Отруєння на Борщівщині: літак пролітав і над житловими будинками

Отруєння на Борщівщині: літак пролітав і над житловими будинками

Спеціалісти встановили, що люди, які звернулись за меддопомогою, пов’язують погіршення стану здоров’я з обробкою полів поблизу їхнього села авіаційним методом.

Масове отруєння людей на Борщівщині. До місцевої амбулаторії з ознаками отруєння звернулось майже дві сотні мешканців Іване-Пустого. Серед них – понад півсотні дітей.

О 15:18 20 вересня до Борщівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області надійшло повідомлення від Борщівського районного відділення ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр"  про випадок масового отруєння жителів села Іване-Пусте Борщівського району.

Отруїлись 179 осіб. З них 56 - діти

За даними лабораторного центру, кількість постраждалих на цю ж годину була 179 осіб, 56 - з яких діти. Жодного постраждалого до лікарні не було госпіталізовано.

Відео дня
  • В даний момент хворі перебувають на амбулаторному лікуванні, - повідомила провідний спеціаліст головного управління Держпродспоживслужби в області Наталія Гресько. - Жодного постраждалого на лікуванні у лікувальних закладах на стаціонарному лікуванні немає.

На місце події оперативно виїхала група спеціалістів з Головного управління. Уже на місці спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки, Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та спеціалісти районного управління встановили, що люди, які звернулись за меддопомогою, пов’язують погіршення стану здоров’я з обробкою полів поблизу їхнього села авіаційним методом.

  • При здійсненні вказаних обробок  виявлено ряд порушень, зокрема, встановлено, що керівництво  ТзОв «Агрополіс» порушило процедуру повідомлення органів місцевого самоврядування та населення, - повідомила Наталія Гресько. -  Сільського голову про обробку полів було попередженннно напередоні перед її здійсненям. Відтак, не були повідомлені завчасно і місцеві жителі.

Результати будуть відомі через добу

Згідно із законодавством, керівництво агрофірми повинно було повідомити жителів села не пізніше як за 2 дні до проведення авіаційного окроплення. На відео, яке представили місцеві жителі, видно, що не були дотриманні санітарно-захисні зони при проведення цієї обробки, видно, що літак розвертався над житловими будинками.

Препарат «Ураган-форте»,  який зазначений у повідомленні, - зареєстрований. І дозволений до використання на території України.

- Спеціалісти Держпродспоживслужби відібрали взірці ґрунту та рослин для дослідження на залишкову кількість пестициду, яким здійснювалась авіаційна обробка, - каже Наталія Гресько. - Відбір проб здійснювавася в межах санітарно-захисної зони. Тобто, на відстані ближче одного кілометра до житлових територій. Результати досліджень, які на даний момент проводить Фітосанітарна лабораторія, будуть відомі за 24 години.

Також 20 вересня фахівці служби взяли участь у засіданні комісії з питань техногенно- екологічної безпеки при Борщівській РДА. Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області проведе позапланову перевірку даного господарства, яким здійснювалась обробка. Перевірятимуть, чи дотримались вимог діючого законодавства, - за фактом масового отруєння мешканців села Іване-Пусте. Інформацію також направили до керівництва ГУ Національної поліції  в Тернопільській області.

У поліції називають більше число тих, хто поскаржився на отруєння. 

- 20 вересня до Борщівського відділення поліції звернувся фельдшер села Іване-Пусте, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета. - Медик повідомив про ймовірне масове отруєння мешканців даного населеного пункту.

Як встановили поліцейські, до сільської лікарської амбулаторії звернулося 252 місцевих жителя. Люди скаржилися на головний біль та нудоту. Усі пацієнти зазначали, що їх самопочуття погіршилося після орошеня з літака насаджень з соняшника, які орендує чортківська агрофірма.  18-19 вересня аграрії кропили поля.

Наразі кроплення полів хімікатами на території села призупинено. Результати досліджень підтвердять чи спростують причини отруєння людей.

Відомості про подію внесено до журналу єдиного обліку заяв та повідомлень. Триває перевірка.

Нагадаємо, мешканці Іване-Пусте повстали проти фермера, який, стверджують, їх отруїв, окроплюючи поля. Влаштували навіть акцію протесту під стінами амбулаторії.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up