Партнер рубрики Події

Цей день в історії: 28 березня переходимо на літній час

Цей день в історії: 28 березня переходимо на літній час

Пригадаймо разом, що відбувалося у світі 28 березня. І не забудьте, що сьогодні стрілки Вашого годинника мають рухатися на годину вперед.

Ідею літнього часу запропонував 1784 року Бенджамін Франклін. А понад століття пізніше її активно пропагував англієць Вільям Віллет, повідомляє ТСН. Думка про користь зміни часу осяяла Віллета, архітектора із Числгерста, коли він влітку, раннім ранком прогулювався верхи на коні. Віллет помітив, що віконниці багатьох будинків були замкненні. "Яке марнування денного світла!" — мабуть, подумав він і почав у парламенті Великобританії кампанію за введення законопроекту про зміну часу. Переводячи навесні та влітку годинники на 80 хвилин вперед — чотири рази по 20 хвилин, а восени назад, так люди матимуть увечері більше денного світла.
Так, у 1908 році Великобританія першою перейшла на літній час. СРСР вперше перейшов на літній час у 1917 році, а з 1981-го перехід на "літній" час знову було відновлено.

28 березня 1797 року в США запатентували перший пральний пристрій — пральну дошку.

1891 року відбувся перший чемпіонат світу з важкої атлетики.

Відео дня

В 1930 році в Туреччині замість грецьких назв міст Константинополь і Ангора були затверджені офіційні турецькі назви — Стамбул і Анкара.

1971-й — в СРСР почали випускати автомобіль "Жигулі".

За основу першої моделі "Жигулі" взяли дороблену італійську модель FIAT-124R. Під торговою назвою "Жигулі" продавали автомобілі родини ВАЗ-2101—2103 на внутрішньому та міжнародному ринках (окрім декількох європейських держав, де слово "Жигулі" покупці асоціювали з сумнівним словом "жигало", а також у Угорщині, де воно взагалі співпадало з нецензурним словом). Тому на зовнішньому ринку торгова марка "Жигулі" була достатньо швидко замінена на LADA. Сьогодні, модельний ряд автомобілів "Жигулі" знаходиться на 10-й позиції переліку найбільш популярних автомобілів у світі.

У 1986-му американці провели акцію в рамках найбільшого благодійницького заходу для збору коштів для голодуючих дітей Африки.

О 10:15 за тихо-океанським часом більше 6000 американських радіостанцій всіх форматів мовлення одночасно запустили в ефір пісню "We are the World".

Цього року на 28 березня припадає дата проведення у світі акції «Година Землі».

Історія цієї акції, яка згодом стала світовою ініціативою, така: наприкінці березня 2007-го року провела цікаву і показову екологічну акцію: близько 2100 фірм і компаній австралійського міста Сідней, а також понад 2,2 млн. його жителів вимкнули освітлення на одну годину.

За цей час енергоспоживання міста було скорочено більше ніж на 10%, що в свою чергу сприяло і скороченню викидів вуглекислого газу в атмосферу. За підрахунками фахівців, ефект від акції був такий, що на той час нібито в місті на дорогах на 48 тисяч автомобілів стало менше. Цю акцію назвали «Година Землі». Ідея була хороша і прийняла щорічний характер, поширилася і стала популярна в багатьох країнах світу.

Час проведення акції погоджено і початок цієї години вибрано на 20 годин 30 хвилин в кожну останню суботу березня. 

Народилися:

28 березня 1938 р. народився Ігор Вітенько, вчений-кібернетик, логік, кандидат фізико-математичних наук (1967), доцент на кафедрі теоретичної кібернетики й математичної логіки Ужгородського університету (1972). Народився на Тернопіллі у селі Чернихівці біля Збаража.
Життя геніального кібернетика, який створював перші комп'ютери, обірвалося в 36 років трагічно і таємно в Винниківському лісі біля Львова.

(Графіка Олег Кіналь)

В 1933 році народився Юрій Шухевич, син командувача УПА, український політичний і громадський діяч, член Української Гельсінської групи, Герой України (2006 рік).

1925-й — Дмитро Гнатюк, український співак (баритон), головний режисер київського театру опери і балету (з 1988 року), народний артист СРСР. Був також народним депутатом від партії „Батьківщина”.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Andeli Jike

    Придумали вимикати світло на одну годину маніпулятори, яких 1%, вимикають сцикуни, яких 99%, і які просто бояться що якщо не зараз то з часом їх цькуватимуть якшо не вимикатимуть світла. Іншого логічного пояснення тверезомислячої людини ця фабула вдаваної зацікавленості не має. Підірваних студентів типу Грети Тунберг у яких зрачки з орбіт вилазять тільки щось нове побачать-чують це не стосується
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up