Партнер рубрики Події

Гроші виділили на ремонт, на перевірку, але каруселі підпирають цеглою: чи безпечні атракціони в парку Нацвідродження

Гроші виділили на ремонт, на перевірку, але каруселі підпирають цеглою: чи безпечні атракціони в парку Нацвідродження
  • Тернополяни скаржаться на стан атракціонів в парку Нацвідродження. Кажуть, що їх вигляд залишається таким, як десятки років тому. 
  • Ми перевірили, чи справні вони та чи можна на них травмуватися. Дивіться відео. 

- У парку Національного Відродження старі жахливі атракціони, які вже давним-давно потребують заміни та списання. На тих атракціонах вже більше фарби, ніж металу, - пише у соцмережах тернополянин Володимир Лисенко. - Подивіться на харківський парк Горького, де повністю закупили нові атракціони, у тому числі  - найвище в Україні колесо огляду, Американські гірки, облаштували чудові туалети з європейським сервісом обслуговування, де завжди є рідке мило, одноразові рушнички та туалетний папір. І саме головне -усі туалети є безкоштовними. А нашому колесі огляду вже навіть не хочеться кататися, бо на ньому на найвищій вершині вже навіть немає ніякої панорами через високі дерева. Плюс воно страшне, на ньому дуже незручні крісла і більше фарби, чим металу. Тому після цього тротуару розпочинайте повну заміну атракціонів. І тільки на нові, а не на беушну рухлядь з Європи! 

Атракціони працюють, але людей небагато 

Через пандемію коронавірусу цього року атракціони запрацювали пізніше, ніж зазвичай. 

Відео дня

Як повідомляли раніше "20 хвилин", перед запуском їх дещо відреставрували та перевірили на безпеку. 

- Перед відкриттям ми перевірили атракціони на безпеку, - каже каже директор КП "Об'єднання парків культури та відпочинку Тернополя" Микола Лесів.  - Після тестування було небагато зауважень. І всі недоліки усунули за кілька днів.

Більшість каруселей у Тернополі встановили ще у 80-х роках, каже пан Лесів. Щороку перевіряють їхній технічний стан, і щоразу працівники парків запевняють, що атракціони відповідають усім нормам безпеки.

За словами директорки парку Національного відродження Галини Гладинюк, каруселі там перевіряли експерти. Тестували і на максимальне навантаження з допомогою мішків піску. Окрім того, за зимовий період підремонтували механічні та електричні вузли та пофарбували.

Чи дотримують карантинних вимог 

У парку атракціонів людей, як помітили журналісти під час відвідування, - малолюдно. Як розповідає завідувачка парку Галина  Гладинюк, через карантинні обмеження, людей в парку цього сезону - небагато. Однак усіх протиепідемічних вимог дотримуються чітко.

І справді на касі та біля деяких  атракціонів стоять антисептики для рук і одноразові рукавиці. Щоправда, рекомендацій щодо їх використання ніхто не дає. Це також стосується і носіння масок на території парку. Є напис "Вхід без маски заборонено". Але чи дотримуються відвідувачі правил, ніхто не контролює.

Як запевнила завідувачка парку, кожних дві години атракціони обробляють дезрозчинами. 

Ми перевірили стан каруселей

У якому стані каруселі, перевірили журналісти "20 хвилин". Найбільше, що вразило, - стан металевих конструкцій, більшість з яких роз'їла іржа. У дерев'яних частинах деяких атракціонів завелись жуки (дивіться відео!).

Карусель, яка називається "Грибок", стоїть на цегляній опорі. Напевно, металевий каркас прогнив і довелось підпирати цеглою. Виглядає не дуже безпечно.

Також ми подивилися на карусель "Човники". Цей атракціон вже став символом парку, адже всі пам'ятають його ще змалку. Проте стан теж не дуже привабливий. Як розповіла нам працівниця парку, тут катаються дітки навіть від трьох років. Звісно, у присутності батьків. На каруселі можна стояти або сидіти. Діткам, якщо вони бажають кататись сидячи, дають спеціальні коврики.

