Партнер рубрики Події

Держпослуги - в електронний формат. Але не всі

Держпослуги - в електронний формат. Але не всі
фото: Архів редакції   Електронний запис у дитсадки почав діяти з 2013 року.  Однак ще того року батьки для запису вистоювали у довжелезних чергах та сумнівались у ефективності електронної системи.

Е-урядування. Завдяки введенню електронного урядування тернополяни можуть записатись до лікаря, поспілкуватись з очільниками міста та області в режимі онлайн, отримати ту чи іншу довідку. Однак е-урядування торкнулось ще не усіх сфер  не усіх держструктур

Електронне урядування спростило життя пересічним тернополянам та представникам бізнесу. Адже ряд послуг від держструктур люди можуть замовити й отримати, не виходячи з дому. А представники бізнесу — ще й прозвітувати про зароблені кошти. 

Потреба переводити відносини держави з громадянами і бізнесом в онлайн-режим, зокрема державні послуги та закупівлі, виникла після підписання Угоди про асоціацію України з ЄС.   Однак потреба в електронному урядуванні є не тільки обтяжуючим пунктом в Угоді, а й об’єктивною вимогою часу, кажуть аналітики інформаційної кампанії «Сильніші разом». Щоби ця система у нас запрацювала, в Україні прийняли низку законів і зробили ряд кроків для введення онлайн-сервісів на сайтах державних структур. Утім, подекуди ці кроки залишились на рівні спроб і потуг.


Залучають держструктури
Чи не найактивніше до боротьби з паперовою тяганиною та довжелезними чергами у держструктурах долучились  волонтери. Приміром, зрушення у сфері держзакупівель почались із волонтерського проекту Prozorro, що згодом став офіційним держресурсом. Подібний шлях торує і волонтерський проект iGov. Завдяки цьому ресурсу можна отримати ряд послуг від держструктур. Проект презентували у червні 2015-го, а через рік він охопив усі обласні центри і низку райцентрів. 


-У нас є свій окремий портал на базі iGov ternopil.igov.org.ua, - розповідає волонтер, координатор впровадження електронних послуг для жителів Тернополя та області Ірина Кельнер. – На сьогодні на порталі доступні 71 онлайн-послуга, ще 15 будуть доступними невдовзі. 

Так, за допомогою цього ресурсу можна звернутись до голови ОДА, міськради, райради чи записатись на прийом до посадовця. Окрім того, можна звернутись за наданням одноразової матеріальної допомоги, внести до державного Земельного кадастру відомості про земельну ділянку, замовити виготовлення закордонного паспорта та отримати ще багато інших послуг у сферах нерухомості, медицини, торгівлі, реєстраційних даних. 

- Однак не всі структури ідуть на співпрацю, - додає пані Кельнер. – Не вважають за потрібне переводити певні послуги в онлайн-режим. Приміром, першою онлайн-послугою, яку презентували у день відкриття порталу у Дніпропетровську, стала можливість отримати довідку про несудимість. У нас такої довідки через ресурс отримати неможливо. Також в інших регіонах можна звернутись онлайн щодо перереєстрації транспортного засобу при заміні номерного знаку. У нас же керівники Регіонального сервісного центру не бачать необхідності у введенні таких послуг. І дуже дивно, що ці сервіси працюють у сусідніх регіонах, а у нас - ні.

Відео дня


В онлайн пішли не всі
Утім, деякі електронні послуги державні структури надають на своїх ресурсах. Приміром, можна замовити онлайн витяг із Державного земельного кадастру та Витяг про нормативну грошову оцінку землі, увійшовши через Публічну кадастрову карту. 

З липня перелік електронних послуг планують розширювати. Сьогодні управління Держгеокадастру в області надає ще 20 послуг через Центр надання адміністративних послуг. Останній, до слова, також не поспішає переводити свої послуги у онлайн-режим – у Тернополі ЦНАП не надає онлайн-послуг на власному ресурсі. Щоправда, деякі послуги у них можна замовити через iGov – виготовлення викопіювання в масштабі 1:500, 1:2000, розгляд відповідності намірів щодо місця розташування тимчасової споруди, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи діючих об’єктів. Остання наразі призупинена через реорганізацію санстанції.


Активно працює в електронному напрямку і Державна фіскальна служба. За її інформацією, 
понад 90% платників ПДВ та майже 80% платників ЄСВ звітують в електронній формі.
Також завдяки е-урядуванню на сайтах органів місцевого самоврядування з’явилась можливість звернутись до влади. Приміром, за допомогою електронних петицій. А ось окремої форми для онлайн-спілкування з міським головою, як у деяких містах, не передбачено. Свої питання тернополяни можуть залишити у рубриці «питання-відповідь», яка діє ще з 2011 року. Як повідомили у прес-службі міськради, якщо у 2011 році було 30 запитань, то у 2015-му – 1400. У 2016 році станом на 16 травня є уже 550 звернень від тернополян. Також городяни можуть звернутися через платформу «Відкрите місто»: http://opencity.in.ua/ або через соцмережі.

І до лікаря, і в дитсадок
Прикладом електронного урядування у медичній сфері є електронна реєстратура. Тобто можливість електронного запису на прийом до лікаря на сайті medical.te.ua. Таку послугу у Тернополі презентували ще у січні. Щоправда, згодом тернополяни скаржились, що вона не працює. 


- Коли анонсували цю послугу, то повідомляли, що підключення амбулаторій загальної практики сімейної медицини будуть здійснювати поетапно, - розповідає заступник головного лікаря Центру первинної медико-санітарної допомоги Тернополя Надія Бондар. –  Спершу підключали амбулаторії Центру, потім „Дружби”. Останнім – масив „Східний”. Тому не всі жителі Тернополя змогли відразу після презентації записатись на прийом до лікаря. Наразі підключили 16 амбулаторій.


Електронна черга в амбулаторіях існує паралельно із живою чергою. Тож щоб не було непорозумінь, у приміщенні висить попередження, що пацієнт, який звернувся через послугу електронної реєстрації, заходить у кабінет до лікаря на ту годину, на яку записався. Також відповідне повідомлення про клієнта з електронної черги робить медсестра.


– Між електронними записами є 25 хвилин, за які лікар може прийняти пацієнта із живої черги, - додає пані Боднар. – Процес відрегульований. 

Електронна реформа в освіті дозволяє записувати дітей у дошкільні заклади. Однак, як наголошують на сайті “Дошкільна освіта Тернополя”, через який і здійснюють запис, заповнення форми не забезпечує внесення даних дитини до загальноміської черги. Для завершення реєстрації та отримання порядкового номеру у черзі треба пред’явити оригінал та копію свідоцтва про народження у реєстраційному центрі на бульв. Т. Шевченка, 1.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег

    "деякі послуги у них можна замовити через iGov – виготовлення викопіювання в масштабі 1:500, 1:2000", так замовити можна, отримати неможливо, недолугий сервіс.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up