Що втримує нас від перетворення на звірів у місці, де немає Бога? Кідрук представив новий роман у Тернополі

Що втримує нас від перетворення на звірів у місці, де немає Бога? Кідрук представив новий роман у Тернополі

Чи є всередині нас щось таке, що втримує від перетворення на звірів у місці, де не діє мораль, у місці, де немає Бога? Саме над таким питанням задумується письменник Макс Кідрук у своєму новому романі "Де немає Бога", який набуває шаленої популярності серед читачів.

Із туром #ДеНемаєБога Макс Кідрук побував у Тернополі 3 жовтня. Презентація книги була незвичайною -  з відеороликами, фото, схемами, інфографікою, колажами, відгуками з соцмереж, буктрейлером. Автор відкрив закулісні моменти книги та розповів багато цікавих історій, які вразили його за певний період часу і на яких базується роман. Водночас письменник уникав спойлерів і просить про це своїх читачів.

- Я починаю сьогодні виступ не з того, про що цей роман, а про що він не є, - каже Макс Кідрук. - Отже, це роман не про авіакатастрофу і не про виживання в горах. І я розумію, що у вас тоді виникне запитання: "Якого біса тоді у романі не про виживання і не про авіакатастрофу є літак, який розбився в горах? Взагалі тіло роману складають шість розповідей про шістьох абсолютно різних людей. І коли я писав післямову, я зробив пошук на своєму комп'ютері і з'ясував, що найдавніші текстові файли з чорновими начитками цього роману датовані аж у жовтні 2012 року. До чого я веду? Ці шість розповідей базуються на історіях, які найбільше вразили мене упродовж такого тривалого періоду часу – майже 5 років. І ось не єдине, але чи не головне, що об'єднує ці історії – це авіакатастрофа. Втім, вона є таким собі каркасом, і він займає менше десятої частини загального об'єму тексту. Тому підкреслюю, роман не про катастрофу, але на обкладинці є те, що ці всі історії об'єднує.

Відео дня

 Тоді про що цей роман? Про кого він?

- Я написав шість історій про шістьох різних героїв, - розповідає письменник. – Це таємний папський кардинал Дюк Апшоу, який прямує до країни, де офіційно не існує Католицької церкви. Українка Анна Янголь, яка доведена до відчаю, чекає в аеропорті Дубая і везе величезну купу грошей,  які розштовхані по білизні та шкарпетках. Сума грошей значно більша за ту, яку дозволено вивозити з України, декларуючи, тому Анна так нервується. Є історія про молодого баварського політика Олівера Моргеншерна, який перебуває на піку своєї кар'єри, проте люто ненавидить усе, що робить. Історія про Гелен Горовіц – хірурга із Тель-Авіва, про Івана Парамонова - пілота-росіянина, у якого виникла аерофобія через загибель його коханки в авіакатастрофі MH-17, який росіяни збили над Донбасом. І ненайостанніша з точки зору значимості у цьому романі - це розповідь про Брендона Бартона - гравця Національної футбольної ліги. І перед тим, як я розповім з чого виросли деякі з цих історій, я хочу зауважити, що я припускаю, що після мого короткого вступу у декого з вас, тих хто ще не читав книги, виникло враження, що це просто шість оповідань, які я зібрав під одною обкладинкою і написав на ній "роман". Усі ці історії дуже щільно між собою переплетені, як явними зв'язками, так і неявними. Під цими усіма лініями дещо заховане, і я дуже хочу, щоб вам було цікаво це розгадувати під час прочитання.

Макс Кідрук зізнається, що мабуть, найприємніше для автора це не тоді, коли  отримує позитивний відгук. А коли отримує відгук, в якому читач акцентує увагу на тому, на чому автор хотів би, щоб він акцентував.

- Мені надзвичайно приємно, що чимала частина читачів, які прочитали книгу, зробили акцент на тому епізоді, на якому я хотів би. Це лист Томаса Бартона до сина. Лист, який завершує книгу, - каже Макс Кідрук. - Цей лист я писав стільки ж часу, скільки весь роман і стільки ж часу я редагував і переписував ці три сторінки. Цей лист містить багато речей, в які я сам вірю. І одна з найприємніших речей сталася зі мною минулого понеділка, коли я виступав у Києві. Після виступу підійшла дівчина і сказала, що вона покладала великі надії на цей роман. Вона дочитувала його в метро і коли читала лист Томаса Бартона до сина, розплакалася. Коли вона закрила книгу, поряд з нею сидів значно старший чоловік, який подивився на книгу і спитав: "Що лист Томаса Бартона?".  Дівчина сказала "так", і він розповів, що дочитував книгу учора і також розчулився.

- Ваші відгуки важливі, - і хороші, і не дуже.  І тому я вас закликаю: не лінуйтеся, робіть фотки і пишіть усе, що думаєте. Використовуйте хештег #ДеНемаєБога і уникайте спойлерів, - закликає Кідрук своїх читачів. - Цей роман важко проспойлерити однією фразою, бо тут мова не про те, хто вцілів, а хто не вцілів. Це роман про більш важливі речі, але з'явилися умільці, які переконали мене у тому, що я помиляюся. Тому пишіть все, що думаєте. Я до цього ставлюся дуже адекватно і мені це важливо. Але не забувайте про тих, хто ще не читав роман.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up