Хліб із великими гладкими дірками – дали забагато води

Хліб із великими гладкими дірками – дали забагато води

Найчастіше фальсифікують хліб, використовуючи борошно не того сорту, яке зазначають на етикетці. А замість борошна вищого сорту беруть перший, і на цьому економлять, розповідає інженер сектору стандартизації та інформаційного забезпечення ДП „Тернопільстандартметрологія” Орися Дмитренко. Або використовують борошно з нижчою клейковиною, бо воно дешевше. Тоді виробники змушені додавати різні поліпшувачі і розпушувачі.

- Як наші бабусі пекли хліб? Вони для покращення смаку додавали сироватку, - продовжує співрозмовниця. - Тоді хліб не черствів, мав пишний м’якуш. А сучасні виробники, щоб покращити смак, використовують лактат кальцію, лактат амонію, лактат магнію, фосфати кальцію, амонію, сульфати кальцію, амонію, хлорне залізо. Якщо виробник хоче скоротити час до випікання, тоді не дають опарі добре викиснути, а додають хімічні розпушувачі. Булки, як вата, свідчать про те, що там є хімічні розпушувачі. Булка з натуральних складників такою ніколи не буде.

Здобні булки фальсифікують шляхом недокладання певних складників – олії, цукру, маргарину, яєць, маку, родзинок чи горіхів.

- Трапляється і кількісна фальсифікація, - зазначає фахівець. - Наприклад, коли виріб недотягує до вказаної ваги 50 г. Має важити 800 г, а важить лише 750 г. – А найпростіший вид фальсифікації – додати до тіста більше води. Це можна побачити на розрізі хлібини. Великі пори і блискучі дірки свідчать про те, що у тісто дали більше, ніж потрібно, води. Бо у правильно замішаному хлібі пори дрібні.

Відео дня

Чимало прихильників здорового харчування віддають перевагу цільнозерновому хлібу, тому цей вид також підробляють.

- Цільнозерновий хліб виготовляють з борошна, змеленого з цільного зерна, воно не очищене від висівок, - зазначає Орися Дмитренко. – До складу борошна входять усі компоненти зерна, у тому числі і зародок, і зернові оболонки. Ці складники є в такому ж співвідношенні, як і в зерні. Такий хліб важкий, тобто навіть хлібина невеликого розміру є важкою, а на розрізі видно висівки. Бути пишним і м’яким справжній цільнозерновий хліб не може. Колір такої хлібини може бути тільки темним завдяки оболонкам зерна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up