Читають батьки - читають і діти

Читають батьки - читають і діти

 Розвивати інтерес у діток до читання треба у 3-4 роки. Якщо ж у такому віці не почати займатись, то інтересу буде мало. Виправити ситуацію далі буде складніше. Каральні методи чи методи «підкупу» діятимуть тільки певний час, каже психолог, психотерапевт Світлана Кухарук.   

Тож, аби дитина любила читати, батькам потрібно братись за неї не у шкільному віці. І не забувати,  що звички та вподобання діток – це відображення способу життя батьків.

— Якщо батьки вдома проводять багато часу за комп’ютерами і планшетами, то цим цікавляться і діти, — розповідає фахівець. — Їм цікаві такі картинки, які швидно змінюються, блимають. І тому вони проявляють менший інтерес до звичайних іграшок, а тим більше – до книжок. Є сьогодні сім’ї, які відмовляються від телевізора, а за комп’ютером час проводять тільки тоді, коли діти сплять. І тоді у дітей не з’являється такої залежності, коли не можуть прожити без планшета, комп’ютера ні дня.

Натомість, щоб дитина любила читати, слід  у родині запроваджувати «сімейні ритуали» - перед сном читати їй книжку, каже пані Кухарук. Спершу дитина слухає, вона починає розуміти, що у такий спосіб отримує більше уваги від батьків. Починає цінувати і такий спосіб проведення часу з батьками, і саму книжку. 

Відео дня

 - Коли ж дитина підростає, і може вже читати щось сама, то їй можна прочитати тільки частинку, а частинку пропонувати прочитати самій, - додає Світлана Кухарук. – Тоді для дітей є інтрига, і їм тоді стає цікаво, що ж там в тій історії далі відбувалось. 

Далі ще більший інтерес з’являється, якщо купувати книги разом з дітьми. При цьому, враховуючи іхні інтереси. А вони можуть бути різними – це залежить і від статі дитини, і від її віку. Якщо ж упустити такий перід, то потім щось виправляти важко. Складно всадити дитину за книжку у 10 років, якщо вона вже чітко знає, що їй подобається і що ні, має свої інтереси та звички. Каральні методи, на кшталт – не прочитаєш,  планшета не побачиш місяць, діятимуть недовго. Натомість можнаспробувати домовитись – якщо зробиш те і те, то ми підемо туди і туди, купимо те і те. Однак, якщо інтересу у дитини нема, то і це  діятиме незавжди.

- Щоб не відбивати у дитини інтерес до книжки, не слід напосідати. Приміром, дитині сім років. Батькам здається, що вона вже повинна і переказувати прочитане, і розуміти, - каже пані Кухарук. – Але у такому віці дитині ще не може бути цікавим читання. Вона не усвідомлює того, що прочитала, чи усвідомлює не до кінця. Тому змушувати її читати по кілька сторінок – не варто.

Якщо ж дитині вже виповнилось, приміром 10 років, а вона не любить книжку, то можна спробувати найняти їй репетитора. У роботі дитини і репетитора нема таких емоцій, як виникають під час занять з батьками. Та й сам репетитор може знайти підхід до дитини та зацікавити її. 

-  Зараз маємо епоху розвитку комп’ютерних технологій, технічний прогрес, - додає психолог. – І відмовитись від нього не можемо. Але тільки читання розвиває уяву, змушує думати, аналізувати, а все решта – просто бавить. Як буває: дитина хоче уваги, а батьки втомлені чи зайняті. Вони вкладають у руки їй планшет. Мовляв, на, бався, тільки нас не чіпай. І от дитина уже з 1,5-річного віку ходить по хаті з планшетом. Чи то мультики дивиться, чи ігри грає. Дитина потім не уявляє, що час проводити можна якось по-іншому.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up