Партнер рубрики Події

На Тернопільщині затримали чоловіка, який розчищав дорогу вогнем

На Тернопільщині затримали чоловіка, який розчищав дорогу вогнем

У скоєному чоловік зізнався, та пояснив що причиною його вчинку стало те, що дорога була захаращена і таким чином він хотів здійснити “благоустрій” зазначеної дороги.

24 вересня у Кременці в момент руху пожежної техніки та особового складу пожежної частини на гасіння необлікованих покладів торфу, що горять на території Білокриницької сільської ради, начальником районного відділу на та начальником пожежної частини було помічено горіння сухої трави поблизу автозаправної станції,повідомляє прес-служба управління ДСНС в Тернопільській області.

Зупинившись для ліквідації загоряння, “на гарячому” спіймали жителя Кременця 1972 р.н., який саме здійснював спалювання сухої рослинності. В скоєному чоловік зізнався, та пояснив що причиною його вчинку стало те, що дорога була захаращена і таким чином він хотів здійснити “благоустрій” зазначеної дороги.

Відео дня

На місце події викликали наряд поліції, де працівниками правоохоронних органів було зафіксовано сам факт правопорушення та складено адміністративні матеріали, за що громадянин понесе відповідальність згідно чинного законодавства.

Лише на території Кременецького району з початку року зафіксовано 69 випадків загорання сухої рослинності.

Випалювання сухої трави має негативні наслідки як для природи, так і для людини. Екологи стверджують, що у результаті пожеж знижується родючість ґрунтів, порушується їх структура, забруднюється атмосферне повітря. З димом у повітря вивільняються діоксини – надзвичайно небезпечні для людей речовини.

Їдкий та густий дим від спалювання сухої рослинності та її залишків впливає на стан здоров’я людей: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, алергічних реакцій та захворювань серцево-судинної системи.

У результаті пожеж в екосистемах збіднюється видовий склад лугової рослинності і тваринного світу, знищується родючий шар ґрунту, після чого він стає непридатним для ведення сільського господарства. Вогонь знищує кладки та місця гніздування птахів.
Водночас неконтрольоване випалювання сухої трави часто є причиною лісових та торф’яних пожеж, загоряння житлових будинків та господарських споруд, травмування і навіть загибелі самих паліїв. Необережне поводження з вогнем може призвести до великомасштабних пожеж, адже швидкість поширення вогню у суху та вітряну погоду надзвичайно висока.

Довідка

За самовільне випалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність. Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян і від 850 до 1190 гривень на посадових осіб. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680, а на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень.
Крім того, згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність. Це штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо внаслідок пожежі загинули люди або тварини, то такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up