Партнер рубрики Події

1 жовтня стартував осінній призов до армії: що потрібно знати тернополянам

1 жовтня стартував осінній призов до армії: що потрібно знати тернополянам
фото ілюстративне
  • 500 призовників з Тернопільщини цієї осені поповнять лави Збройних сил України. 

  • Згідно з указом Президента України осінній призов цьогоріч триватиме із 1 жовтня  і триватиме він до 31 грудня.

Осінній призов почнеться вже сьогодні, 1 жовтня. Усі чоловіки призовного віку, окрім тих, що мають повне звільнення від служби, мають прийти до військкомату та або відправитися до армії, або підтвердити свою неспроможність служити.

Кому прийдуть повістки та за яких умов можна отримати відстрочку від армії журналістка “20 хвилин” дізнавалась у виконуючого обов’язки військового комісара Тернопільського обласного військкомату полковника Олександра Скумбрія. 

Кому прийдуть повістки?

- Повістки прийдуть чоловікам 18-27 років, які не мають права на відстрочку, - пояснює Олександр Скумбрій. - Раніше до армії брали і 18-річних, однак тепер у юнаків є відстрочка до 20-ти років. Але хлопці 18-19 років можуть пройти службу в армії на добровільній основі, оформивши контракт. 

Відео дня

Як пояснює співрозмовник, є план відправлення до частин підрозділів Збройних сил України і у Тернопільській області відправки чоловіків починаються із 8 жовтня. Загалом із Тернопільщини планується призвати 500 призовників. 

- Левова частка піде до Збройних сил України, частина піде до Національної гвардії України, Державно-прикордонних служб та до Державної служби спеціального транспорту, - розповідає  пан Скумбрій. 

Що робити, якщо прийшла повістка?

- Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату, зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці, - каже Олександр Скумбрій. -  Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

Що робити, якщо повістка не прийшла? 

- У разі неотримання повісток хлопці призовного віку, які не мають відстрочки чи права на звільнення від служби, мають самостійно прийти у військкомат для уточнення облікових даних та проходження медогляду, - пояснює співрозмовник. - І неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову.

Чи потрапляють призовники в ООС?

Військовослужбовці строкової військової служби до виконання бойових завдань в Операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей не залучаються, натомість проходять військову службу у пунктах постійної дислокації військових частин, пояснює пан Скумбрій. 

Хто має право на відстрочку або звільнення від служби в армії?

Призовники мають право на відстрочку: за сімейними обставинами (непрацездатні батьки, неповнолітні брати або сестри, дитину до 3-х років, двох і більше дітей, вагітну дружину); за отриманням освіти (в усіх навчальних закладах з денною формою навчання, крім загальноосвітніх та ПТУ – до 21 року, в інтернатурі, аспірантурі, докторантурі з відривом або без відриву); для продовження професійної діяльності (педагогічні з вищою освітою та медичні працівники у сільській місцевості за умови повного навантаження, зареєстровані священнослужителі, сільські, селищні, міські голови, кандидати (доктори) наук, які працюють за цим напрямком, резервісти, працівники органів внутрішніх справ); за станом здоров’я (до одного року, які визнані тимчасово непридатними до військової служби).

- Є також категорія громадян, які звільняються від призову, - каже Олександр Скумбрій. - Але цим людям все-рівно потрібно з’явитись у призовну комісію. 

Яка відповідальність за ухилення від призову в армію?

- Є два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна. Як адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються штрафи, - каже Олександр Скумбрій. 

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі до 3-х років.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up