Партнер рубрики Події

"Ми будемо вчитися дистанційно, крапка". Тернопіль з 11 січня таки йде на локдаун?

"Ми будемо вчитися дистанційно, крапка". Тернопіль з 11 січня таки йде на локдаун?
  • Тернопіль не погодився з загальноукраїнськими карантинними  обмеженнями, які почали діяти з 8 січня. 
  • Міський голова Сергій Надал заявив, що центральна влада не чує тернополян, а область готує скасування рішень міської ради.
  • Тим часом міськрада уже змінила позицію у питанні роботи шкіл. В управлінні освіти нам повідомили, що школи працюватимуть дистанційно.
  • Що ж працюватиме у Тернополі з 11 січня, читайте у матеріалі.

— Нас змушують закрити місто. Центральна влада вчергове не почула думку тернополян. І попри рішення міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, поліція почала масово штрафувати підприємців. Хоча показники захворюваності свідчать: кількість нововиявлених хворих 8 січня – 36, 9 січня – 27. Ці показники значно менші, аніж були, наприклад, восени, — написав на своїй сторінці Сергій Надал. 

Крім того, очільник Тернополя оприлюднив  інформацію про те, що правоохоронці виставлять кордони навколо шкіл, щоб не допустити дітей на навчання, а на директорів навчальних закладів та вчителів будуть відкриті справи.

— Я не виключаю, що проти членів міської комісії з надзвичайних ситуацій, працівників управлінь можуть також відкрити справи. Це тиск і методи залякування, які використовували ще за часів Януковича. Я хочу заявити, що у Тернополі воювати з поліцією ніхто не буде. Я не маю права ризикувати людьми і містом. Ми всі стали заручниками нав'язаних некомпетентних рішень влади. Я не можу ризикувати справами на ні в чому не винних педагогів і директорів шкіл, працівників міської ради, а також зірваними планами тих батьків, чиїх дітей в понеділок планують не впустити до школи. Знаю, що у ці вихідні заплановане екстрене засідання обласної комісії з надзвичайних ситуацій при Тернопільській облдержадміністрації. Дуже ймовірно, що вони скасують рішення міської комісії і таки введуть локдаун у Тернополі з 11 січня, — написав пан Надал. 

Відео дня

Чому локдауну в Тернополі немає

Нагадаємо, жорсткий карантин в Україні запровадив Кабмін. Він розпочав діяти з 8 січня. Деталі тут

6 січня у Тернополі відбулося засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді. На ньому заслухали інформацію від медичних працівників щодо стану захворюваності на коронавірус у Тернополі станом на початок року, повідомляє пресслужба міської ради.

Відповідно до даних, впродовж останніх днів у місті не спостерігається приріст захворюваності на COVID-19, натомість, кількість інфікованих жителів знизилася, зменшилася кількість пацієнтів, що перебувають на лікуванні у медичних закладах Тернополя з діагнозом «коронавірусна інфекція», та практично відсутні хворі серед дітей і працівників закладів освіти.

«Зважаючи на це, комісія прийняла рішення не посилювати з 8 січня карантин та не вводити жодних додаткових обмежень на території Тернопільської громади. Діятимуть лише ті протиепідемічні заходи, що були прийняті раніше, — наголосив міський голова Сергій Надал. – Це означає, що з понеділка, 11 січня, в усіх тернопільських школах продовжиться навчання – учні молодших класів відвідуватимуть уроки в звичному режимі, а школярі 5-11 класів – відповідно до змішаної форми навчання. Рекомендуємо також суб’єктам господарювання не припиняти свою підприємницьку діяльність з 8 січня, а продовжувати працювати у звичному режимі».

Більше читайте у матеріалі: У Тернополі від 8 січня не будуть посилювати карантин: діти — до школи, бізнесу рекомендують працювати

Як працюватимуть школи? 

6 січня після засідання міської комісії ТЕБ та НС, в управлінні освіти і науки Тернопільської міської ради, журналістам "20 хвилин" повідомили, що діти з 11 січня повернуться за парти.

— Ми вчимось. Це рішення прийняли на засіданні комісії ТЕБ та НС. І воно обумовлене низкою причин. Зокрема, це і невелика захворюваність серед дітей,  — сказала тоді начальниця управління освіти Ольга Похиляк.  

Деталі в матеріалі: "Ми вчимося": як в Тернополі діти будуть ходити до школи під час локдауну?"

Немає опису.

А вже 9 січня у телефонній розмові з журналісткою "20 хвилин" Ольга Похиляк сказала, що школи працюватимуть у дистанційному режимі.

