Партнер рубрики Події

Пластиковий чи ні? Ми перевірили, який рис продають тернополянам

Пластиковий чи ні? Ми перевірили, який рис продають тернополянам

Споживачі кажуть, що рис горить і "пахне" пластмасою. Який рис пропонують тернополянам у магазинах перевіряли журналісти разом з експертами. Рис нюхали, палили, гріли

Перевірити якість рису ми вирішили після розповідей користувачів соцмереж про те, що ця крупа горить і виробляють її начебто з пластмаси. Користувачка Facebook купила рис і….підпалила його. Жінка у своєму пості скаржилась, що рис пластиковий.  Згодом у соцмережі почались активні обговорення. Одні доводили, що тепер і справді є пластмасовий рис китайського виробника. Інші - що це повня нісенітниця і для чого взагалі палити рис?

Також були скарги і на те, що рис після варіння несе пластиком.

- Купили рис, зварили у мультиварці. А від нього таким неприємним духом пластику заносить, що жах. Доведеться викинути. Мультиварка була справна, - повідомив читач пан Володимир.

Перевірили п'ять марок рису

Щоб з'ясувати, який рис пропонують з прилавків тернопільських магазині та супермаркетів, ми вирішили перевірити його. Обрали 5 видів різних марок, серед яких був і той, який підпалила користувачка соцмережі. Це одні з найпопулярніших зразків, за словами продаців. Як ми помітили, назви рису різні, проте фасувальник у більшості один і той самий. До речі, рису китайського виробника журналісти не знайшли.

Зразки рису ми віднесли в ДП “Тернопільський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації”. Випробування зразків експерти лабораторії проводили протягом тижня.

Ми перевіряли:

1. Довгозернистий пропарений шліфований рис “Ситий Двір” 1-ого сорту виробника ТОВ “Тема Б”

2. Рис шліфований круглозернистий 3-ого сорту того ж виробника (саме цей рис палила жінка)

3. Рис шліфований круглозернистий “Ситий двір” 1-ого сорту теж виробника ТОВ “Тема Б”,

4. Рис шліфований довгозернистий “Премія” 1-ого сорту ТОВ “Тема Б”

5. Рис шліфований довгозернистий “В’єтнамський” виробника ДП “Бест Альтернатива” (сорт не вказаний)

Їсти можна

Коли наша журналістка прийшла за результатами досліджень у лабораторію, то була здивована - усі п’ять зразків рису успішно пройшли перевірку.

- Рис ми перевіряли на такі показники, як запах, колір, вологість, кислотність, смітна домішка, зараженість шкідниками хлібних запасів, - коментує інженер випробувальної лабораторії Жанна Барієва. - Усе перевіряли на відповідність ДЕСТу (ГОСТ) 6292-93 на рисову крупу. Усі ці 5 зразків відповідають держстандартам і можна сказати, що він якісний. Нормальний рис.

Інженер пояснила, як у лабораторії перевіряли рис на запах: є певна методика, при якій потрібно створити 20 градусів тепла плюс-мінус два градуси, вологість - 60% , плюс-мінус 15.

- Ми контролюємо певні кліматичні умови у лабораторії, - каже пані Жанна. - По друге - відкрили і не просто понюхали. Ми розсипали рис на листі паперу, понюхали. Потім взяли двадцять грам крупи у фарфорову чашку, гріли його п’ять хвилин на водяній бані і нюхали. Запах був властивий рисовій крупі, без сторонніх запахів, не затхлий, без запаху плісняви.

Щодо кольору, то чисто білий рис може бути лише сорту екстра. В усіх інших сортах допустимо, щоб рис був білий з різними відтінками.

Навіщо палити взагалі?

Визначити на око, чи якісний рис, не можна, кажуть експерти. Це можна перевірити лише у лабораторії.

- Щодо горіння рису, то в стандартах не прописано, має він горіти чи ні, - кажуть в лабораторії. – Питання, навіщо люди взагалі його палили? Рис - це не продукція з добавками. Взагалі незрозуміло, як можна його замінити. Сенс з пластмаси робити рис? Навіть, якщо в Китаї і роблять щось таке, то постачальник мусить перевірити якість, він має мати усі сертифікати. Можна ковбасу зробити з сої, чи замість м’яса дати якісь шкірки. Але в рисі немає що шукати.

Горить, чи не горить

Журналістка "RIA плюс" вирішила провести власний експеримент і перевірити, чи горить рис. Весь процес зайняв пів години: жоден з п’яти зразків не загорівся. Крупа трішки потемніла, стала жовтого або коричнуватого кольору, але так і не загорілася.

 

Чи має горіти рис, однозначної відповіді не може дати жоден експерт. Одні кажуть, що  рис - це органіка і він повинен горіти. Інші, що, в ідеалі, рис не повинен ні плавитись, ні горіти. Максимум - він може обвуглитись. У рисі білків мало, в основному - вуглеводи. При їх нагріванні відбувається термодеструкція: буде виділятися вода, він буде обвуглюватися, і ефект буде схожий на плавлення.

Є думка, якщо рис горить, значить, він зроблений з синтетичного пластика. Правда, це дорога процедура, тому що рис сам по собі дешева культура. Це цікава байка. В Японії - так, експериментують зі штучним рисом, але не у нас.

Важливо, щоб рис був упакований в якісну упаковку. Адже він дуже добре все вбирає: абсорбує всі запахи, які його оточують, тому що це м'яка культура. Тож те, що зварений рис смердить пластмасою, може бути від неякісної упаковки. Тому у крупи буде синтетичний запах, аж поки він не вивітриться.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up