Партнер рубрики Події

Як опанувати себе і не піддаватись паніці, радять психологи. Готові консультувати онлайн

Як опанувати себе і не піддаватись паніці, радять психологи. Готові консультувати онлайн
  • Не говоріть при дітях про надзвичайну ситуацію, а якщо згадуєте, наголошуйте: це тимчасово!
  • Ми поки не знаємо, коли точно закінчиться пандемія, то мусимо адаптуватися та навчитися зберігати спокій.
  • Головне не зависнути в стадії заперечення - не заперечувати факт небезпеки інфікування, не ігнорувати рекомендації медпрацівників та дотримання карантину.

Відставити панічні настрої, зберігати спокій, дотримуватись всіх рекомендацій та застережень і увімкнути здоровий глузд. Тим, хто не може впоратись самотужки, готові надати допомогу психологи. Навіть онлайн. Як опанувати себе та подолати панічні настрої в ситуації з коронавірусом та надзвичайною ситуацією, яку від 21 березня оголосили на Тернопільщині, радять тернопільські психологи.

Поки не можна виходити на вулицю, зате ми з тобою…

  • Залишайтесь вдома, зберігайте спокій, приділіть увагу дітям, - радить кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Ірина Чорна. - Не ведіть в присутності неповнолітніх дітей розмови про карантин, надзвичайну ситуацію. Спокійно поясніть дітям: "щоб бути здоровим, поки що виходити на вулицю не можна, але зате ми з тобою..." - і запропонуйте дитині розвиваючі види діяльності вдома.

Піклуйтесь про здоров'я психіки ваших дітей, радить психолог. Пояснюйте, що це ключове слово, яке потрібно часто вживати: "це тимчасово".

  • Хороша новина: ви усі живі, здорові, разом! Є змога приділити увагу рідним, - каже Ірина Чорна. - Є змога підвищити свій освітньо-культурний рівень. Займіться самоосвітою, допоможіть у навчанні дітям. Будьте здорові! Все проходило і це пройде!

Консультації онлайн, у будні від 15.00 до 17.00

Оксана Коваль, психолог-консультант у методі позитивної психотерапії, к.п.н., доцент кафедри психології та соціальної роботи, заступник декана юридичного факультету ТНЕУ, переконана: сьогодні усе людство переживає складні часи, коли наш інформаційний простір заповнений негативними новинами, статистиками, прогнозами, пов’язаними із світовою пандемією.

Відео дня
  • Ситуація, що охопила увесь світ, не може залишати осторонь нікого, - переконана Оксана Коваль. - Кожен запитає: чим я можу бути корисним своєму місту, своїй країні, своєму народу, як я можу допомогти, або ж, хоча б не нашкодити? Насамперед, поставитись серйозно та відповідально до ситуації, що склалася з метою максимального попередження розповсюдження вірусу.

Бережіть своє психічне здоров’я, намагайтесь не піддаватись паніці, радить психолог.
- Безперечно, хвилюватися – це нормально, відчувати страх перед реальною загрозою, яку ми не можемо контролювати – це природно, адже коли є загроза життю, про яку застерігають у всьому світі – це не може не викликати емоційних реакцій.

Ми поки не знаємо, коли точно закінчиться пандемія, то мусимо адаптуватися та навчитися зберігати спокій. Тому потрібно вдатися до пошуку особистих внутрішніх ресурсів, які допоможуть пережити цю кризу, радить психолог.

  • Я – психолог-консультант, запрошую усіх, хто зараз потребує психологічної підтримки та допомоги, на безкоштовні онлайн консультації щодня, окрім вихідних, з 15.00 до 17.00 год, - каже Оксана Коваль. - Записуватись можна у Viber за номером (096) 979-50-12.

Зараз, направду, масштаб епідемії в Україні багато залежить і від кожного з нас, переконана Оксана Коваль. Не будьмо байдужими, підтримаймо один одного!

Шукаймо позитиви у ситуації, що склалася, адже це – чудовий час:

 - зупинитися,
- без метушні і поспіху насолодитися ранковою кавою,
- поспілкуватися про важливе,
- вдосталь побути зі своєю сім’єю,
- почитати, подивитись фільми,
- вичистити будинок від зайвого мотлоху, а розум від зайвих думок, які ще вчора були такі важливі),
- розставити нарешті пріоритети і переглянути ще раз систему цінностей, відчути, що є насправді дороге і цінне, а що другорядне,
- врешті-решт почати цінувати кожну мить життя – бо воно таки крута штука!

