Партнер рубрики Події

У Стамбулі вручили Томос Україні: екслюзивні подробиці

У Стамбулі вручили Томос Україні: екслюзивні подробиці
  • Історична подія – вручення томосу Україні відбудеться напередодні Різдва, 6 січня у Стамбулі.
  • У святвечір найвища церковна відзнака буде вже в Києві.
  • А 7 січня відбудеться перша офіційна Божественна літургія у статусі Єдиної Української Православної  Церкви.

Протягом двох днів, 5 та 6 січня президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій і предстоятель Православної церкви України Епіфаній братимуть участь у церемонії підписання і вручення Томосу в Стамбулі. Цьому, нагадаємо, передував Об’єднавчий собор у Києві, на якому українське духовенство обрало голову новоствореної церкви. Вручення томосу має завершити отримання незалежності українським православ’ям.

Про всі події, які відбуватимуться у Туреччині, ексклюзивно для «20 хвилин» розповідає наш земляк та журналіст Володимир Лех. Його очима ми побачимо та почуємо про все, що відбувається у Стамбулі.

Відео дня

5 січня, ранок

У спілкуванні з журналістом «20 хвилин» Володимир розповів, що офіційна українська делегація на чолі з президентом Петром Порошенком, предстоятелем УПЦ Епіфанієм уже прибули в столицю Туреччини.

- Серед високопосадовців є також голова Верховної ради Андрій Парубій та екс-президент країни Віктор Ющенко. На цю надзвичайно важливу для нас подію прибула і Перша леді країни – Марина Порошенко. О 10 годині за турецьким часом відбулася зустріч Петра Порошенка з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Наразі Митрополит Епіфаній у Стамбулі проводить Божествену літургію. Присутні президент України, Голова ВРУ, члени Кабміну, духовенство.

Опівдні наша делегація матиме розмову із Вселенським Патріархом.

А вже о 12.20 за турецьким часом відбудеться урочиста церемонія підписання документів Вселенським Патріархом Варфоломієм.

- У різні віки церкви отримували різні укази від Вселенського Патріархату, але Томос – це найбільша церковна директива. Вона засвідчить, що наша країна нарешті повертається на свій шлях, вона є незалежною ні від Росії, ні від інших країн, - наголошує Володимир. – Підписати документи, крім Варфоломія, мають ще 12 митрополитів із православних церков усього світу. Знаю, що попередньо Вселенський Патріарх звертався до всіх настоятелів з проханням підтримати це рішення. «Україна – наш брат, ми мамо підтримати її у цій боротьбі за незалежність. Інакше ми відповімо за цей у судний день», - його слова.

6 січня о 9.15 за турецьким часом розпочнеться процедура передачі Томосу Україні. Після вручення прозвучать заяви Вселенського Патріарха Варфоломія, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія і Президента України Петра Порошенка.

Потім усі учасники делегацій візьмуть участь у тригодинній Божественній Літургії (спільне відправлення Вселенським Патріархом Варфоломієм і митрополитом Епіфанієм) та в Церемонії освячення води у затоці «Золотий Ріг».

- У святвечір Томос буде вже в Києві. А 7 січня предстоятель Православної церкви України Епіфаній проведе літургію в Софіївському соборі, - завершує співрозмовник.

Томос зможуть побачити всі українці, щодня з 8.00 до 18.00 у Малій Софії

 

Інформація про всі події у Стамбулі буде оновлюватися. Стежте за новинами на сайті «20 хвилин».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Ната Лия

    Питання дуже і дуже суперечливе.....обмежили діяльність ПЦУ в межах краіни....всю  закордонну паству забирають!!Константинопіль керуватиме ПЦУ......дуже сумнівна незалежність.....
  • Бульба

    Нууу тепер можна сісти і чекати поки вареники самі в рот полетять)
  • Стакан поноса

    Кацапи і тут підсирають в коментарях. Ключові слова- ''зубожіння, деградація нації, комунальні послуги, газ, турецька церква, Порошенко, вальцман і тд.'' Скрізь одне й те саме по одним і тим самим методичкам, спеціально для себе виділив тригерні слова.

    Патріот reply Стакан поноса

    О,порохобот-томосєк підтянувся. Вже за комір заложив? Хоча туркам вроді не можна алкоголю,але ж сьогодні можна 😆
  • David Starr

    О, москальські шавки гавкають, отже у вірному напрямку рухаємось!

    Ольга reply David Starr

    Це точно !

    Патріот reply David Starr

    Volodymer reply David Starr

    Ну, якщо вбивство десятків тисяч українців, загальне зубожіння і деградація нації, а також, того, що таке явище людського розвитку, як комунальні послуги, перетворилися з предмету необхідності - в предмет розкоші - то так - це перемога і "правильний напрямок".
    Добре, хоть одне, - проклятий урод вальцман, вже на 5-му місці в рейтингу

    David Starr reply Volodymer

    Не видумуй, в людей вистачає грошей, просто менше нити треба.

    Ната Лия reply David Starr

    І менше істи!!))))Як сказав міністр соц.політики Рева!)))))

    David Starr reply Ната Лия

    Та? Ну то правильно сказав, наші люди або жеруть, або бухають, а потім дивуємось, чого до 60 мало хто доживає.

    Ната Лия reply David Starr

    І знову пропагандонський штамп!))))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up