Споживачі кажуть, що рис горить і "пахне" пластмасою. Який рис пропонують тернополянам у магазинах перевіряли журналісти разом з експертами. Рис нюхали, палили, гріли
Перевірити якість рису ми вирішили після розповідей користувачів соцмереж про те, що ця крупа горить і виробляють її начебто з пластмаси. Користувачка Facebook купила рис і….підпалила його. Жінка у своєму пості скаржилась, що рис пластиковий. Згодом у соцмережі почались активні обговорення. Одні доводили, що тепер і справді є пластмасовий рис китайського виробника. Інші - що це повня нісенітниця і для чого взагалі палити рис?
Також були скарги і на те, що рис після варіння несе пластиком.
- Купили рис, зварили у мультиварці. А від нього таким неприємним духом пластику заносить, що жах. Доведеться викинути. Мультиварка була справна, - повідомив читач пан Володимир.
Щоб з'ясувати, який рис пропонують з прилавків тернопільських магазині та супермаркетів, ми вирішили перевірити його. Обрали 5 видів різних марок, серед яких був і той, який підпалила користувачка соцмережі. Це одні з найпопулярніших зразків, за словами продаців. Як ми помітили, назви рису різні, проте фасувальник у більшості один і той самий. До речі, рису китайського виробника журналісти не знайшли.
Зразки рису ми віднесли в ДП “Тернопільський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації”. Випробування зразків експерти лабораторії проводили протягом тижня.
Ми перевіряли:
1. Довгозернистий пропарений шліфований рис “Ситий Двір” 1-ого сорту виробника ТОВ “Тема Б”
2. Рис шліфований круглозернистий 3-ого сорту того ж виробника (саме цей рис палила жінка)
3. Рис шліфований круглозернистий “Ситий двір” 1-ого сорту теж виробника ТОВ “Тема Б”,
4. Рис шліфований довгозернистий “Премія” 1-ого сорту ТОВ “Тема Б”
5. Рис шліфований довгозернистий “В’єтнамський” виробника ДП “Бест Альтернатива” (сорт не вказаний)
Коли наша журналістка прийшла за результатами досліджень у лабораторію, то була здивована - усі п’ять зразків рису успішно пройшли перевірку.
- Рис ми перевіряли на такі показники, як запах, колір, вологість, кислотність, смітна домішка, зараженість шкідниками хлібних запасів, - коментує інженер випробувальної лабораторії Жанна Барієва. - Усе перевіряли на відповідність ДЕСТу (ГОСТ) 6292-93 на рисову крупу. Усі ці 5 зразків відповідають держстандартам і можна сказати, що він якісний. Нормальний рис.
Інженер пояснила, як у лабораторії перевіряли рис на запах: є певна методика, при якій потрібно створити 20 градусів тепла плюс-мінус два градуси, вологість - 60% , плюс-мінус 15.
- Ми контролюємо певні кліматичні умови у лабораторії, - каже пані Жанна. - По друге - відкрили і не просто понюхали. Ми розсипали рис на листі паперу, понюхали. Потім взяли двадцять грам крупи у фарфорову чашку, гріли його п’ять хвилин на водяній бані і нюхали. Запах був властивий рисовій крупі, без сторонніх запахів, не затхлий, без запаху плісняви.
Щодо кольору, то чисто білий рис може бути лише сорту екстра. В усіх інших сортах допустимо, щоб рис був білий з різними відтінками.
Визначити на око, чи якісний рис, не можна, кажуть експерти. Це можна перевірити лише у лабораторії.
- Щодо горіння рису, то в стандартах не прописано, має він горіти чи ні, - кажуть в лабораторії. – Питання, навіщо люди взагалі його палили? Рис - це не продукція з добавками. Взагалі незрозуміло, як можна його замінити. Сенс з пластмаси робити рис? Навіть, якщо в Китаї і роблять щось таке, то постачальник мусить перевірити якість, він має мати усі сертифікати. Можна ковбасу зробити з сої, чи замість м’яса дати якісь шкірки. Але в рисі немає що шукати.
Журналістка "RIA плюс" вирішила провести власний експеримент і перевірити, чи горить рис. Весь процес зайняв пів години: жоден з п’яти зразків не загорівся. Крупа трішки потемніла, стала жовтого або коричнуватого кольору, але так і не загорілася.
Чи має горіти рис, однозначної відповіді не може дати жоден експерт. Одні кажуть, що рис - це органіка і він повинен горіти. Інші, що, в ідеалі, рис не повинен ні плавитись, ні горіти. Максимум - він може обвуглитись. У рисі білків мало, в основному - вуглеводи. При їх нагріванні відбувається термодеструкція: буде виділятися вода, він буде обвуглюватися, і ефект буде схожий на плавлення.
Є думка, якщо рис горить, значить, він зроблений з синтетичного пластика. Правда, це дорога процедура, тому що рис сам по собі дешева культура. Це цікава байка. В Японії - так, експериментують зі штучним рисом, але не у нас.
Важливо, щоб рис був упакований в якісну упаковку. Адже він дуже добре все вбирає: абсорбує всі запахи, які його оточують, тому що це м'яка культура. Тож те, що зварений рис смердить пластмасою, може бути від неякісної упаковки. Тому у крупи буде синтетичний запах, аж поки він не вивітриться.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер