У Тернополі столичні актори "грали" рухами та мімікою - без слів

У Тернополі столичні актори "грали" рухами та мімікою - без слів
Таку виставу дійсно краще раз побачити, ніж сто разів почути. Актори у ній не промовляють ані слова. Але глядачі все розуміють.

 

- Театр не має тиснути на глядача, глушити його почуття, - вважає Віра Мішньова. – "мама" і режисер "Театру пластичної драми на Печерську". – Людина має прийти на виставу і відчути: тут все відбувається лише заради неї.

Жінка сама довго займалася пантомімою і помітила, що цей жанр у рамках етюдів і коротких номерів обмежує її. Тоді й виникла ідея створити повноцінний театр пластики. Причому подібного Віра Мішньова ніде не бачила – усе напрацьовувала сама. Лише після цього почала набирати акторів для трупи.

П'єсу "Дон Гуан. Пантоміма для розумників" тернополяни могли переглянути 4 травня. Наступного дня столичні актори на сцені Тернопільського театру актора і ляльки показували іншу постановку. Дводенні гастролі – експеримент для колективу. Театр давно не виїздив за межі Києва.

Глядачі не нудьгують 
- "Дон Гуан" - це іронічно-містична драма про викрадача жіночих сердець. У світовій драматургії він більше відомий як Дон Жуан, - пояснює Віра Мішньова. - Цю постановку ми зробили за мотивами "Кам'яного гостя" Олександра Пушкіна. А поет вибрав для героя ім'я, яке звучить по-іспанськи, адже події відбуваються в цій країні.

У п’єсі – три сцени: "Сон Донни Анни", "Дон Гуан на кладовищі" та "Дон Гуан із жінками". Чому "Пантоміма для розумників"? Усім нам хочеться перехитрити долю і в цьому ми – "розумники", пояснює режисер. Але удача часто не така прихильна, як нам хотілося б.

- За сюжетом, Дона Гуана вигнали з Мадрида. І тепер, на кладовищі, разом зі своїм слугою Лепорелло, він чекає ночі, щоб таємно пробратися в місто, - додає режисер. - Але навіть тут він бажає розваг. Несподівано помічає Донну Анну - вдову вбитого ним на дуелі Дона Альваро. Герой загоряється думкою спокусити жінку. Його не зупиняють ні містичні знаки, ні попередження слуги.

Вистава розвивається динамічно. За годину і 40 хвилин глядачі не нудьгують ані миті. Єдине – не чуючи реплік акторів, більшість соромиться виказувати власні емоції. Навіть комічні сценки супроводжує лише несміливий сміх із зали. Драматизують атмосферу знаки смерті, які постійно супроводжують Дона Гуана. Він ними нехтує, і врешті помирає.

Це інший полюс театру

Ще один символ, який з'являється у всіх сценах вистави – серце. Ним маніпулюють усі персонажі. Але кожен вкладає - свій зміст. І при цьому – жодного слова!

- Мені було надзвичайно цікаво, - каже випускник акторського відділення Тернопільського педуніверситету Назарій Кавулич. - Я навіть не сподівався, що це буде так – уся постановка без слів! Це, так би мовити, зовсім інший полюс театрального мистецтва. Самому захотілося спробувати передати глядачу все ось так – лише пластикою.

Молодий актор пригадав театральну приказку: "Артистові платять не за репліки, а за паузи між ними". А тут, мовляв, була суцільна пауза!

- У такому театрі за словами не сховаєшся, - додає тернополянин. – Це мистецтво є неймовірно складним, але надзвичайно цікавим.

Актори театру пластики, як каже пані Мішньова, дійсно багато уваги приділяють своїй спортивній формі. Щодня – дві години занять на розтяжку та пластичний тренаж. Актори працюють над технікою рухів, координацією. Виконують і вправи на ритм.

- Музика – наш партнер у таких постановках, - додає жінка. – Скажімо, у п’єсі "Дон Гуан", наприклад, як супровід переважно використовували сучасні обробки творів Безе. У нас є завідуючий музичною частиною. Без нього – неможливо. Починається з того, що я ділюся ідеями – як усе бачу, а він уже підбирає мотиви.

Усі актори театру пластики – професіонали із відповідною освітою. Так, вони грають у нетрадиційному театрі, але на думку Віри Мішньової, скутими себе не почувають.

