Чи корисна йога для майбутніх мам?

Чи корисна йога для майбутніх мам?

Вагітність - це цікавий і захоплюючий період у житті кожної жінки. Дехто починає сприймати це як «діагноз», коли майбутній мамі не можна нічого. Та якщо фізичне самопочуття вагітної у нормі і немає протипоказів, вона може вести активний спосіб життя.

Ідеальним варіантом корисного та цікавого проведення часу для майбутніх мам є йога. Це заняття, яке стає все більш популярним. Найголовніше, що йога - це не лише вправи, а й своєрідний стиль життя. Тут поєднується цілий комплекс м’яких і плавних рухів, які спрямовані на відновлення всіх органів і систем організму.

Спробувала - і сподобалося

Після таких занять вагітна не почуватиметься вимученою, витисненою, наче лимон.

Відео дня

- Уже вдруге готуюсь стати мамою. Довго думала, чим би зайнятись, аби допомогти розлабитись і душі, і тілу, - розповідає тернополянка Наталія. - Доволі часто ми за буденними клопотами забуваємо про себе. А вагітній ще більше хочеться розслабитись і водночас тримати своє тіло у гарній фізичній формі. Рідні підготували мені приємний сюрприз - сертифікат на заняття йогою для вагітних.

Жінка спочатку сумнівалась, що це їй сподобається, адже вона звикла багато рухатись і є непосидючою. Хоча, з іншого боку, можливо, врівноваження - це те, що потрібно їй у такому цікавому стані.

- Я пішла на перше заняття і була приємно здивована, бо розслабила не тільки тіло, а й душу, - каже вона. – Під час тренування інструктор показувала вправи, які допомагали «відточити» техніку дихання, позбутись болю у спині та попереку. Деякі пози сприяли тренуванню грудних м’язів, що також стане у нагоді. У колі таких, як я, з животиком, дуже легко забути про всі негаразди, а це просто життєво необхідно для вагітної жінки.

Чим же йога корисна для майбутньої мами? Інструктор з фітнесу для вагітних Лілія Парій пояснює, що що такі заняття допомагають жінці почуватися енергійною, зняти відчуття дискомфорту у попереку, підготувати родові м"язи до самого відповідального моменту житті жінки, розслабити тіло та позитивно налаштуватись до пологів, а головне - допомагають налагодити правильне дихання, що дуже корисно під час пологів. Пані Лілія - також вагітна, тому, як ніхто інший, розуміє, які рухи для жінки у такому стані є корисними. А до цього вона понад 12 років освоювала різні методики фітнес-занять.

- Регулярне виконання асан допоможе зменшити прояви токсикозу, знизити ризик виникнення розтяжок, полегшити вагітність, пологи та післяпологовий період, - наголошує спеціаліст. - Тіло стане більш гнучким і пластичним, під час переймів буде легше знайти для себе зручніші пози, а пологи минуть легше, якщо використовувати техніку дихання, якої вчить йога.

На заняття - із 12 тижнів

Приходити на заняття інструктор рекомендує уже з 12-го тижня вагітності. Тоді, як вона каже, уже відбулось закладення нервової системи плоду і певні фізіологічні зміни в організмі жінки. Достатньо два-три заняття на тиждень, аби вона почувалася краще, а її вагітність проходила без ускладнень.

- Йога - це дуже мудра система для омолодження організму і свідомості людини, - додає пані Лілія. - За моїми спостереженнями, крім позитивних фізіологічних плюсів для майбутньої мами, є ще й ефект підвищення самооцінки. Досить часто на заняттях буває, що жінка, побачивши нову вправу, переживає, що так не зможе зробити, а потім у неї виходить. І вона дуже задоволена, що її тіло може багато чого. Це дає вагітній більшу впевненість у своїх силах.

Інструктор пропонує не просто класичні заняття йогою, під час тренувань вона вправно поєднує різні напрямки, які ідеально підходять для майбутніх мам. Завдяки вправам можна запобігти виникненню проблем з варикозом, який, до речі, дуже часто турбує вагітних. При регулярному виконанні асан (положення тіла, поза - прим. авт.) зникає втома і набряклість кінцівок, напруження у м’язах, покращується кровообіг.

- Ще одна проблема, яка турбує всіх жінок у цікавому стані, - це закрепи. Щоб їх уникнути, потрібно правильно харчуватись, - каже інструктор. - Фізичні вправи теж стануть у нагоді: розтяжка і скручування покращують обмін речовин і налагоджують процес травлення. Часто майбутні мами хвилюються, коли малюк не хоче перевертатися головкою вниз перед пологами. Особливі асани (наприклад, перевернуті) допоможуть дитині поступово зайняти найбільш відповідне положення для пологів.

Спина та ноги болітимуть менше

Вправи з йоги також добре впливають на матку, зміцнюючи її стінки. Це зменшує ризик передчасних пологів і ускладнень. Найголовніше - виконувати асани без ривків і різких рухів, плавно. Так вони покращують кровоплин у стінках матки і малому тазі, зміцнюючи м'язи спини та хребет. Відповідно, малюкові стає більш комфортно у маминому животику, йому легше рухатися. Найважливішим у збільшенні кровообігу під час занять є те що до плоду транспортується більше кисню, а це дуже важливо під час вагітності для дитинки!!!!

- Йога під час вагітності зміцнює м'язи спини, роблячи їх більш міцними, допомагає хребту зняти компресію з хребців та міжхребцевих дисків, від так зайняти природнє положення постави вагітної., - наголошує Лілія Парій. - На пізніх термінах вагітні відчувають сильні болі у попереку та спині. Йога допоможе позбутись цього дискомфорту.  Коли випрямляється спина, внутрішні органи займають правильне фізіологічне положення, це покращує їхнє кровопостачання та функції. Також за допомогою йоги можна вирівняти гормональний баланс і роботу нервової системи.

Дуже важливим аспектом у заняттях є вправи для зміцнення м'язів тазового дна. За словами інструктора, якщо зробити їх більш еластичними, жінка допоможе своїй дитині легше пройти пологовий канал. А після пологів м'язи краще й ефективніше будуть скорочуватися, зміцнюватися і підтягуватися, тобто швидше повернуться до норми. До речі, завдяки вмінню вчасно напружувати і розслабляти інтимні м’язи можна уникнути розриву промежини та інших ускладнень.

Коли фізичні вправи не рекомендовані? Як пояснює тренер, перед тим, як займатись, краще проконсультуватись із лікарем. Якщо є загроза передчасних пологів чи інші протипоказання, краще утриматись. Усі рухи вагітних повинні бути плавними та м’якими.

- Якщо жінка відчуває дискомфорт чи больові відчуття, то варто припинити заняття і сказати про це інструктору, - наголошує вона. - Ми не виконуємо вправ, лежачи на животі, та й взагалі робимо все, аби не напружувати його.

Жінка в положенні має уважно прислухатися до своїх відчуттів і керуватися на заняття тільки своїм відчуттям комфорту в будь якому із положень чи вправ

 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Все вірно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up