Проте, чи захистять ці коврики від травмування? Адже атракціон немає жодних ременів безпеки. А металеві пластини не заточені на краях. Тому якщо випадково оступитись, можна легко порізатись чи вдаритись. 

Щодо конструкції "Човників", то дерев'яна частина повністю прогнила. І хоча видно, що на ній, як і на інших каруселях, багато шарів фарби, від шкідників це не захищає. Із каркасу під час перевірки, просто виповз жук.

Скільки коштують розваги 

Ціна на розваги у парку досить прийнятні. Покататись можна за ціну від 15 гривень

Найдорожчим є колесо огляду. Його протестував наш журналіст. 

- У кабінці колеса огляду немає кріплень та ременів, - каже журналіст "20 хвилин" Федір Восінський. - Мені не провели інструктаж перед катанням. Місце, через яке у кабінку заходять та виходять, закрили звичайним ланцюгом.

Покатався наш журналіст і на атракціоні "Веселі гірки". 

- Було трохи страшно заходити на цей атракціон, адже дерев'яне підвищення, на якому він знаходиться, здається прогнилим, - каже журналіст. - Здивували ремені безпеки. Вони тут у вигляді шлангів для води. Дещо страшно було, що кріплення не витримає, але все добре. На підйомах я впирався ногами у саме сидіння, тому було не дуже зручно. Загалом, доволі весело. Але часто я тут би не катався. 

Ремонт проводять і зараз 

Під час візиту журналістів у парк завідувач парку не захотіла спілкуватись із журналістами. Проте, вже наступного дня нам вдалось поговорити із нею телефоном. 

- Зараз тримають роботи із фарбування атракціонів, - каже завідувачка  парку Національного відродження Галини Гладинюк. - Через те, що карантин та несприятливі погодні умови, - Щорічно атракціони проходять фарбування. Ми знаходимось просто неба. Тому за рік атракціони втрачають товарний вигляд. Тому ми їх чистимо та підфарбовуємо. Кошти виділяють з міського бюджету. Щодо суми, треба уточнювати в бухгалтерії. 

Поряд із атракціонами наразі проводять ремонт доріжки. У системі ProZORRO знаходимо інформацію про ці роботи. 

На доріжку в парку Нацвідродження з міського бюджету витратили майже півтора мільйони гривень.

"Фарбують щороку"

Про те, скільки коштів виділили на ремонт атракціонів, ми запитали у пресслужбі міської ради. 

Нам відповіли, що кошти виділяють в загальному на покращення стану парків розваг та відпочинку міста, а як їх розприділяти - вирішують у КП "Об'єднання парків культури та відпочитку Тернополя". 

Жодної інформації про закуплені матеріали на ремонт парку атракціонів цього року ми не знайшли і у системі ProZORRO. Тут є лише загальна інформація Послуги з фарбування металевих конструкцій в парках міста. На це цього року витратили понад 185 тисячі гривень. Але не усі вони використані саме на покращення атракціонів в парку "Нацвідродження".

Тернополяни скаржаться, що з ними доволі рідко радяться про те куди краще спрямувати кошти з міського бюджету. 

- Зараз дуже бурхливо обговорюють питання встановлення в парках вертикального озеленення і цих нових металевих конструкцій, - каже тернополянка Анжела Майструк. - Їх встановлюють, кудись переносять. Це все коштує грошей. Можливо, краще було ці кошти направити на оновлення парку розваг, щоб дітям було більше радості? Бо на цих атракціонах справді кататись не хочеться. 

Документи про безпечність - є?

Як розповідає керівництво парку, перед відкриттям атракціони пройшли експертну оцінку. 

Про це також свідчить і інформація у системі ProZORRO. Коштує ця перевірка майже 45 тисяч гривень.  Цю інформацію підтвердили і в міській раді, у відповідь на запит журналістів видання "20 хвилин".

