Партнер рубрики Події

Дітей з ДЦП у Заліщиках лікують сауною і кіньми

Дітей з ДЦП у Заліщиках лікують сауною і кіньми
Завдяки відпочинку в сауні та катанню на конях, дітки з ДЦП починають тримати голову, сидіти і навіть ходити. Нові технології важкої хвороби діток випробовують у Заліщицькому дитячому санаторії з 2007 року. Зараз цей заклад вважають одним із кращих в області, де працюють із дитячими артритами, остеохондрозами, сколіозами, ДЦП, неврологічними і серцево-судинними недугами.

 

Заліщицький санаторій – чи не єдиний в Україні, який приймає малюків віком до трьох років. Головний лікар закладу Петро Буринюк переконаний: що швидше починаєш працювати над реабілітацією, то краще для дитини. Наймолодший пацієнт, якого лікували у закладі, мав шість місяців. В одній із палат зараз перебуває мати з 11-місячним малюком.

Відео дня

Однак новий метод, який розробники – Петро Буринюк і завідуюча реабілітаційним центром Юстина Мельник — назвали "тепловою релаксацією", лікарі застосовують лише до дітей, не молодших дворічного віку.

— Усім відомо: якщо у приміщенні спекотно, ми почуваємося розслабленими, в’ялими, сонливими, — розповів Петро Буринюк. — При ДЦП та ортопедичних захворюваннях переважають спастичні явища. Щоб їх зняти, ми поміщаємо дітей у сауну з липових дощок. Вони перебувають там упродовж 15-30 хвилин при певній температурі. Для кожного віку є своя температура. У середньому вона становить 40-60 градусів за Цельсієм. Тоді найкраще працюють гормональна і потовидільна системи. Тепло має бути сухим. Після сауни тіло дитини, образно кажучи, схоже на глину, з якої можна ліпити усе, що треба. Робимо це з допомогою стандартного комплексу реабілітаційних процедур: аплікацій із болота, привезеного з Куяльника, трав’яних ванн, релаксації у соляній печері, гідромасажу...

Головний лікар зізнався, що сам був вражений результатами, отриманими після першої ж апробації нового методу. Із 54 дітей, які лікувалися у 2007 році, відколи у санаторії практикують теплову релаксацію, семеро почали тримати голову, шестеро – сидіти, семеро самі пішли, у 13 збільшився словниковий запас, у шести зменшилися судоми. Такі ж позитивні зміни відбувалися у пацієнтів і протягом минулого та цього року.

— У кожної дитини, яка у нас побувала, спостерігаються позитивні зміни у здоров’ї, — зазначив Петро Буринюк. — У когось вони мінімальні, в інших – максимальні. Не можна стверджувати, що дитячий церебральний параліч — невиліковна хвороба. Перебільшенням є й те, що вона виліковується повністю. Багато залежить від того, наскільки успішно усунута причина захворювання, час її виявлення і те, як вона піддається лікуванню. Але з досвіду знаю: при якісній медичній допомозі поставити хворих на ноги можна. У нас було багато пацієнтів, які взагалі не могли кроку ступити, а зараз ходять самі. Є такі діти, про яких ви ніколи не подумали б, що вони хворіли на ДЦП.

Дитячий церебральний параліч із застосуванням різних методів лікують у багатьох клініках. Возять дітей у Тулу, де спастичні явища у пацієнтів знімають хірургічним шляхом. Тепер такі операції роблять вже й у Луцьку. У центрі Козявкіна у Трускавці використовують мануальну терапію.

— Вона дієва, коли є "блок" на рівні хребта у певній ділянці, — пояснив Петро Буринюк. — Коли батьки привозять до нас хвору дитину, я в першу чергу запитую, як у неї справи із судомами. Якщо вони є, то будь-які маніпуляції, процедури, пов’язані з навантаженням, можуть провокувати ці судоми. Із такими хворими потрібно поводитися дуже обережно. Коли ж пацієнт перебуває у стані ремісії – тимчасовому послабленні чи зникненні симптомів захворювання, його можна лікувати у будь-якому закладі. Є такі у Любені Великому на Львівщині, Хаджибеї на Одещині, ряді кримських санаторіїв. Але всі вони беруть на лікування дітей із 6-7-річного віку…

 

Жителька Заліщиків Тетяна, мати хворої на ДЦП 8-річної Олесі, куди тільки не возила дочку у пошуках панацеї від важкої недуги.

— Дитина перенесла шість операцій у Києві, — каже Тетяна. — Не скажу, що вони нічого не дали, але Олеся й після них ні сидіти, ні ходити не могла, лише лежала. Їздили ми на лікування до Євпаторії, у Луцьку були, Полтаві, Москві. Але найкращий ефект дав Заліщицький санаторій. Живемо неподалік, а шукали порятунку бозна-де… Цього року ми тут лише другий раз, але бачимо, як майже на очах наша дівчинка росте: впевнено ступає ніжками по землі, мріє навчитися пересуватися без допомоги дорослих. Дуже сприяє її одужанню їзда на коні, що є у санаторії…

До речі, для лікування за допомогою коней — іпотерапії — використовують породистих, низькорослих і молодих, не старших восьмирічного віку, коней. На таких "лікарях" діти у супроводі інструктора їздять неодмінно без сідла. Ніхто не знає, що кінь передає маленькому пацієнтові при безпосередньому контакті, але поліпшення у здоров’ї дитини є очевидним.

