Напишіть за мене статтю – я оплачу!

- Це до тебе! – Володя дає мені свій телефон.

На тому краю жіночий голос. Співрозмовниця представляється і цікавиться, чи можна опублікувати статтю у нашій газеті. Вагаюсь, оскільки не особливо активно працюємо з дописувачами – всі статті пишемо переважно власними редакційними силами.

- А про що стаття? – цікавлюсь.

- Нууу…  Я студентка, мені треба публікацію. Можу про армію щось написати. – невпевнено каже дівчина.

- Добре. Давайте так – ви напишете, пришлете мені . Я почитаю, що вийшло – і подивимось, чи будемо ми це публікувати, чи ні. – відповідаю, вже передбачаючи, що текст буде в стилі роздумів або блогу.

І тоді дівчина на тому краю після секундного вагання ставить ще одне питання:

- А можна так, щоб хтось з ваших написав статтю, і опублікувати її? Ну, мені треба ще в іншій газеті.

Я на мить німію.

- Але, якщо я вірно розумію, вам потрібно опублікувати СВОЮ роботу. Ви ж за цим до мене звернулись?

На тій стороні ображено-схвильований голос – "Так я ж оплачу! Мені ж треба в двох газетах – вашій і ще одній… "

- Ні, ми таких послуг не надаємо! – відповідаю різко і кладу слухавку.

Яка чарівна юна журналістська молодь росте, думаю. Дівчина, певно, звикла, що всі дипломні, курсові, контрольні їй пишуть менш ліниві і більш наполегливі студенти. Її ж завдання – оплатити роботу. А навіщо ти, дитино, йшла на журналістський, якщо не хотіла сама писати???

Але, дитинко, не все в цьому світі продається і купується! Ти, коли прийдеш на посаду журналіста, будеш казати редакторові: "Підіть за мене на цю пресуху – я вам заплачу! Напишіть за мене той текст – я вам заплачу! Візьміть за мене оте інтерв'ю – я вам заплачу!"?

А уявляєш, як буде круто, коли твій хірург в студентські роки казав своєму викладачу – "Зробіть за мене цю лабораторну, цей розтин, цю операцію – я заплачу!"? А тепер він спробує прооперувати тебе. Сам.

А коли вихователь твоєї дитини казала в універі – "Прочитайте за мене цю книжку, проведіть за мене цей пробний урок – я заплачу!" А тепер вона плаче і лається на дітей,і  на твою дитину теж, бо не знає, що з ними робити.

А якщо інженер, який проектував твій дім, казав колись в універі – "Прорахуйте це за мене – я заплачу! Накресліть за мене схему – я заплачу!"? А зараз він спробував прорахувати все сам – і твоя квартира благополучно осідає  купкою цегли і цементу, бо проект невірний.

Дівчинко! Якщо ти читаєш цей блог – не присилай нам своєї статті. Ми її не опублікуємо, адже не факт, що вона написана тобою. Скоріше це зробив якийсь менш безцеремонний, але розумний і талановитий молодий журналіст. І не йди в журналістику – пожалій своїх майбутніх редакторів.

Коментарі (12)
  • Кашуба Анюта

    Якщо потрібно написати якусь статтю,я можу це зробити.Пишу на різні теми.Звертайтесь
  • Кашуба Анюта

    Доброго дня! Мене звати Аня,я люблю писати різні твори,статті різного жанру.Мрію про те,щоб опублікувати,щось із мною написаного.Можливо когось це зацікавить.....Ось приклад,можливо сподобаєтся,це тільки найменше..можу ще в різних жанрах.Годинник тік так,і тік так. І не впинно він б"є,невгамовний!

    За вікном вже метіль,а лиш вчора блищало так літо....

    Нам так важко збагнути..Чомуу?Час невпинно летить?

    А напевно тому,що годинник поставленний вище,все в перед

    і в перед біжить..Стрілка крутиця,що секунди вона миготь...

