Партнер рубрики Події

Вниз чи догори – куди бігти у випадку пожежі

Вниз чи догори – куди бігти у випадку пожежі

Перевірки торгових центрів, шкіл та садочок триватимуть два місяці. Про всі порушення працівники Управління ДСНС в області повідомлятимуть в акті обстеження приміщення. Тернополяни, яким відомі факти порушення правил техніки безпеки, можуть інформувати про них рятувальників

Цього тижня в Тернополі розпочалися масштабні перевірки великих торгових і розважальних центрів, навчальних закладів, медичних установ, закладів громадського харчування тощо. Важливо – аби пожежна безпека була на вищому рівні, а городяни могли почуватися в безпеці на відпочинку чи навчанні.

Нагадаємо, що через події у російському місті Кемерово, коли під час пожежі у торговому центрі загинули десятки дітей та їхні батьки, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Державній службі надзвичайних ситуацій (Далі ДСНС – прим. авт.), Мінрегіону провести масштабну перевірку громадських закладів, шкіл, торгових центрів на предмет дотримання норм пожежної безпеки. Про інспектування закладів у Тернополі поговорили під час онлайн-чату минулого тижня. На жаль, з технічних причин розпочати прямий ефір вчасно не було можливості. Відповіді на запитання читачів можна побачити у відеозаписі на сайті «20 хвилин».

Основний акцент, із якого і почали, - коли нарешті стартують масштабні перевірки усіх торгових центрів Тернополя. Журналісти «RIA плюс» в попередньому випуску представили свій огляд ТРЦ «Подоляни», вказавши у публікації локації всіх додаткових випадків, якими можна користатись на випадок біди. Редакція планує цикл статей на тему «Реальна безпека» у багатьох закладах, які щодня відвідуємо ми, наші рідні, близькі, друзі чи знайомі.

Відео дня

Цього ж тижня працівники Управління ДСНС починають перевірки усіх вищевказаних об’єктів. Про результати обстеження обіцяють інформувати громадськість через офіційний сайт – http://ternopil.dsns.gov.ua.

- На виконання доручення Кабміну ми маємо провести позапланові перевірки закладів, де є велике скупчення людей, - школи, садочки, торгові центри, лікувальні заклади тощо. На це піде і квітень, і травень, - пояснює заступник начальника відділу запобігання надзвичайних ситуацій Управління Віталій Гмиря. – За результатами складатимемо відповідні акти, із документами можна буде ознайомитись на сайті. Якщо тернополяни знають про злісне порушення правил техніки безпеки, то можуть звертатися до нас із відповідними заявами. Згідно, із законом, ми можемо реагувати та проводити позапланову перевірку на основі звернення фізичних осіб. Однак хочу наголосити, що причина має бути змістовною і обґрунтованою з конкретно наведеними фактами порушення пожежної безпеки на тому чи іншому об’єкті. Адже з серпня 2014 року Кабмін наклав мораторій на проведення будь-яких перевірок. Хоча об’єкти влади ми перевіряємо щорічно, а приватної форми власності – відповідно до комплексного плану перевірок закладів. З ним можна ознайомитись на сайті Державної регуляторної служби України - http://www.drs.gov.ua.   

Гості ефіру:

  • Помічник начальника Управління ДСНС в області з питань зв’язків із ЗМІ та громадськістю Ірина Крупа;
  • заступник начальника відділу запобігання надзвичайних ситуацій Управління Віталій Гмиря.

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

тЕрНОПОЛЯНИН

Чому не проводяться навчання у ТРЦ та великих торгівельних площадках («Епіцентр», «АРС», «Сільпо» і т.д.). На скільки мені відомо, такі навчання повинні проводити хоча б раз в рік (враховуючи велику плинність персоналу, який проходить навчання), бажано у святковий чи вихідний день, коли той самий ТРЦ має максимальну завантаженість.

Ірина Крупа

Це неправда, навчання відбуваються регулярно. Про це ми повідомляємо на сайті Управління, на офіційний сторінці у соцмережах. Ви також можете знайти в Інтернеті відеоролики про хід проведення навчання, його результати. У закладах масового скупчення людей ми постійно проводимо навчання з техніки пожежної безпеки.

