У Тернополі презентують «Королевське Євангеліє». Ціна примірника — 1890 грн

У Тернополі презентують «Королевське Євангеліє». Ціна примірника — 1890 грн
Королевське Євангеліє - оригінал і факсимільне видання
  • Унікальне «Королевське Євангеліє» — із Королева Закарпатської області — презентують у Тернопільській обласній універсальній бібліотеці дослідники із Ужгорода та Львова 23 грудня 2016 року. Початок о 16.00, вхід вільний.
  • Під час презентації можна буде почути і про історію цієї 600-річної пам’ятки, і про те, як її видали.

— Королевське Євангеліє створене на початку ХV ст. в Закарпатті, у Королево на Виноградівщині, — розповідає керівник і виконавець проекту видання пам’ятки, кандидат мистецтвознавства і доцент Закарпатського художнього інституту Одарка Долгош. —Переписувач рукописної пам’ятки — Станіслав Граматик. У кодексі вміщено Євангелія від Матвія, Марка, Луки, Іоанна, передмови, пости, проповіді, глави (церковнослов’янська мова), післямова та дарча грамота. Особливо цінні сторінки — найдавніші зразки документів із Закарпаття створені українською літературною мовою початку ХV ст. Обсяг книги — 360 сторінок, оздоблення — 11 кольорових заставок, ініціали, орнаментальні елементи. Оригінал книги зберігають у фондах Закарпатського краєзнавчого музею.

У додатку до факсимільного видання «Королевського Євангелія» 1401 року подали історію його відкриття, історичні умови, за яких пам’ятку було створено, досліджено книгу з погляду лінгвістики та мистецтвознавства. При відтворенні оригінал-макету враховували технічні й технологічні особливості архітектоніки середньовічної книги, зокрема, реконструкція оправи візантійського типу. Тиражування книги — 100 примірників — здійснили згідно наданим оригінал-макетом ТОВ «Ромус-Поліграф» у Львові. Вартість одного примірника 1890 грн.

Відео дня

Надруковані примірники — не для продажу. Євангеліє видали для поповнення бібліотек, книгозбірень наукових і навчальних закладів, музеїв, а також дослідників та поціновувачів рідкісної книги.

На презентацію до Тернополя приїдуть учасники проекту видання Одарка Долгош — кандидат мистецтвознавства; Томаш Сопко — головний спеціаліст Служби охорони культурної спадщини Закарпатської обладміністрації; Юрій Глеба — заслужений працівник культури; Ірина Дяк — дизайнер; Михайло Цімерман — головний технолог. Також відбудеться презентація оправи Євангелія від учасниці проекту Юлії Стемпіцької.

Тернопільська презентація «Королевського Євангелія» з ініціативи історика і релігієзнавця Володимира Мороза стала можливою за підтримки Тернопільської обладміністрації.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up