У Микулинецькій школі учням заборонили користуватися смартфонами на уроках. Що думають про це експерти?

У Микулинецькій школі учням заборонили користуватися смартфонами на уроках. Що думають про це експерти?
  • У Микулинецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів (опорний заклад) оприлюднили правила користування телефонами під час навчального процесу. Директор закладу каже, що такі дії мають на меті зосередити учнів на навчальному процесі.
  • Під час уроків, згідно з правилами, учні мають або вимикати телефони та залишати їх у сумках, або ж складати їх у спеціальні ящики.

- Ми не заборонили дітям зовсім користуватись смартфонами, лише запровадили обмеження на використання гаджетів під час самих уроків, оскільки часто учні просто граються під час навчання,-  говорить директорка Микулинецької школи Зоряна Шафранська. - Деякі вчителі навіть розсилають домашнє завдання у месенджерах або ж кажуть сфотографувати певний матеріал, щоб не тратити додатковий час на переписування. Також діти можуть без обмежень користуватись смартфонами на перервах.

За словами очільниці школи, правила ухвалила вчена рада школи, а учні погодились із такими нововведеннями. 

- Зараз це актуальне питання, що стосується дисципліни на уроках, - продовжує пані Шафранська. - Адже діти проводять на уроках відеозйомки з розважальною метою, слухають музику, грають ігри. Особливо у великих класах це заважає роботі вчителя.

Відео дня

А що кажуть експерти про правила користування телефонами для учнів у межах навчальних закладів?

Коментарі

Тарас Нестеренко, приватний психолог:

- Правда завжди посередині, і дана ситуація не є винятком. Телефон чи смартфон є гарним засобом комунікації та отримання інформації. Це означає, що повна заборона не є доцільною, а певні обмеження звичайно будуть корисними, щоб не заважати навчальному процесу.

Марія Макодзеба, педагог Києво-Печерського ліцею №171 "Лідер":

- Нажаль більшість учнів не вміє користуватися можливостями смартфонів і тому тільки використовує їх як іграшками. І насправді шкоди від заборони не буде,  це дозволить сконцентруватися на уроках. А використати смартфон можна і вдома.

Олександр Равчев, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень:

- Заборона телефонів в школах - це один з прикладів домінування радянської свідомості вчителів, яка є неадекватною в сучасну епоху. Вчителі не розвиваються і намагаються працювати за старими методиками, де вся увага учнів повинна бути сконцентрована на них. Тому вони вважають смартфони своїми конкурентами і намагаються обмежити їх вплив. Шансів на це немає. Смартфон -  вже став продовженням самої дитини, тому жодної користі такі заборони не на дадуть. Насправді ж смартфон може бути помічником вчителя під час викладання. Існують додатки та програми, які допомагають краще дисциплінувати учнів.

Вікторія Родінкова, професор Вінницького національного медичного університету:

Взагалі, це нормально - не користуватись гаджетами у школі. У Литві діти складають телефони на уроках у спеціально для цього створену підставку, яка вміщає багато телефонів разом. Користуватись телефоном було заборонено й у США. Для цього діти залишають телефони у своїй шафці, а викладачі за цим слідкують. Це нормальна практика, адже телефон, дійсно, може сильно відволікати дітей від занять і постійний доступ до нього сприяє формуванню у дітей залежності від гаджетів.

Катерина Нікішова, фахівець Центру інноваційної освіти "Про.Світ":

- Про користь використання гаджетів на уроці свідчить ціла методика, яку використовують сучасні вчителі - змішане навчання, яке полягає у поєднанні онлайн- та офлайн-роботи учнів. Саме популяризація цього метода лягла в основу першої програми, розробленої Центром інноваційної освіти "Про.Світ" для вчителів - "Про.Навички". Внаслідок цього в Україні вже є навчальні заклади, де відбувається перехід на змішане навчання в масштабах усієї школи. Вчителі, що проводять такі уроки, відзначають підвищену мотивацію учнів. Крім того, самим вчителям легше організувати роботу в групах у великих класах, де зазвичай увага учнів розпорошується.

А що про заборону користування смартфонами на уроках думаєте ви? Пишіть про це у коментарях до статті. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Nadiya Mytarchuk

    Правильно  зробили! Дiти мають  вчитися.,а не  в телефонах  сидiти.👍👍👏👏
  • Оля Білинська

    Не заборонили, а обмежили у користуванні... Правильно👍 Телефони потрібні для зв'язку з батьками... І лише для цього😉
  • Оксана Крушельницька

    Молодці.
  • Дон Карлеон

    Прочитавши декілька коментарів під даною статтею, я зрозумів що значній частині цих коментаторів варто самим сходити на кілька десятків уроків української мови... Так і хочеться відпиздити підручником із орфографії по кастрюлях, котрі той текст придумали і по руках, що його набрали.

    Рогулі безграмотні, куди ви пхаєтесь зі своїми скам'янілими мізками у систему освіти? Смартфони, планшети та інші гаджети потрібно інтегрувати у навчальний процес, а не забороняти. Гляньте на свої шкільні бібліотеки забиті макулатурою. Скільки дерев пішло на цей хлам?! Гляньте на календар - 2018 рік на дворі, а ви продовжуєте жити за правилами школи СРСР.

    Лариса Кобелева reply Дон Карлеон

    Просто дехто  впевнений,що телефоном можна : 1)знімати селфі; 2) дзвонити батькам і 3)-це грати , а те ,що вони можуть бути корисні в навчанні  - та невже ? Але,шановні, якщо ви не хочете,щоб ваші діти користувалися гаджетами під час уроків,то вчителі мають так пояснювати новий матеріал,щоб це було цікаво і не хотілося прочитати щось цікавіше в інтернеті.Звичайно,якщо у школі  вчителі самі не вдосконалюють свої знання ,а  учать," як у підручнику",тоді  прийдеться заборонити дітям смартфони...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up