу Вас поцікавитись в нашій податковій: хто і коли, в якому розмірі має сплачувати податок на свої заробітки, - пише до редакції читачка. - Яким чином це можна зробити?

Чи повинна людина, яка офіційно і легально працевлаштована в Польщі, там сплачує податки ще й сплачувати податки в Україні, цікавиться жінка.

Відео дня

Хто платитиме податки за закордонні доходи

Всі питання ми адресували до Андрія Руцького, заступника начальника відділу Головного управління ДФС у Тернопільській області.

- Хто повинен сплачувати податки за іноземні доходи?

- За іноземні доходи повинні сплачувати податки громадяни, які отримали такі іноземні доходи.  

- Як законодавчо обумовлені правила декларування іноземних доходів?

- Правила декларування визначені Податковим кодексом України і є загальноприйнятими для всіх громадян України. Це означає, що декларувати доходи громадяни повинні в тому випадку, якщо вони отримали їх не від податкових агентів (тобто не від суб’єктів господарювання, які утримують вже податки при виплаті ними доходів громадянам) або іноземні доходи.

- Як задекларувати іноземні доходи?

- Кампанія декларування завжди триває чотири перших місяці року, тобто з 1 січня по 30 квітня щорічно. Однак якщо останній день подання декларації припадає на вихідний чи святковий день – тоді останній день такого подання переноситься на перший робочий день. У 2018 році граничним днем подання декларації було 2 травня.

Декларацію подали. Коли платити податок?

- Куди треба подавати декларацію?

- Річну податкову декларацію необхідно подавати до органу державної фіскальної служби за місцем податкової адреси платника податку, тобто за місцем реєстрації (по паспорту) в один із таких способів (за вибором):

- особисто або уповноваженою на це особою;

- поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

Звертаємо увагу, що у разі надсилання податкової декларації поштою, платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, а при поданні податкової декларації в електронній формі, - не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

- Декларація подана. В який термін треба сплатити податок?

- Насамперед хочу акцентувати увагу на тому, що громадянин у поданій декларації самостійно визначає суму податкового зобов'язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору. А сплатити податкове зобов’язання необхідно до 1 серпня року, наступного за звітним.

Як уникнути подвійного оподаткування?

- Які розміри податку?

- 18% - податок на доходи фізичних осіб та 1,5% - військовий збір (разом – 19,5%)

- Як уникнути подвійного оподаткування? Якщо вже сплачено податок за кордоном. 

- Якщо між Україною та країною, де громадянин України отримує доходи укладено договір про уникнення подвійного оподаткування, то в такому випадку діють правила договорів про уникнення подвійного оподаткування. Зокрема платник податку може зменшити суму річного податкового зобов’язання на суму податків, сплачених за кордоном. Для отримання права на зарахування податків, сплачених за межами України, платнику необхідно разом з декларацією надати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об’єкт оподаткування. Така довідка видається державним органом країни, де отримується дохід, уповноваженим справляти такий податок. Довідка має бути легалізована консульською установою України у відповідній країні (ст.13 Податкового кодексу України). Іншими словами, якщо людина сплачує податки за кордоном, то при дотриманні вищезгаданих умов податок в Україні платити не потрібно. Однак, хотілося б нагадати громадянам, що ставка податку на доходи у більшості країн є набагато вищою, ніж в Україні. Тому, громадяни України мають вибір: або платити податок в Україні за ставкою нижчою, ніж в іноземній державі, або платити податок в іноземній державі за ставкою вищою, ніж в Україні. Якщо ж громадянин України, який отримує доходи за межами України та підпадає під дію міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування, зробить вибір платити податок в Україні за ставкою нижчою, ніж в іноземній державі, тоді йому необхідно отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України. Така довідка видається територіальним органом державної фіскальної служби за місцем податкової адреси платника податку. При пред’явленні зазначеної довідки роботодавцю іноземної держави податок в іноземній державі утримуватися не буде.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Алекс

    Я хіба скинусь на кіллера для для тих падлюк.
  • Українець

    Ідіть в жопу
  • Alexandr Mazur

    Льогко
    Тіки давайте платить податки після того як депутати всіх рівнів, всі міністри, олєгархи, і прочая шушваль сплотять податки з тих коштів шо вони систематично п*здили собі в карман
    Тоді і може тоді будем платити

    Галина Данилюк reply Alexandr Mazur

    правду пишеш
  • Андрей Фарт

    Поняття резидент і не резидент ніхто не відміняв.183 дня в році немає - запийте холодною водою.
    Аху.....єлі вже вкрай.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up