афоня

А лікарні? Там взагалі сумно, там усі навчання проходять лише на папері, особлива небезпека – лежачі хворі. У таких закладах, як правило, два візочки плюс кілька каталок на 1-му поверсі, а в травматології на витяжках – купа хворих. Не дай Боже біди, то вони навіть з витяжки не відчепляться, не говорячи уже про якусь евакуацію…

Віталій Гмиря

Через пожежу у таборі «Вікторія», що в Одесі, Кабмін доручив провести позапланові перевірки закладів відпочинку, освіти та оздоровлення і на Тернопільщині. Протягом жовтня-грудня минулого року нашу працівники проводили обстеження об’єктів. За результатами перевірки деякі об’єкти навіть були закриті через наше звернення в адміністративний суд.

Якщо говорити про лікувальні установи, то їх стан швидше незадовільний, ніж задовільний. Забудови – 60-70-х років, а то й більше. Відповідно, кошти на відновлення систем протипожежного захисту не виділяли десятиліттями. Необхідно, аби адміністрація таких закладів та структури, яким вони підпорядковуються, усе ж знайшли кошти та покращили стан пожежної безпеки.

Від редакції

Які конкретні дії вашої служби у тому, аби притягнути винних до відповідальності? Чи мають взагалі право на існування об’єкти, де не дотримуються норм пожежної безпеки?

Віталій Гмиря

Після перевірки ми даємо припис на усунення недоліків. Адміністрація закладів має усунути всі порушення. Але у зв’язку з відсутністю фінансування вони виправляють лише те, на що потрібно менше коштів. Такі заходи капітального характеру – встановлення сигналізації, забезпечення роботи системи оповіщення людей, зовнішнє та внутрішнє пожежне водопостачання – цього ніхто не виконує через брак фінансування. Ми звертаємось із заявами у вищі органи влади, яким ті об’єкти підпорядковуються.

Анонім

Чи є технічні засоби для евакуації людей з 8-го поверху, якщо горять нижні? Чи є в Тернополі пожежні автомобілі із подачею води на поверх вище «хрущівського» 3-го?

Віталій Гмиря

Ми евакуйовуємо людей за допомогою висувних драбин, які пожежники самостійно переносять, а також у Тернополі є автодрабини, завдяки яким можна спустити жителів з третіх та вище поверхів.

 

Оксана

Що робити людям, які опинились у надзвичайній ситуації?

Ірина Крупа

У першу чергу, потрібно опанувати себе, аби не панікувати. Далі набрати «101» та повідомити про пожежу рятувальників. Крім того, варто допомогти дітям та літнім людям вибратися із приміщення. Якщо сходові клітки задимлені, потрібно скористатись ними для того, щоб покинути приміщення. Якщо там є завіса диму, то можна скористатись аварійними чи резервними виходами. Якщо щільне задимлення у будівлі, то не забувайте, що дим завжди піднімається догори. А ближче до підлоги можна дихати. Нагинайтесь низько. Маєте можливість – змочіть тканину чи ковдру, накрийте себе, аби не обпекти тіло. Органи дихання також варто захистити, прикривши їх вологою ганчіркою. Якщо немає можливості покинути будівлю через сходи, піднімайтесь наверх, але повідомте про це рятувальників.

Анонім

Хто повинен перевіряти куплені батьківським комітетами  будівельні матеріали на ступінь горіння і виділення хімічних сполук? Хто буде нести відповідальність, якщо у школі, садочку виникне пожежа через матеріал котрий підтримує горіння і виділяє фенол?

Віталій Гмиря

Будь-які матеріали, які виробляють в Україні, повинні бути сертифіковані та відповідати пожежним нормам. Якщо матеріал привезли з-за кордону, він також проходить сертифікацію. Відповідальність за безпеку у закладах громадського харчування, школах, садках, лікувальних установах несуть керівники закладів.

Ольга Руденко

Що із садками? Коли їх востаннє перевіряли? У деяких ДНЗ навіть дроти оголені лежать на землі. У будь-який момент може когось вдарити струмом. 

Віталій Гмиря

Повторюся, що у жовтні-грудні ми перевіряли садки в області. Проти окремих закладів навіть подали позивні заяви в суд. Є юридичне рішення, яке призупиняє експлуатацію таких закладів до повного усунення там недоліків.

ДОВІДКА

Запис прямого ефіру відбувається у рамках співпраці із компанією MagneticOne.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up