Партнер рубрики Події

Скільки разів можна брати лікарняний і хто його оплатить

Скільки разів можна брати лікарняний і хто його оплатить
  • Читач цікавиться, наскільки часто можна за лікарняним перебувати вдома чи лікарні. І чи всі оплатять, якщо стаж – 9, 5 років.
  • Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця. Як оплатять лікарняний, залежно від страхового стажу, – читайте у матеріалі.
  • Підкажіть, будь ласка, скільки разів на рік можна перебувати на лікарняному і чи його оплатять? – зателефонував до редакції читач Дмитро Кордиш – так чоловік назвався. – Бо діти хворіють часто. А на роботі вже косо на мене дивляться і натякають на звільнення.  

Де саме працює чоловік, він відмовився називати. Не повідомив також і про форму власності установи. Проте розповів, що його дружина – за кордоном. Він сам з двома дітьми – сином-школярем і донькою, яка відвідує садок.

  • Так сталось, що до літа я сам тричі був на лікарняному – мав проблеми зі здоров’ям, - поділився чоловік. – А тепер, відколи почався начальний рік, то донька, то син хворіли. Шеф вже аж закипає, коли чує зранку мій дзвінок.

Чоловік каже, що родичів, а також бабусь-дідусів, які залишилися б з недужими дітьми, - не має. Тому виходи у нього два: або йти на черговий лікарняний, або вести хвору дитину до школи-садка під загрозою, що захворіють діти, які з його дітьми спілкуються.

За роз’ясненнями ми звернулись до Фонду соціального страхування в області.

Відео дня

Там послались на п.2 ст.22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», де йдеться, хто і яким чином оплачує лікарняні.  

  • Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, оплачується Фондом застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності), - пояснила начальник відділу страхових виплат та матеріального забезпечення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Валентина Лучин. - Незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності:

1. Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

1) 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж до трьох років;

2) 60 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від трьох до п’яти років;

3) 70 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

4) 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;

(ст.24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»)

Довідка

За більш конкретною інформацією можете звертатися в управління ВД ФССУ в Тернопільській області за телефоном: (0352)52-72-21.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Пустило

    Шо то за понятіє таке рагульске-"брати лікарняний".Лікарняний дає дохтор,коли ти слабий і не можеш робити.А як здоровий,то чеши на роботу і всьо.А то розвели тутка в Тернополи моду,ходят за тим бідним дохтором,сунут в кишеню,а він бере,бо тоже хоче троха полюдски жити.Всьо, вже так нибуде,кінец.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up