— Діти будуть вчитись дистанційно. Крапка. Про всі зміни повідомлять директори шкіл педагогів, а вони — дітей, — сказала пані Похиляк.

10 січня у прес службі Тернопільської міської ради офіційно повідомили, що навчання таки буде дистанційним.

— У зв’язку з жорстким вимогами Кабінету міністрів України щодо локдауну, який запроваджений на всій території України з 11.01.21,  забороняється відвідування закладів освіти незалежно від форми власності її здобувачами. Приносимо вибачення за тимчасові незручності, — йдеться у повідомленні.

Чи буде засідання обласної комісії?

Чи справді область збирається скасовувати рішення міської комісії з ТЕБ та НС, ми запитали у пресслужбі Тернопільської обласної державної адміністрації. 

— Засідання обласної комісії з ТЕБ та НС на вихідних не заплановано, - повідомила речниця ОДА Анна Василенко. — Наразі на території області діють карантинні обмеження, запровадженні центральною владою. Рішення міської комісії обласна скасовувати немає повноважень. Вона може лише брати його до уваги. Але наразі жодних змін до 11 січня у цьому напрямку не буде. 

Близько 19.30 Анна Василенко перетелефонувала журналістці "20 хвилин" та сказала, що засідання таки запланували на 10 січня. Проте година невідома, і чи буде воно відкрите, теж. 

Коментар від пресслужби ГУНП в Тернопільській області очікуємо. Як тільки отримаємо відповідь про те, чи справді навколо шкіл будуть "кордони", оприлюднимо інформацію. 

Хто запроваджує карантин?

Коментар юриста: Ростислав Небельський, адвокат. 

— Рішення Кабміну є нормативно правовим актом прямої дії і не потребує додаткового затвердження на місцевому рівні, — наголошує адвокат Ростислав Небельський. — Тобто правоохоронні органи і ті, хто уповноважений на фіксацію порушень карантинного режиму, мають обов’язки на фіксацію цих порушень. І зобов’язані направляти справи до суду. Усе, що зараз діється у Тернополі – можна розцінювати поняттями — від популізму і до сепаратизму, наголошує адвокат.  

Зокрема, міськрада визнала рішення Кабміну таким, що «не грунтується на нормах Конституції України» — це нонсенс, бо міськрада не в праві давати оцінку нормативно-правовим актам. Вони мали оскаржити рішення в суді. Такі дії, як нинішні, є шкідливими і неприпустимими в правовій державі, каже юрист.

 

Редакція "20 хвилин" завжди оперативно повідомляє лише перевірені факти. Ми не закриваємо цей матеріал на авторизацію, аби більше тернополян могли дізнатися важливу для них інформацію. Ви можете підтримати незалежну журналістику, оформивши підписку на наш сайт. 

 

А ви погоджуєтесь з карантинними обмеженнями у Тернополі? Пишіть відповідь у коментарях. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (16)
  • Сын Божьий

    Це вже назавжди. Тому, що ще не винайшли вакцину, щоб з барана зробити людину.
  • СТУГНА П

    На мою думку , що можливо неофіційно Надалу і місцевому МОН пригрозили з верхів кримінальними справами в тому числі і за сепаратизм , але це поки неофіційно тому вони дали задню з школами .
  • Ігор Юрків

    Політика...Надал хоче бути крутим мером....Аваков і решта, не хочуть щоб він таким був...

    Читач98 reply Ігор Юрків

    перевершити існуючу крутість вашого мєрка-царька - вже буде важко.
  • СТУГНА П

    МОН ще раніше рекомендувало в період карантину з 8 по 24 січня зробити канікули  для школярів та інших учасників навчального процесу. Я щось не розумію в чому прблема продовжити канікули і не заморочуватися з тою дистанційкою. Завжди були канікули з 29 грудня і по 20 січня . Хто там так доривається до навчання може озабочені мамаші, які знову "гвалтують" міське МОН і міську раду по принципу випускного 2020.  Зрозуміло всім ,що нинішня шкільна програма дуже насичена і її можна зараховувати як 1 рік за два і на тому крапка . Вчені вже довели ,що носіями ковіду є діти тому карантин свої корективи внесе в кращу сторону . Хто слідкує за статистикою захворюваності ,то вона пішла вниз , коли діти пішли на канікули . Нічого з тими дітьми не станеться хто хоче вчитися той буде вчитися дома ,а кому воно нах.... нужно ,то воно йому нах..... нужно .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up