- тримаймося разом, допомагаймо один одному, хто чим може, хто чим уміє, адже разом – ми сила!

Змініть фокус уваги на те, що ви самі можете контролювати

Щоб уберегти себе і свою психіку від «соціального зараження» і «масового психозу», нам необхідно зберегти нормальну здатність до критичного та логічного мислення і не впасти в одержимість, переконана Тетяна Білінська, кандидат психологічних наук, психолог Центру психології Тетяни Білінської.
- Тримайте зв'язок з реальністю! І зберігайте критичність мислення, - радить психолог. -

Сприйняття реальності відбувається через проживання 5 стадій: заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття. Головне не «зависнути» в стадії заперечення - не заперечувати факт небезпеки інфікування, не ігнорувати рекомендації медпрацівників та дотримання карантину.
Також важливо не зануритися надовго в стадію депресії - якщо ознаки депресії тривають 2-3 тижні у вас або ваших близьких - зверніться за психологічною допомогою. Зберігайте спокій і розв'язуйте реальні проблеми по мірі їх надходження, радить Тетяна Білінська.
- Переключитися з тривоги на впевненість можна в будь-який момент, - переконана психолог. - Але зараз настав саме той час, щоб потренувати цю навичку. Так, не у всіх це вийде відразу. Але це можливо. Наприклад, в період карантину змістіть фокус вашої уваги на те, що ви самі можете легко контролювати в своєму житті та на те, на що раніше бракувало часу.
- скоригувати та збалансувати раціон харчування і зайнятися фізичними вправами для зміцнення імунітету,

  •  розгребти поклади в шафах,
  • зробити генеральне прибирання,
  • почистити пам'ять смартфона і ноутбука,
  • посадити квіти і доглядати за ними,
  • переглянути улюблені фільми вдома замість прем'єр в кінотеатрі,
  • влаштувати романтичну вечерю при свічках,
  • експериментувати з рецептами страв,
  • налагодити з дітьми емоційну близькість, сказати "я люблю тебе", разом погратися, обговорити кіно або книгу, спекти пиріг, погуляти на свіжому повітрі, помалювати, переміряти гардероб і навчити дочку наносити макіяж, а сина щось рихтувати чи майструвати,
  • пройти спільно із дітьми та членами сім’ї дистанційні курси, майстер-класи, та інші навчання. 
  • А тим, кому дійсно складно впоратися зі своїми переживаннями в цей період, кому дуже страшно за себе і своїх близьких, не доводьте психіку до виснаження, панічних атак, неврозу чи депресії, - радить Тетяна Білінська. - Зверніться вчасно до психолога. Для цього зараз навіть з дому виходити не треба. Будьте здорові фізично і психічно! Бережіть себе і близьких вам людей!

Як пережити карантин та зберегти здоров’я:

  • утримайтесь від контакту з іншими для того, щоб зменшити ризик інфікування;
  • намагайтеся не виходити з дому без потреби;
  • якщо доводиться виходити, обирати безпечні маршрути, уникати місць скупчень людей;
  • по можливості працюйте дистанційно;
  • використовуйте надійні джерела інформації, не розповсюджуйте неперевірені фейки;
  • діліться з іншими лише корисною інформацією;
  • будьте дисциплінованими громадянами свого міста, з повагою ставтеся до інших;
  • уникайте контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • не торкайтесь до своїх очей, носа та рота брудними руками;
  • часто мийте руки з милом, особливо після відвідування публічних місць;
  • у публічних місцях носіть маски, латексні рукавички та окуляри, використовуйте антисептик для рук;
  • прикривайте рот і ніс під час кашлю чи чхання серветкою або внутрішньою частиною ліктя;
  • намагайтесь уникати прямих контактів з тваринами, після контакту обов’язково мийте руки;
  • пийте достатньо води, збалансуйте харчування, висипайтесь.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тарас

    ця позитивна психологія це розвод дураків на гроші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up