Партнер рубрики Події

Через дві доби закриють кордони. Чи зможуть повернутись додому ті, хто перебуває за межами України?

Через дві доби закриють кордони. Чи зможуть повернутись додому ті, хто перебуває за межами України?
  • У турагенціях чекають на рішення про закриття кордонів. Якщо таке буде – визначатимуться з механізмом повернення коштів. Наразі путівки ніхто не здає.
  • Щодо роботи – кадрові агенції та їхні клієнти перейшли в режим очікування. У деяких країнах зупинив роботу готельний бізнес, а сільськогосподарська галузь, заводи і фабрики працюють. Є попит на доглядальниць.
  • Чи варто закривати всі кордони – опитування в тексті. Проголосуйте!

У п’ятницю, 13 березня, Рада національної безпеки й оборони збирається на засідання, на якому ухвалить план щодо протидії зараження корона вірусом. Зокрема, питання закриття кордонів та авіасполучення з низкою країн.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час виїзного позачергового засідання Кабміну, повідомляє ТСН.

Вже о 15.30 13 березня стало відомо, що кордони таки закриють на два тижні.

Відео дня

Україна через 48 годин на два тижні закриє кордон для іноземних громадян, щоб обмежити поширення коронавірусу. Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу, яке транслює hromadske.

Міністерство закордонних справ має попередити всі установи та країни про те, що Україна закриває кордон для іноземних громадян.

  • Через два тижні залежно від того, як буде розвиватись ситуація, ми на засіданні РНБО будемо ухвалювати наступні рішення, - повідомив Олексій Данілов.

Громадянам рекомендують обмежити поїздки за кордон, якщо є така можливість. Усі, хто зараз перебувають за кордоном, матимуть змогу повернутись до України. Але люди, які повертаються з країн, де вирує коронавірус, проходитимуть певні процедури обсервації, запевнив секретар РНБО.

У Держприкордонслужбі повідомляють, що кордони можуть закрити до кінця дня у п’ятницю, 13 березня. І йдеться не про всі пункти пропуску, а про частину з них.

Однак, для цього ще має бути відповідне рішення уряду та офіційне повідомлення, йдеться у матеріалі «Високого замку».

Які кордони в Західній Україні можуть закрити

Як повідомив у Facebook Віктор Гальчинський, з посиланням на інформацію митного комітету Європейської бізнес-асоціації, згідно з додатком до проєкту відповідного розпорядження уряду України, потенційно можуть бути закриті для руху такі пункти пропуску з Польщею:

  • Шегині-Медика (автомобільний та пішохідний),
  • Рава-Руська — Гребенне (автомобільний і залізничний),
  • залізничні пункти пропуску Хірив-Кросьценко, Рава-Руська — Верхрата та пункт контролю «Львів».

На території Волинської області можуть закрити залізничні пункти контролю з Польщею — Лудин та Ізов.

- Крім того, на кордоні зі Словацькою Республікою можуть бути закриті — залізничний пункт контролю Ужгород, а також пішохідно-вело-автомобільні КПП Малі Селменці — Великі Селменці та Малий Березний — Убля, - повідомляє видання.

На кордоні з Угорщиною готуються до закриття автомобільні пункти пропуску Дзвінкове — Лонья, Косино — Барабаш, Вилок — Тисабеч.

Також у переліку — 6 КПП на кордоні з Румунією, 50 КПП на кордоні з Молдовою, 29 КПП на кордоні з Російською Федерацією, 26 КПП на кордоні з Білоруссю.

Крім того, готуються до закриття пункти пропуску в аеропортах Івано-Франківськ, Чернівці. Наразі у переліку не було аеропорту «Львів», але остаточно усе має визначити уряд.

