Партнер рубрики Події

Чи варто під час посту утримуватися від розваг та інтиму

Чи варто під час посту утримуватися від розваг та інтиму

З 11 березня починається Великий піст. Триватиме він до 27 квітня. Як правильно поводити себе в цей період, чому і від чого конкретно варто утримуватися, розповіли під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин».

Піст – це відмова не тільки від певної їжі, але й від усіх шкідливих звичок і веселощів. Це – час каяття, роздумів і молитви. Церква закликає утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби. Та головною метою цього, як і інших постів, є не лише фізичне, а й духовне очищення людини. Тому просто відмова від тваринної їжі не є головною метою посту.

За словами отця Сергія, піст – це є особистий подвиг кожної людини. В ідеалі перші три дні посту пити лише водичку, не вживаючи їжі. Але спочатку потрібно отримати благословення від священика, він же молиться за людину. Якщо людина вперше в життя пробує утримуватися від їжі, можна розпочинати поступово. Духівник порадить, як це правильно зробити.

- Якщо в людини падає рівень цукру та починають руки тремтіти від недоїдання, це недобре. Значить, треба їсти варені овочі, солодке, наприклад чай із цукром чи медом. Самочинно брати на себе такий подвиг, попередньо не порадившись, не варто, адже це може принести шкоду, - зауважує отець.

Відео дня

Священнослужитель розповів про свій перший у житті піст.

- Мені було 18, я ще навчався. Три перші дні посту були дуже суворими. Зранку шов до церкви, потім їхав на навчання, голодний. Перші два дні, окрім того, що нічого не їв, так ще й не пив. Коли в мене почав виділятися ацетон, зрозумів, що треба пити воду. Та головне – те, що я ходив на служби, Божа благодать мене підтримувала. Через піт, втому, тілесні речі все виходить, ти відчуваєш, що духовно ти міняєшся, стаєш інакший, - говорить він. – Важливо не тільки правильно розпочати піст, а ще й вийти з нього. Не потрібно одразу наїдатися. Кожен шматочок хліба ти цінуєш як Божий дар. Починаєш правильно ставитися до їжі, відчуваєш духовну та фізичну радість.

Піст повинен супроводжуватися не тільки утриманням від їжі, а й духовним наповненням. Людина повинна каятися, причащатися.

- Воскресіння Христове – це духовне радість. Для нас, християн, смерті не існує, - говорить о. Сергій. – Особистий подвиг потрібно починати з благословення церкви. Кожна людина сама вирішує, на скільки варто обмежувати себе чи в їжі, чи в чомусь іншому. Якщо людина буде постити, утримуватися від їжі, натомість буде нервовою, злою через це, тому навіщо це робити?

Інший гість програми – вегетеріанець із 15-річним стажем Володимир Сова. Він розповів про те, як можна обійтися без м’яса та іншої їжі тваринного походження.

- На початку я їв усе, що готує мама, але без м’яса. Перший період я недоїдав, тому через місяць не витримав і повернувся до звичного способу життя. Але через півроку зустрів однодумців, які пояснили мені, як можна правильно заміняти продукти. Бобові замість м’яса, більше фруктів та овочів, від молочних продуктів не відмовлявся. Спочатку є таке відчуття, що не наївся. Але згодом вчишся себе контролювати. Наприклад, я прийшов до того, що не потрібно їсти багато, просто необхідно міняти смаки – з’їсти трішки солоного, потім кисле чи солодке. Таким чином організм реагує інакше. Відчуваєш насолоду і ситість.

Загалом же піст – це можливість очистити організм від шлаків, запобігти переїданню. Навіть з точки зору фізіології – це процес звільнення від усього шкідливого, - підсумували гості ефіру.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Ольга

А чи можна дивитися фільми та ходити в кіно в період посту?

О. Сергій

Людина повинна ізолюватися від впливів, які би її розхолоджували. Від театру, кінотеатрів, інших видовищ, звісно, потрібно було б утриматися під час Великого посту. Але, з іншого боку, церква розуміє, що неможливо обмежити себе в усьому в наш час. Наприклад, відвідування музичної школи як навчальний процес, театр працює, актори – на роботі. Канони можуть видозмінюватися, адже часи міняються. Але вони повертаються назад тоді, коли ситуації схожі. Людина, яка відвідує церкву, сама повинна відчувати, що є нормальним, а що викликає дисгармонію з її духовним станом.

 

Михайло

А що скажете на рахунок інтимних стосунків?

О. Сергій

Це люди повинні самі контролювати. Не повинні чоловік і жінка уникати один одного. За спільною згодою пара може домовитися про те, що не буде духовного єднання. Але, якщо чоловік хоче, а жінка не хоче, тоді треба знаходити компроміс. Навіть піст має стати вибором подружжя. Не може бути такого, що один суворо постить, а інший – на всі боки. Той, що постить, не повинен гордитися цим, а той, хто не постить, не повинен збивати з цього шляху свою половинку. Якщо люди мають почуття любові один до одного, то мають зрозуміти позицію іншого. Треба шукати золоту середину. Якщо людина, яка не постить, бачить, що в її половинці є більше добра, прощення та ніжності, то сам намагатиметься вести такий спосіб життя. Навернути можна лише позитивним прикладом. Якщо ти будеш нервуватися, злитися, то краще поїж.

Є такий канон, що в пісні дні треба утримуватися від подружніх стосунків, але прямої заборони церква не дає. Щоб не кривити душею, думаю, виконати ідеально всі канони, реально під силу одиницям. Для людей, які не досягли високого духовного рівня, існує послаблення правил. Духівники не мають права пхатися в статеве життя подружжя. Чоловік і жінка самі вирішують ці питання, священики лише підказують, коли можна утриматися. Якщо є справжня любов, то вона можлива і без тілесного єднання. Що буде на схилі лід, без статевої близькості? Пристрасті порушують дух посту, краще було  утриматися. Але це люди самі мають вирішити.

Володимир Сова

Надмірні статеві стосунки можуть приносити задоволення, але не дають вдоволення. Ї також потрібно обмежувати.

 

Від редакції

Але його – філософія, далека від церковних поглядів, навіть на рахунок інтимних питань. Чи не так?

О. Сергій

Саме так. За церковними поглядами, статеві стосунки не є чимось поганим, це добре, але люди повинні очищати їх від всяких збочень. Потрібно навчитися відчувати тілесну любов, а не просто тваринний потяг.

 

Від редакції

Як бути зі шкідливими звичками, приміром, палінням?

О. Сергій

Бувають такі випадки, коли люди дають обітниці – не буду пити, а той –не буду палити на період посту. А потім після того як напився, що вже аж швидка забрала. Церква не забороняє вживати вино, але пий так, щоб це не шкодило твоєму духовному здоров’ю. У період Великого посту вино можна пити лише у визначені дні - На Благовіщення, Вербну неділю та Лазареву суботу.

 

Від редакції

А як вегетеріанці ставляться до вина та алкоголю?

Володимир Сова

Надмірне вживання їх – це шкідлива звичка. Є такий мудрий вислів, що вживаючи спирте, ми потовщуємо тканини пам’яті, отже, не можемо думати про божественне.

 

Коля

А чим заміняєш м'ясо?

Володимир Сова

Вегетеріанці не вживають м’яса і крапка. Ми їмо овочі, фрукти, горіхи, молочні продукти, сухофрукти. Вибір їжі достатній.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Саша Дідух

    Люди будьте пильні!  Володимир Сова -це сектант-кришнаїт, дуже брехливий і жорстокий.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up