Партнер рубрики Події

Куди поїде листя з тернопільських дерев

Куди поїде листя з тернопільських дерев
  • Якщо листя і гілки збирають в парку, в садку, далеких від траси місцях – це  прекрасний компост. 
  • Якщо листя зібране, скажімо, на вул. Руській – там величезна кількість свинцю і всіх важких металів. Звичайно, використовувати такий компост не можна в жодному разі.
  • Штраф за спалювання листя – 340-1700 гривень.

Жеки вже прибирають листя на прибудинкових територіях.

Потім частину чистого, без відходів і болота, вивезуть на міські цвинтарі, брудне поїде на сміттєзвалище в Малашівці. А частину віддадуть підприємцю з Великої Березовиці. Він запевнив, що готовий забирати листя в необмеженій кількості.

  • Листя без побутових відходів вивозять на кладовища, що на Микулинецькій і Бригадній (біля Довжанки – прим. авт.), - повідомила начальник відділу благоустрою та екології міськради Оксана Лобурак. - Також подав заявку на потребу в листі приватний підприємець з В. Березовиці. Готовий забрати велику кількість.

Навіщо підприємцеві опале листя - поки невідомо. Прізвища бізнесмена в міськраді не розкривають, проте нам стало відомо, що він має компостні ями. Звернувся за листям до міськради вперше.

Відео дня

Міське опале листя не рідко забирають підприємці. Скажімо, чисте в минулі роки забирали на іподром.

Чи можна з міського листя зробити компост для власних потреб, ми поцікавилися в експертів.

Екологи застерігають: такий компост допоможе рослинам, якщо листя – з паркової зони. Якщо з дерев, що ростуть попри траси – такий компост може зашкодити городнім культурам. Хіба підійде для квітів.

До речі, органічне добриво чи компост, як переконались журналісти, продають в «дачних» інтернет-магазинах. Щоправда, до такого товару «домішують» різні мінерали та корисні для росту рослин сполуки. І коштує, скажімо упаковка 75 л, - 65-150 грн.

  • Якщо листя і гілки збираються в парку, в садку, далеких від траси місцях – це  прекрасний компост, - пояснила професор Тернопільського державного медуніверситету Світлана Марчишин. - І я навіть радила б людям не спалювати гілки і листя, а засипати в яму і робити компости. Але якщо листя зібране, скажімо, на вул. Руській – там величезна кількість свинця і всіх важких металів. Звичайно, використовувати такий компост не можна. В жодному разі!

Всі шкідливі речовини, яке назбирало в себе листя, ніде не подінуться. Вони будуть в компості. Для того, аби таке добриво принесло користь, дерево має рости мінімум за 500 м від траси.  

Коментар

Олександр ФІЛЬ, голова громадської організації «Екоальянс»:

- В світі опале листя компостують і використовують як добрива. Але в даному випадку листя дерев, які на магістральних вулицях, прийняли на себе купу токсичних вихлопів від авто і хімічного негативу. Особисто я такий компост не використовував би. Для квітів так, а для овочів чи інших городніх рослин – категорично ні.  

 

 

 

Довідка

Тернополян, які спалюють листя, штрафуватимуть. Штраф за спалювання листя, згідно з «Правилами благоустрою», для фізичних осіб – від 340 до 1300 гривень, для юридичних – від 800 до 1700 гривень.

Кожного року такі проблеми виникають переважно в приватному секторі Тернополя. Про порушників просять повідомляти Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області (вул. Шашкевича, 3) та у муніципальну поліцію за телефоном +38 073 015 1481 (Viber).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Бульба

    Є тільки нарікання, а конкретних пропозицій немає!! Пропонуйте Ваші варіанти утилізації опалого листя. Само собою сортувати його ніхто не буде. Ну, або ще можна залишити де є!!
    А то яку статтю не відкриєш кругом нарікання, та обзивання один одного не літературними словами.Жах просто!!
  • Свєта Салавага

    Чекають поки запустять котельні на торфі і там спалять несумнівайтесь саме так і буде.
  • ігор

    отже, листя з міських загазованих вулиць будуть везти підприємцю, він з нього зробить отруйне добриво, яке вам буде продаватись в три ціни як цілюще і "органічне", а людська тупа маса буде купляти і вірити в це.
  • Anton Slyviak

    Вчора їхав з Чернівців в Тернопіль, вся дорога суцільна димова завіса....поліція теж тією дорогою їздять і бачуть, що твориться, але всім байдуже...закони є, але ніхто не дотримується. Покарали б Ганьку чи діда Панаса штрафом 1тис. грн, весь район би боявся.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up