Читайте також Сотня українців, які поверталися додому, застрягли на кордоні між Італією та Словенією

Не може виїхати додому в Італію

Тернополянка Світлана вже понад 10 років проживає в Італії. Туди переїхали і її чоловік з сином. Проживають і працюють там офіційно. Нещодавно жінка приїжджала в Україну, аби провідати хворого батька. Тепер не може повернутись до Італії.

  • На кордоні не пропускають, за ці роки знаю, здається, вже всіх перевізників, бо і мій чоловік в Італії працює водієм пасажирських перевезень – ніхто до Італії не їде, які гроші не пропонуй, - розповіла жінка журналістові. Але просила не називати прізвища публічно, бо боїться реакції сусідів і знайомих. – Син з чоловіком зараз в Італії. Я – тут. І виїхати не можу. Що робити – не знаю.  

Призупинили і пасажирські перевезення з Чехією. Про це розповіла читачка Мар’яна.

- Мій чоловік ще три дні тому повертався з Чехії, ледь проїхали той кордон, - розповіла Мар’яна. – Зараз вдома. Керівник сказав поки зупинити всі рейси. На скільки часу – не уточнює. Але не менше 10 днів – це точно.

Чи їдуть тернополяни на роботу за кордон?

13 березня бус з тернополянами перетнув кордон з Польщею – заробітчани повертались додому. Про це менеджеру з персоналу Асоціації роботодавців Світлані Повар повідомили її партнери.

- На кордоні, кажуть, стабільна обстановка, перевіряють температуру всім,  дезінфікують руки людям і транспортні засоби, але проїхали без проблем, - каже Світлана Повар.

Ті, що поїхали працювати, скажімо, у готельний бізнес, зараз сидять без роботи. Адже і хостели, і готелі принаймні Польщі, Німеччини та Голландії туристів не приймають. Тому люди або чекають завершення карантину, або шукають тимчасову роботу на заводах, фабриках чи у сільському господарстві.

- Готелі, хостели не працюють, а фабрики, заводи, теплиці чи інші сільськогосподарські фірми – так, працюють у звичному режимі, - запевнила Світлана Повар.

Є попит на покоївок, доглядальниць, причому наші люди зголошуються. Однак, прислуховуються до рекомендацій і чекають на час, коли можна буже спокійно приступити до праці, запевнили в Асоціації роботодавців.

- Постійно йдуть дзвінки, люди радяться, чи чекати, чи можна пробувати їхати на роботу, - каже пані Світлана. – Є такі, що вже мають документи на руках. Залишилось зареєструвати їх в роботодавця. Той зареєструє, але без конкретної дати, коли можна приступити до роботи. Ми шануємо закон, тому радимо людям почекати, доки ситуація не внормується.

На закордонне море задешево їдуть сміливці

У тернопільських турагенціях теж, кажуть, затишшя. Однак, офіційно інформацію надавати не хочуть. Повідомили лише, що поїздки за кордон наразі – це палка з двома кінцями. Хто сміливі – ризикують і користуються дешевими турами. Хто боїться – сидить вдома. Однак навали відмов від турів поки що немає. Принаймні, ті, хто користувався раннім бронюванням для поїздки на закордонне море наприкінці весни – влітку, поки що путівки не здають.

Щодо Європи – наразі всі чекають на рішення РНБО про закриття кордонів.

Опитування 

Опитування

Чи варто закривати кордони?

Засідання РНБО

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Оксана Ковтун

    Пізно надумались,потрібно було швидше закривати кордони...
  • Volodymyr Tamarin

    Все досить просто, люди діляться на два типи:
    1. Читають заголовок, згодом читають статтю, потім проводять фактчекінг і роблять висновки.
    2. Прочитав заголовок, не читав статтю, за таке як аналіз і фактчекінг навіть не чув, але голосніше всіх кричить зрада.)
  • Raisa Ivanivna

    Не панікуйте,закривають тільки для іноземців
  • Volodymyra Karpyak

    ЩЕ НЕ ЗАКРИЛИ! ЧОГО ЧЕКАЮТЬ?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up