Куди поїде листя з тернопільських дерев

Куди поїде листя з тернопільських дерев
  • Якщо листя і гілки збирають в парку, в садку, далеких від траси місцях – це  прекрасний компост. 
  • Якщо листя зібране, скажімо, на вул. Руській – там величезна кількість свинцю і всіх важких металів. Звичайно, використовувати такий компост не можна в жодному разі.
  • Штраф за спалювання листя – 340-1700 гривень.

Жеки вже прибирають листя на прибудинкових територіях.

Потім частину чистого, без відходів і болота, вивезуть на міські цвинтарі, брудне поїде на сміттєзвалище в Малашівці. А частину віддадуть підприємцю з Великої Березовиці. Він запевнив, що готовий забирати листя в необмеженій кількості.

  • Листя без побутових відходів вивозять на кладовища, що на Микулинецькій і Бригадній (біля Довжанки – прим. авт.), - повідомила начальник відділу благоустрою та екології міськради Оксана Лобурак. - Також подав заявку на потребу в листі приватний підприємець з В. Березовиці. Готовий забрати велику кількість.

Навіщо підприємцеві опале листя - поки невідомо. Прізвища бізнесмена в міськраді не розкривають, проте нам стало відомо, що він має компостні ями. Звернувся за листям до міськради вперше.

Відео дня

Міське опале листя не рідко забирають підприємці. Скажімо, чисте в минулі роки забирали на іподром.

Чи можна з міського листя зробити компост для власних потреб, ми поцікавилися в експертів.

Екологи застерігають: такий компост допоможе рослинам, якщо листя – з паркової зони. Якщо з дерев, що ростуть попри траси – такий компост може зашкодити городнім культурам. Хіба підійде для квітів.

До речі, органічне добриво чи компост, як переконались журналісти, продають в «дачних» інтернет-магазинах. Щоправда, до такого товару «домішують» різні мінерали та корисні для росту рослин сполуки. І коштує, скажімо упаковка 75 л, - 65-150 грн.

  • Якщо листя і гілки збираються в парку, в садку, далеких від траси місцях – це  прекрасний компост, - пояснила професор Тернопільського державного медуніверситету Світлана Марчишин. - І я навіть радила б людям не спалювати гілки і листя, а засипати в яму і робити компости. Але якщо листя зібране, скажімо, на вул. Руській – там величезна кількість свинця і всіх важких металів. Звичайно, використовувати такий компост не можна. В жодному разі!

Всі шкідливі речовини, яке назбирало в себе листя, ніде не подінуться. Вони будуть в компості. Для того, аби таке добриво принесло користь, дерево має рости мінімум за 500 м від траси.  

Коментар

Олександр ФІЛЬ, голова громадської організації «Екоальянс»:

- В світі опале листя компостують і використовують як добрива. Але в даному випадку листя дерев, які на магістральних вулицях, прийняли на себе купу токсичних вихлопів від авто і хімічного негативу. Особисто я такий компост не використовував би. Для квітів так, а для овочів чи інших городніх рослин – категорично ні.  

 

 

 

Довідка

Тернополян, які спалюють листя, штрафуватимуть. Штраф за спалювання листя, згідно з «Правилами благоустрою», для фізичних осіб – від 340 до 1300 гривень, для юридичних – від 800 до 1700 гривень.

Кожного року такі проблеми виникають переважно в приватному секторі Тернополя. Про порушників просять повідомляти Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області (вул. Шашкевича, 3) та у муніципальну поліцію за телефоном +38 073 015 1481 (Viber).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Бульба

    Є тільки нарікання, а конкретних пропозицій немає!! Пропонуйте Ваші варіанти утилізації опалого листя. Само собою сортувати його ніхто не буде. Ну, або ще можна залишити де є!!
    А то яку статтю не відкриєш кругом нарікання, та обзивання один одного не літературними словами.Жах просто!!
  • Свєта Салавага

    Чекають поки запустять котельні на торфі і там спалять несумнівайтесь саме так і буде.
  • ігор

    отже, листя з міських загазованих вулиць будуть везти підприємцю, він з нього зробить отруйне добриво, яке вам буде продаватись в три ціни як цілюще і "органічне", а людська тупа маса буде купляти і вірити в це.
  • Anton Slyviak

    Вчора їхав з Чернівців в Тернопіль, вся дорога суцільна димова завіса....поліція теж тією дорогою їздять і бачуть, що твориться, але всім байдуже...закони є, але ніхто не дотримується. Покарали б Ганьку чи діда Панаса штрафом 1тис. грн, весь район би боявся.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up