    І коли ж накінець зрозумієм Ми,що її.. не повернеж вже..ВСЕ!

    І коли ж накінець почнемо цінувати те,що не вміємо так берегти.

    Ну чому по закону,лиш втративши починаємо ми помічати..

    кожен тік,який чуємо Ми.

    Ми не вміємо цінувати ранок,і не кажемо Богу...Дякую!

    Бо вже звикли сприймати як правило,кожен подих і кожен

    наш вдих..

    Нам не вгодиш..то холодно Нам то жарко.Егеш!

    Нам не вгодиш, а просто тому, що не вмієм казати

    Ми дякую,лиш за те що ми просто чуємо вдих...

    Лиш за те..що Ми прокидаємось і що можемо Ми заснути

    Так важливо нарешті..хоч можливо за пізно..

    але чути, що годинник, він всетаки, поки, що тік...
  • Процесорович

    Так це не поодинока проблема. Зараз університети виконують функцію фінансової піраміди з 4-річною обов"язковою участю заради куска ламінованого пластику. Звісно, про всі я не можу судити, але принаймні свій універ я вже оцінив. Коли викладачі самотужки роблять 90% групи дипломні роботи за 200-300 зелених, і потім деякі з цих "закончєних спеціалістів" беруться за техніку, від якої залежить життя людей, то аж мурашки по шкірі.
  • Мирослав

    Дещо дивна стаття. А хіба у Тернополі відмінені товарно - грошові відносини? Не знаю, як у Вашій редакції, але у інших редакціях немає жодних проблем із публікацією статтей. Проблема інша - у грошах . Можливо, студентці не підходять ціни, котрі пропонують журналісти. Чи можливо у пані Світлани інші погляди? Вона ходить на роботу просто так, задарма. Тому, все купляється і продається. І не тільки лабораторні, курсові, дипломні, але кандидатські, докторські дисертації та посади для них.

    Чернецька Світлана reply Мирослав

    Здається, пане Мирославе, ви не зовсім зрозуміли. Ми з цією панянкою за ціну не торгувались.

    Якщо їй потрібно публікуватись для галочки, але вона хоче статтю чужими руками - то хай шукає щастя деінде.

    Мені за мою роботу платить зарплату роботодавець, але це жодним чином не стосується теми блогу.

    І мене не влаштовує, що все купляється - від лабораторних до посад, тому і обурилась цієї пропозицією.



    Я відповіла на всі пункти вашого коментаря?))

    Мирослав reply Чернецька Світлана

    Я вітаю Ваші старання пані Світлано. Що ж зробити? Таке життя, що все купується та продається. Ми з Вами нічого і так вдіяти не зможемо. Тим більше заборонити  обмін грошей на послуги. Існують спеціалізовані сайти фрілансу на яких можна без проблем замовити написання статті на запропоновану тему. Були б тільки гроші. Ну, а якщо немає грошей, то прийдеться самому писати.
  • Петя

    Напишу статтю сам. Опублікуєте?

    Бо на ту тему шось не дуже охочі журналісти публікувати(

    Чернецька Світлана reply Петя

    Якщо адекватну, без наклепів і провокацій, з перевіреними фактами - звісно, пишіть. Надішліть мені на пошту [email protected] - і тоді продовимо розмову більш предметно.

Я їжджу на роботу тролейбусом. І ось уже майже два тижні поспіль маю нагоду послухати, крім традиційних новин і реклами,...

Якось так склалось, що не було нагоди бувати у тернопільській промзоні. Однак необхідність зустрічей із представниками підприємств,...

 Так, я хвалюсь. Так, нескромно. Так, я інтернет-залежна людина) Але тепер мій мобільний не натужно поскрипує, коли...

Так, я  сама була вражена. Заходжу в потяг. На нижній полиці сидить хлопчина. - Ви тут чи тут? – питає, показуючи...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up