Дешевше за проїзд платитимуть лише ті, хто матиме "карту тернополянина"

Дешевше за проїзд платитимуть лише ті, хто матиме "карту тернополянина"

Нову «картку тернополянина», яка є продовженням проекту соціальних карток, презентували ще в травні. З її допомогою можна буде не лише отримати знижку на ліки в аптеках, а й у громадському транспорті, магазинах тощо.

Під час онлайн-чату в понеділок, 3 липня експерти розповіли про всі можливості, які відкриває перед тернополянами новий проект. Відповідаючи на питання читачів сайту «20 хвилин», вони ознайомили детальніше з пільговими категоріями пасажирів, а також зі «свіжими правилами» проїзду у міському транспорті, зокрема, для учнів та студентів.

Якщо говорити про історію започаткування «картки тернополянина», то ідея з’явилась ще в 2011 році під час візиту тернопільської делегації в місто Тарнув (Польща), розповідає начальник управління стратегічного розвитку Юрій Дейнека.

- Картка, якою користуються тамтешні жителі, уже тоді давала право на отримання знижки в аптеках, медичних закладах, магазинах, закладах харчування, транспорті тощо, - говорить він. – Ми вирішили запровадити подібні ініціативу і в Тернополі. У 2014 році ми випустили «картку тернополянина» спільно з «Укрсиббанком», але проект виявився не дуже вдалий, оскільки не всі місцеві жителі мали бажання переходити в цей банк, відкривати там рахунок. Нам вдалось залучити до нього всього тисячу осіб.

Відео дня

Невдовзі, у 2015 році «картка тернополянина» оновилась, вона більше нагадує дисконтну. ЇЇ власники мають право отримати знижку до 12% в одній із аптечних мереж міста. У 2016 році ініціативу підхопили й інші тернопільські підприємства – продуктові магазини, медичні заклади, організації, які працюють у сфері різноманітних послуг. Відповідно, 10 тисяч власників карток мали право отримати суттєві знижки у всіх партнерів проекту. Цьогоріч впустили ще 5 тисяч карток. Оскільки «картка тернополянина» має невисокий рівень захисту, її передають з рук в руки, місцеві підприємства не готові продовжувати співпрацю чи встановлюють обмеження. Тож, за словами пана Дейнеки, виникла ідея створити абсолютно новий варіант захищеної картки, яка в майбутньому дасть змогу залучити величезну кількість підрозділів, структур, які працюють у Тернополі. Зрештою, громадяни, які зареєстровані та проживають тут, зможуть отримати колосальні знижки, наприкінці додав начальник управління.

Нова «картка тернополянина», яку, нагадаємо, презентували ще в травні, передбачає персоніфікацію, тобто на дисконті буде фото, ПІБ власника,  рівень захисту – як у банківської картки, пояснює начальник ТОВ «Системний зв’язок» Віталій Васильків.

- Картка міститиме чіп та радіомодуль, вона буде безконтактною, тобто в транспорті можна швидко зафіксувати проїзд, - додає він. – В аптеках чи інших закладах, які надаватимуть пільг як соціально незахищеним громадянам, так і пересічним тернополянам, ми зможемо ніби «вивантажувати» дані, що власники карток є «живі люди» - місцеві жителі.

Точного списку організацій, які готові долучитися до проекту, немає. Одна, як зауважив пан Васильків, є багато представників середнього бізнесу, які готові залучати дисконт.

- Їм цей проект вигідний, оскільки не потрібно створювати окрему дисконту програму, а можна приєднатися до загальноміської, - продовжує фахівець. – Ми плануємо зробити веб-портал, де будуть представлені всі партнери проекту.

Наразі ТОВ «Системний зв’язок» активно співпрацює із навчальними закладами. Кожна пільга у транспорті має бути персоніфікована, тобто учні, студенти й решт категорій, які мають право на безкоштовний проїзд, будуть отримувати пільги, але за наявності такої картки.

- Це потрібно для більш точного обліку пільговиків та розрахунку суми відшкодування перевізникам вартості перевезення пільгових категорій громадян, для формування бюджету, - каже Віталій Васильків. – З учнями та студентами починаємо працювати уже з осені, поступово долучаємо й інших пільговиків, а їх приблизно 56 тисяч.

 

Гостями програми були:

  • начальник ТОВ «Системний зв’язок» Віталій Васильків;
  • начальник управління стратегічного розвитку Юрій Дейнека;
  • заступник директора територіального центру Андрій Заєць.

 

Найцікавіші відгуки з сайту «20 хвилин»:

 

Ольга

Цей проект стосується лише тернополян? Чи може особа, яка згідно із законом, користуватися пільгами у транспорті, їхати в маршрутці чи тролейбусі без спеціальної картки?

Віталій Васильків

Громада має право формувати бачення, як надавати пільги в громадському транспорті. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті», особа, яка має право на безоплатний проїзд, повинна бути зареєстрована в цій системі. Отже, картка дасть змогу фіксувати кількість пільговиків.

