Партнер рубрики Події

Замість ділянок АТОвці зможуть брати грошову компенсацію

Замість ділянок АТОвці зможуть брати грошову компенсацію
На земельному масиві площею близько 90 гектарів на Микулинецькій, де ділянки отримали майже 800 тернополян з числа учасників АТО та соціальних категорій, вже немає місця. Подібних масивів під виділення поки що в міста немає. Тому і запропонували альтернативу – компенсацію

Грошову компенсацію частина претендентів на землю називають в рази меншою, аніж ринкова вартість землі. Разом з тим чимало АТОвців відмовляються від ділянок на Микулинецькій, які отримали раніше: будувати там неможливо, продати навіть за 500 доларів за сотку важко

Близько 75 тисяч гривень може отримати учасник АТО, який не скористався правом на безоплатне отримання земельної ділянки під індивідуальне житлове будівництво в місті Тернополі. Ті, хто оберуть компенсацію, втрачають можливість отримати ділянку з таким цільовим призначенням і в майбутньому. Таке рішення прийняли на минулій сесії Тернопільської міської ради, аби зняти напругу серед військових, які вже роками чекають свою ділянку. Крім того, ініціатива може суттєво зменшити чергу на землю. Там зараз більше півтори тисячі АТОвців. Таким рішенням міська влада нічого не вирішувала за захисників, натомість дала вибір: взяти гроші чи чекати землю.

Рішення Тернопільської міської ради викликало резонанс в середовищі воїнів. Хтось почав говорити, що його позбавили права на землю, хтось - про мізерну суму, а чимало атовців уже готові зголоситись на 75 тис. грн, бо кажуть, що продати землю на Микулинецькій навіть за 500 доларів за сотку важко.

  • На даний момент у Тернополі 1759 учасників АТО очікують на отримання земельних ділянок під індивідуальне будівництво, - каже міський голова Сергій Надал. - Оскільки у місті немає достатньо вільних ділянок, окрім того, на жаль, війна досі триває, тому найкращим рішенням є надання можливості учаснику АТО вибирати: або чекати у черзі на земельну ділянку, або отримати грошову компенсацію. Компенсація виплачуватимуться з урахуванням середньої вартості землі у місті в розмірі грошової оцінки ділянки, площею 6 сотих.

Прийняттю цього рішення, повідомив міський голова, передувала зустріч із представниками громадських організацій учасників АТО, які підтримали та погодили такий варіант компенсації за земельні ділянки.

Відео дня

Компенсацію зможуть отримати не всі й не одразу. Виплати здійснюватимуть з сум, отриманих від продажу земель на аукціонах та продажу права оренди на неї. Ще одне джерело – надходження від договорів сервітутів у Тернополі.

  • Такий підхід досить справедливий: продали землю, а гроші – воїнам, - коментує голова депутатської земельної комісії Андрій Шкула. – Приміром, 10 сотих під комерцію в декілька разів дорожчі, аніж 10 сотих під забудову. Так діють у тому ж Львові. Ми пішли трохи далі і для того, аби грошей на компенсацію було більше, скерували туди й кошти від сервітутів, а це близько 1,2 мільйона в рік. Таким чином «компенсаційний річний фонд» може сягати й 10 мільйонів, а це компенсація майже для 130 учасників АТО. Хочу наголосити на двох моментах: люди мають вибір і конституційного права на ділянку у них ніхто не забирає. Просто в Тернополі вони зможуть взяти або землю під індивідуальне будівництво, або гроші.

Щодо процедури, черговості та інших моментах, то кінцевої процедури ще немає.

  • Відповідно до рішення сесії, депутати доручили виконавчому комітету в місячний термін розробити порядок виплати грошової компенсації та порядок формування та ведення реєстру, - кажуть в прес-службі міської ради. - Наразі триває процес розробки цих документів, які будуть затверджені орієнтовно у середині квітня. Зазначимо, що отримати компенсацію за земельну ділянку зможе учасник АТО, який зареєстрований у Тернополі, після надання відповідного звернення та пакету документів. Про процедуру звернення та перелік необхідних документів буде повідомлено додатково, після їх затвердження.

\\MAIN\public (G)\FOTO\2018\№14\ato

Підпис до фото:

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Шиманський

    Гнали всіх в окопи, хто хотів хто ні, а тепер нікому не потрібні, на тобі боже що мені не гоже. Вставали люди не за той кусень землі .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up