- Насправді, вони дуже багато говорять на репетиціях, - каже вона, посміхаючись. – І якби це мистецтво їм не подобалося, вони у такому театрі не грали б.



"Ми на касу не працюємо…"
Декому з глядачів побачене на сцені нагадало картинки зі старого німого кіно. Режисер із таким сприйняттям публіки погодилася.
- Такі принципи ми теж застосовуємо, - пояснює вона. – Проте усе залежить від стилю вистави. Скажімо, якщо ви переглянете "Маленького принца", то можете вирішити, що на сцені – інший театр. Наша техніка – дуже гнучка!
Інструкції від режисера актори отримують дуже чіткі. Втім, робота над образом – усе одно спільна. Тільки тоді це буде гармонійно і знайде відгук у публіки.
- Люди переважно із таким театром не знайомі, тому мусять йти "на довіру", - визнає пані Мішньова. – Ми на касу не працюємо. Своєму стилю не зраджуємо. Хоча це й складно… До речі, результат цих гастролей для нас дуже цікавий. Тут усе – незвично. Наприклад, рідна сцена у нас вужча, але глибша, тому акторам було не зовсім затишно. Але вони призвичаїлися. Це – досвід…

Відео дня
>

"У Тернополі – інші люди…"
У Тернопіль столичний колектив приїздив, аби показати глядачам, що театр – дуже багатогранне мистецтво.
- Наш театр – єдиний професійний колектив класичної драми, який працює у такому стилі, - каже директор колективу Олександр Макарчук. – У трупі є актори, які на сцену виходять уже 25 років, але до вас приїхали лише молоді представники трупи. Це у них – перші гастролі.

Театр, як каже директор, неодноразово брав участь у фестивалях та конкурсах і постійно отримував нагороди та відзнаки. Мовляв, гріх такого не показати!

- У Тернополі я вже втретє, - додає чоловік. – Хороше у вас місто, спокійне, якщо порівнювати із ритмом життя у Києві. Я відпочиваю тут… У Тернополі – інші люди, вони привітніші. Кажуть за кожним словом "дякую". У столиці такого давно немає. Помітною у вас також є потреба у культурних заходах. Тому й театри успішно працюють, і концертів – чимало, судячи з афіш.
 

Довідка
Головні ролі і виконавці:
- Дон Гуан – Олександр Кредісов,
- Донна Анна – Оксана Новікова,
- актриса Лаура – Марина Кучерова,
- слуга Лепорелло, Дон Карлос і Кам’яний гість– Валерій Максимов.

У репертуарі "Театру пластичної драми на Печерську" – кілька вистав, у тому числі "Король-Олень", "Маленький принц" та інші. У трупі - лише дев'ять акторів. Колектив скоро відзначатиме ювілей - 25 років. Доти кілька років діяла студія пантоміми. 

Коментар
В’ячеслав ХІМ’ЯК (62 р.), народний артист України:
- Я – прихильник цікавого театру. І як педагог вважаю: найперше актора треба навчити на сцені казати слово "мама". Насамперед має бути мотивація і концепція, а тоді – її втілення. Тоді вийде гармонія та мудрий рівень, а не спрощення. У справжній творчості, як на мене, митець шукає вихід у новаціях і експериментах, коли йому стає тісно у рамках класики.
Я – не спеціаліст у мистецтві пластики. Тому мені важко оцінювати цей бік постановки. Адже це - і не балет, і не пантоміма, а щось середнє. Проте спостерігати за акторами було цікаво. Майже дві години збігли швидко… Та щодо сюжету виникли претензії. Якщо це постановка за Пушкіним, то мала б бути "маленька трагедія". Тоді я не розумію, чому у костюмі убитого на дуелі чоловіка Донни Анни у фіналі вийшов слуга? Це знизило трагізм…
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Скільки коштує великодня атрибутика у магазинах та супермаркетах Тернополя 14:55 Сезон полуниць стартує: що важливо знати, аби не отруїтись 14:20 Тернополянин залишив наплічник біля камер схову в магазині, а коли повернувся — його там не було 13:31 Тернополянка Наталя Яремчук напекла та передала хлопцям на фронт понад три тонни солодощів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:51 Участь в «Армії відновлення» Тернопільщини – Ваш реальний внесок у Перемогу! 12:46 Кабмін розглядатиме законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук 12:04 Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up