Усі атракціони у місті проходять щорічне експертне обстеження  відпочинкового сезону, кажуть у міській раді.

- Цьогоріч усі атракціони були обстежені та отримали документи про безпечність.  Після завершення зимового періоду атракціони фарбуються та ремонтуються, - коментують у відділі зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Тернопільської міської ради  - Загалом у міських парках налічується 17 атракціонів, дев’ять з яких- у парку Національного відродження, сім - у гідропарку «Топільче» та водні велосипеди - на водоймах..

Технічні обстеження працівники експертно-технічного центру проводять відповідно до  «Правил будови і безпечної експлуатації атракціонної техніки». Вони перевіряють стан гальмівних систем та болтових з’єднань, електрообладнання, кріплення металоконструкцій, контури заземлення та пульти управління атракціонів.

"Краса - не в нашій компетенції"

Результати експертної оцінки атракціонів журналістам надіслали у відповідь на запит. 

У документах йдеться про те, що Центр рекомендує усунути деякі порушення, що можуть бути небезпечними для відвідувачів. До прикладу, на атракціоні "Берізка" потрібно замінити прогнилі дошки, відремонтувати посадкову площадку та виправити порушення із перепадами по висоті. 

Такий документ прийшов на оцінку кожного атракціону. 

- Щорічно ми проводимо експертну оцінку атракціонів в парках міста перед початком сезону, - коментує технічний експерт Руслан Гаврилюк. - Усі результати оцінки ми надіслали вам у відповіді на запит. Атракціони є придатними до експлуатації. адже усі порушення усунули за нашими рекомендаціями. Були деякі зауваження щодо того, що можливо деякі каруселі виглядають не дуже естетично. Але це усунути неможливо. Шари фарби не можна вичистити до блиску. Ми перевіряємо технічний стан та справність. Краса - це не в нашій компетенції. 

Також Руслан Гаврилюк зазначив, що ті зауваження, які відмітили журналісти видання "20 хвилин" не впливають на безпеку користувачів атракціонів. 

- Конструкція "Човників" безпечна. Те, що прогнила частина дерев'яних основ не впливає на загальний стан, - говорить він. Це усунути неможливо. Доведеться повністю змінювати тоді атракціон. Самі сидіння там безпечні, бо там є металеві плити. Що стосується пасків безпеки на "Веселих гірках", то вони також відповідають нормам, адже свою функцію виконують. Ми перевіряли цей атракціон також - випасти неможливо.

Куди звертатись, якщо помітили порушення 

У центрі Держпраці інформують, що користувачі атракціонної техніки мають право ознайомитися з результатами технічного огляду, експертного обстеження та з документами дозвільного характеру на експлуатацію обладнання, які повинні бути у суб’єкта господарювання.

І кажуть, якщо у вас виникають сумніви у безпечності та справності атракціонів, відсутні огородження небезпечних зон, правила користування або інші належні документи – рекомендуємо не користуватись такими атракціонами.

Начальник відділу нагляду в будівництві, енергетиці, машинобудуванні, котлонагляді та на виробництвах і об’єктах підвищеної небезпеки Управління Держпраці в області Віктор Мовчан зазначив, що якщо тернополяни бачать несправні атракціони або вбачають у них небезпеку, то вони можуть звернутись в Управління Держпраці, що на вул. Шпитальна, 7 або за телефоном: (0352) 25-45-09.

Коли в парку будуть нові атракціони - невідомо

Інформаційний запит з питанням "Який термін експлуатації атракціонів та який їх вік" наші журналісти у міську раду надсилали двічі. 

Такі питання ми надіслали у міську раду:

На частину питань нам прислали лише скан документів експертної оцінки. І запропонували надіслати запит повторно. Після повторного надсилання запиту, частину питань все одно проігнорували. 

Відповідь була такою:

Тож питання про те чи замінять найближчим часом атракціони в парку залишається відкритим. 

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up