70-річний Василь Галайда переміг у літньому кубку із шахів

70-річний Василь Галайда переміг у літньому кубку із шахів

Благодійний турнір із шахів для літніх людей провела Міжнародна благодійна організація „Надія”. Чемпіонат пройшов як один із етапів презентації інтернаціональної програми для боротьби із хворобою Альцгеймера.

Тренувати свій розум ніколи не пізно, особливо якщо це медична необхідність. Процес старіння населення, який охопив Європу та інші розвинуті країни світу поставив на перший план питання здоров’я та підтримки літніх людей. Справжнім бичем людей похилого віку стають розлади розумової діяльності  - хвороби Альцгеймера, Паркінсона та подібні до них болячки. Щоб побороти передчасне старіння розуму і з ясною головою провести золоту пору свого життя медики радять тримати власні мозкові клітини у тонусі. Для цього варто займатись інтелектуальними видами дозвілля: розгадувати кросворди, вивчати іноземні мови, освоювати нові види діяльності. Особливим тренувальним майданчиком для розуму є шахова дошка. Згідно досліджень японських вчених, ті хто займаються шахами хоча б  дві години кожного дня проживають на 5-7 років довше ніж, решта землян. Це заняття дозволяє побороти або суттєво затримати прихід деменції, деградації головного мозку. Щоб популяризувати королівську гру серед українських пенсіонерів   Американський фонд геронтології спільно із українськими спонсорами провів дводенний літній кубок із шахів для людей, яким виповнилося 60 і більше років.

- Наш фонд провадить такі змагання в 20 містах України, – розповідає координатор українського відділення організації „Надія” Максим Степаник. - Це не лише Київ та великі обласні міста, але й Кривий Ріг, Червоноград та Біла Церква. Головне завдання таких турнірів показати привабливість шахів для старших людей, щоб вони проводили пенсійні роки здобувши заняття яке їх збагачує. Ми роздаємо всім учасникам буклети та інформаційні матеріали про дотримання розумової гігієни, методи боротьби із падіння швидкості мислення. Турнір ми планували провести в першій половині червня, але через організаційні моменти довелось провести його швидше. Але свою назву він зберіг, бо літо це справді найкраща пора для людей у віці, коли вони грають у дворах між собою у різні настільні ігри. 

В змаганнях взяли участь 32 учасники із Тернополя та області, які вперто боролись за перемогу. Вони були розбиті на 8 груп по чотири людини в кожній. Двоє кращих гравців виходили в 1/8 фіналу, і далі турнір продовжувався за олімпійською системою, на вибування. Сам турнір був запеклим, нычиъх було дуже мало, як для масового турніру. Очевидно суперники сподівались на недогляд і втрату уваги зі сторони своїх літніх однолітків. Організатори вирішили не проводити окремих змагань для чоловіків і для жінок, і у півфіналах опинилось троє представниць слабкої статі. Переможцем став

Відео дня

70-літній Василь Галайда, який отримав у подарунок книги та сертифікат на безкоштовне медичне обслуговування у приватній лікарні.

 - Шахами цікавлюся з малку, - розповідає Василь Галайда. – Відколи  навчився правил із дитячої книжки, не покидаю ігор. Був віце-чемпіоном інституту і чемпіоном свого батальйону в роки військової служби. Але, знаєте, може легковажно ставився до занять в шаховій секції, чи не знайшов свого тренера  - на професійний рівень не вийшов. Дякую, що організували чемпіонат для нас стареньких, бо нам важлива будь-яка увага. Тепер може жінка не буде сваритися, що весь вільний час витрачаю на шахмати.

  

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up