У день, коли кореспондент “20 хвилин” відвідав Заліщицький санаторій, дітей у ньому не було – поїхали на цілий день на екскурсію замками Поділля і Буковини. Аби діти не сумували, в інші дні до них регулярно приїжджають артисти з Тернопільського лялькового театру, Коломийської циркової студії. Щовечора у санаторії організовують тематичні програми – спортивні, музичні, народознавчі.

— Є й вечірні дискотеки, які діти дуже люблять, — каже Петро Буринюк. — Зараз у нас лікується 39 слабочуючих дітей із Тернопільського інтернату, 20 дітей із Теребовлянського інтернату для глухих. Якби ви бачили, як вони танцюють! Я й сам не можу зрозуміти, як діти із вадами слуху можуть так прекрасно вловлювати музичний ритм…

Боротьба зі складними недугами опорно-рухового апарату вимагає тривалого часу, тому діти шкільного віку лікуються без відриву від навчання у санаторній школі I-II ступенів. Залежно від форми захворювання, дитина може перебувати на лікуванні як 21 день, так і цілу шкільну чверть, а при необхідності навіть шкільне півріччя. Діти-сироти і діти, позбавлені батьківської опіки, інколи проводять тут увесь шкільний рік.

— За реальними витратами, день перебування дитини у санаторії обходиться у 300 гривень, але батьки платять лише по 75 гривень. — Ми розуміємо, що маємо справу із збідованими дітьми-інвалідами, сиротами, — зазначає Петро Буринюк. — Якби виставили реальну ціну, оздоровлювалося б значно менше хворих. У першому заїзді у нас був 61 пацієнт із ДЦП. Як цим дітям виставляти високі ціни?

 

Заліщицький санаторій заснований у 1947 році як протитуберкульозний на базі трьох розрізнених віл, у яких за Польщі відпочивало й оздоровлювалося заможне панство. Вілла "Аріадна", наприклад, перебувала під патронатом польського Сейму. У ній, крім польських політиків, відпочивали й відомі українські діячі – поет Євген Маланюк, співак Вільховий, інші знаменитості того часу. На віллу "Ірена" заїжджали оздоровитися вагітні жінки і матері з маленькими дітьми, а на віллу "Київ" — студенти. До 1939 року за 50 метрів від “Києва” розташовувався міський пляж "Тінистий". На старих фотографіях можна побачити підстрижені у формі пальм дерева, які оточували зону відпочинку. Поляки не могли натішитися кліматичними перевагами місцевого курорту і навіть організували залізничне сполучення за маршрутом Варшава-Заліщики. Під час Другої світової війни "Київ" згорів, згодом на його місці збудували добротний корпус, у якому нині міститься школа I-II ступенів і центр реабілітації дітей-інвалідів. У віллі “Аріадна” розташований спальний корпус і харчоблок, в “Ірені” — адмінкорпус.

Санаторій у Заліщиках розрахований на 100 ліжок, із них 50 – ревмокардіологічних, 30 – пульмонологічних і 20 – сумісного перебування матері і дитини. У 2007 році у закладі було оздоровлено 1100 дітей. Минулого року нормальній роботі санаторію перешкодила повінь. Він працював лише сім місяців, за цей час у ньому підлікувалось 837 дітей.

Незважаючи на квоту у сто ліжок, у даний час у санаторії перебуває 137 діток. Через велику кількість батьків, які хочуть прилаштувати свою дитину саме у Заліщиках, адміністрація звільнила ігрові кімнати у навчальному корпусі і доставила у них ліжка. У серпні минулого року санаторій відвідав Арсеній Яценюк, який тоді очолював Верховну Раду. Він обіцяв посприяти у будівництві нового корпусу, однак не склалося: Арсеній Петрович свою посаду втратив, а тут ще економічна криза розгулялася…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач29

    може хтось має мобільний телефон в цей санаторій
  • Мар'яна

    Скільки коштує лікуваня?
  • Мар'яна

    Напишіть будь-ласка як зв'язатись з реабілітаційним центром у заліщиках
  • Anonymous

    напишіть будьласка вартість путівки?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:40 Помічник лісничого з Тернопільщини привласнив з каси 80 тисяч. Що йому загрожує 16:15 Втеча від мобілізації? Перевірили, що робить Труш в університеті та чи стоїть на військовому обліку 15:30 Скільки коштує великодня атрибутика у магазинах та супермаркетах Тернополя 14:55 Сезон полуниць стартує: що важливо знати, аби не отруїтись Від читача 14:51 Участь в «Армії відновлення» Тернопільщини – Ваш реальний внесок у Перемогу! 14:20 Тернополянин залишив наплічник біля камер схову в магазині, а коли повернувся — його там не було 13:31 Тернополянка Наталя Яремчук напекла та передала хлопцям на фронт понад три тонни солодощів play_circle_filled photo_camera 12:46 Кабмін розглядатиме законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук 12:04 Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up