Ті, хто не матимуть картки, або ж оплачуватимуть повну вартість проїзду, або змушені будуть купити неперсоніфіковану транспортну картку в кіоску на певну передбачену кількість поїздок. Таким чином, ми плануємо, як і в європейських містах, ввести диференційований тариф: готівковий розрахунок – найдорожчий, транспортна картка – дешевше, а «картка тернополянина» - тариф той, що і тепер.

 

Андрій Васильович

Хто може отримати таку картку?

Андрій Заєць

У нас є чіткий перелік осіб, які зможуть користуватися пільгами, вони всі передбачені законами. Це: інваліди, особи, які постраждали внаслідок катастроф на Чорнобильській АЕС, учасники АТО, військовослужбовці, які є інвалідами внаслідок бойових дій, ветерани військової служби, діти з багатодітних сімей та інші. Наразі йде мова саме про осіб, які зареєстровані в Тернополі.

 

Крапка

Це ви що вирішили відсіяти тернополян від не тернополян? Під суд не боїтесь піти?

Віталій Васильків

Територіальний центр відповідає лише за тернополян. Другий рік держава не виконує своїх зобов’язань по виділенню субвенції для компенсування перевізникам вартості проїзду пільговиків. Ми йдемо до того, що громади самі вирішують, кому вони зможуть надати право пільгового проїзду. Але таке рішення має прийняти відповідний орган місцевого самоврядування. Наразі є технічна можливість перевозити пільговиків, які не зареєстровані в місті, але мають право їхати безкоштовно. Їх фіксувати кондуктор чи водій за допомогою спеціальної службової картки. А служба контролю перевірятиме всі ці факти, аби уникнути махінацій.

 

Oleksandra Lukavetska
А як щодо ст. 12 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»? Зокрема, пільг, що передбачені для учасників бойових дій, а саме –  «безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту». Якщо ви збираєтеся обмежити виконання Закону, то судових позовів вам не уникнути!

Віталій Васильків

Вони можуть пред’явити посвідчення службі контролю, аби скористатись правом пільгового проїзду. Ті, хто зареєстровані в Тернополі, повинні ж купити картку.

 

Marianna Gąsior 
Якось не справедливо по відношенню до тих, хто працює і навчається в Тернополі, сплачує податки, але не має тернопільської прописки.

Віталій Васильків

Через місяць після тестування системи ми вже бачитимемо більш реальну картину. Можливо, кількість людей пільгових категорій, які  незареєстровані в Тернополі, буде несуттєвою. Тому міський бюджет зможе покрити витрати на їх перевезення. Можливо, уже будуть чіткі відповіді Міністерства соціальної політики і транспорту, які врегулюють взаємне відшкодування.

На рахунок громадян, які працюють у Тернополі, відповідно, сплачують податки і хочуть скористатися правом дешевшого проїзду у транспорті (відповідно до диференційованого тарифу), упевнений, що буде рішення міськради, яке врегулює всі ці питання. Сподіваюсь, що позиція буде лояльна.

Юрій Дейнека

Закон про децентралізацію багато чого змінює в нашому житті. Громади мають власні бюджети. Логічно, що тернополяни не повинні фінансувати, приміром, жителів села Біла. Останні, як ми знаємо, не хочуть приєднуватися до міста. На вищому законодавчому рівні, на жаль, не вирішені ці всі нюанси.

 

Fed 
Де саме буде друкуватися картка? Яка вартість друку однієї штуки?

Віталій Васильків

Одна картка обійдеться у 57 гривень. Для порівняння, студентський квиток – 50 гривень. Ми підібрали найбільш лояльну ціну і виробника. На картці, окрім фото і імені, також буд запрограмований вид пільги. Вартість картки оплачують всі, крім тих, хто має право безкоштовного проїзду у транспорті. Для них катка виготовляється за рахунок місцевого бюджету раз на п’ять років.

 

ХХХ

У соцзабезі і так черги на субсидії катастрофічні, де вони ще візьмуть людей, які будуть картки роздавати? Знову півдня треба інвалідові стояти, щоб отримати непотрібний пластик?

Андрій Заєць

Субсидії субсидіями. У нас є окремий відділ, який готовий видавати картки. Просимо людей не створювати штучний бум, якщо картка їм не потрібна, а просто, аби її взяти.

Віталій Васильків

Функцію видачі карток виконуватимуть і центри надання адмінпослуг. Заповненням анкет займаються також школи та вузи.

 

ХХХ

Скільки грошей протринькати на це діло?

Віталій Васильків

Фінансування проекту не відбувається з міського бюджету. Загальна вартість ініціативи зі встановлення обладнання у транспорті, програмного, забезпечення, певної технічної комплектації, роботи служби контролю становить орієнтовно 2 мільйони Євро.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    Наразі ТОВ «Системний зв’язок» активно співпрацює із навчальними закладами.

    він активно не співпрацює, він вимагає це робити - всіх школярів добровільно-примусово і їхніх батьків подавати документи і платити гроші для оформлення карток.

    ідея взагалі не погана, в Киеві теж була картка киянина і що , де вона поділась ?

    автори пишуть, що були декілька не вдалих спроб, а де впевненність, що так не буде і цього разу ? бабло скосять і під шумок втічуть, тим більше скоро вибори.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up