Партнер рубрики Події

"Чим менша дитина - тим легше з нею подорожувати": як поїхати у відпустку з малечею і не втомитись

"Чим менша дитина - тим легше з нею подорожувати": як поїхати  у відпустку з малечею і не втомитись
  • Літо - чудовий час для сімейного відпочинку. Але чи готова до поїздки ваша дитина?
  • Журналісти "20 хвилин" зібрали коментарі досвідчених мамусь так експертів про те, що варто знати, коли їдете відпочивати з дитиною. 

Мама трьох дітей тернополянка Анелія Сенчишена розповідає, що дітей з собою у подорожі бере з кількох місців. 

- В нас усі дітки  були на грудному вигодовуванні тому для мене чим менша дитина, тим легше з нею подорожувати, - каже жінка. - Найменший в рік і два місяці вже був на Говерлі і ми зовсім не відчули ніяких проблем. Навіть більше: такі подорожі гарно впливають на розвиток дітей, допомагають їм пізнати світ.

Перед поїздкою з малечею Анелія Сенчишена радить завжди дивитись прогноз погоди і тоді вже відповідно до нього - збирати речі.  Їх має бути на всі випадки життя. Серед тих, що є у валізі її сімї: обов'язково аптечка, їжа та вода в дорогу, різні книги-іграшки, щоб не сумувати в автобусі чи потязі.

Відео дня

Що мами беруть з собою 

Про те, без чого не обійдеться ваша, можливо, перша подорож з дитиною, ми запитали у тернопільських мам, в одній з спільнот в соцмережі Facebook.

- З народження брала лише одяг на зміну, памперси - ні, - пише тернополянка Тетяна Сіра. - Вже, коли почала сидіти, в арсенал увійшов горшок. Без нього нікуди. Ну і, звісно, рулон туалетного паперу, рвати його дитину займає на цілу дорогу.

А от Ірина Малик розповіла, що  для підгузків у поїздку брали окрему валізу.

- Найменша донька літала в Туреччину у віці 5 міс, - каже жінка. - Проблем не було ні в дорозі, ні на відпочинку. Крім того, що вимушені були взяти з собою окрему валізу для підгузків.

Про першу подорож синочка, якому на той час розповіла і наша журналістка Ірина Белякова. 

-  Вперше їхали авто на море за тисячу кілометрів,  коли Іллюсі було 8 місяців, - каже вона. -- Летіли вперше, коли було трошки більше півтора  року. Коли летіли, один невеликий чемодан був суто ліки, харчі і памперси для малого.

Що про подорожі з дітьми кажуть експерти

Світлана Козлова завідувачка відділенням педіатрії Медичного дому Odrex.

Перше, про що слід згадати, готуючись до подорожі - це аптечка. Найкраще зберігати медикаменти у термосумці, дорослі - окремо, дитячі - окремо. А мінімальний набір першої допомоги - антисептик, пластир, знеболювальні - слід мати в найближчій доступності. Перед тим, як збирати аптечку, найкраще - проконсультуватися із лікарем. До того ж він підкаже, чи потрібні додаткові щеплення, а їх іноді потрібно зробити за кілька місяців, як продумати харчування.

Проте є універсальні поради щодо складу аптечки. Окрім обов'язкових препаратів для тих, хто хворіє на хронічні захворювання, потрібні: жарознижувальні і знеболювальні препарати (ібупрофен чи парацетамол), каплі для носа (сольові розчини, судинозвужувальні), вух, очей, розчин антисептичний для очей (підійде таблетований фурацилін), сорбенти, кишковий антисептик, спрей від опіків, засіб від комах, сонцезахисний засіб (SPF 30 чи більше) та засіб захисту від морозів, коли це необхідно. Якщо ви подорожуєте до сільської або дикої місцевості, слід взяти вату, перев'язувальний пакет, бинт, вологі антибактеріальні серветки, дезінфікуючий розчин, охолоджуючий пакет, гумову груша, електронний термометр, ножиці, шприци, пінцет, розчин перекису водню, маски — але в окремих випадках це простіше купити на місці.  

Деякі складові аптечки залежать від віку. Для дітей молодшого віку потрібні противоалергічні каплі, засоби для відпаювання, знеболюючий гель чи каплі при прорізанні зубів. Для тих, хто старше, в тому числі дорослих: таблетки від алергії, антидіарейний засіб, льодяники для полегшення болю в горлі, ферменти, антибактеріальна та протиалергічна мазь, спазмолітик, засоби від захитування.

Лайфхак щодо харчування малечі у подорожі: не вводьте нові продукти за тиждень до та після подорожі, а також поцікавтесь, чи є в готелі дитяче меню.

В подорожах нас часто спіткає «ефект підстави»: дорослі та діти часто застуджуються або отримують кишковий розлад у найперший же день відпочинку. Цього можна уникнути: мінімізуйте стрес, розплануйте підготовку до відпустки, зберіть аптечку. І не бійтеся подорожувати із своїми найменшими!

Олександр Яременко, власник туристичної компанії “Свіжий вітер”

Я займався вивченням впливу відпочинку на організм дорослих і дітей, тому про відпочинок з малечею знаю чимало. Основні рекомендації для батьків можна сформувати так:

- дітям до 5 років категорично не рекомендувалося різкого зміни клімату і може Ви пам'ятаєте, не один санаторій або пансіонат не приймав батьків з дітьми такого віку. Це обумовлено тим, що різка зміна клімату, якості води, зміна звичної їжі, вміст у морській воді різних мікробів можуть серйозно позначитися на  дитини до 5 років;

- разом з тим, з 5 років рекомендації по "морському відпочинку" виглядали як прибування дитини на курорті не менш 21 день (10 днів адаптація, інші дні клімато-лікування).

Тому, коли до нас звертаються молоді батьки з такими малюками, ми звертаємо їх увагу на даний аспект.

Зрештою, кожен батько приймає для себе рішення.

Якщо, все таки батьки вирішили виїхати на відпочинок, то необхідно вибирати готелі, де є всі умови для перебування таких маленьких гостей (дитяче харчування, можливість приготувати самому харчування для малюка, дитячі коляски, люльки в номері і решті набір необхідний малюку). Ну і звичайно розуміти батькам по якому пляжу краще ходити дитині (галька або пісочок).

Радимо обов'язково взяти додаткову максимальну медичну страховку, набір лікарських засобів, якими зазвичай користуються в Україні тому за кордоном дуже складно пояснити які ліки Вам потрібно.

Вибір. звичайно, за батьками, але всі ризики і нюанси ми зобов'язані донести.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • авс

    Ага легше ви приїхали в чужу країну незнаєте мови і тут якшо щось сталось вам потрібно в лікарню  все оплачувати по прайсу навіть якщо є страховка вона може непокрити витрати або можуть бути затримки страхової .Якшо вже надумали то треба мати з собою пару тисяч євро готівки чи на карті
  • Olena Nykolyshyna

    100% згідна. Перший раз летіла з донькою в 3 місяці - практично всі 6 годин вона спала. Після 5 місяців перельоти набагато складніші. Я переживала з приводу перепаду тиску - але як показав досвід жодного разу дитина не плакала , тобто вушка не боліли. Мамам на замітку - порада лікаря користуватись берушами для дитини на час польоту , і з мого досвіду майте власні, бо ні лоукости ні наші МАУ беруші не видають. І ще одне - подбайте про воду для дитини, краще взяти кип'яток в кафе перед вильотом, так як на борту вона не найкращої якості.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up