Партнер рубрики Події

Про Тернопільську дамбу. ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ. ВАЖЛИВЕ.

  • Олександр Башта
Про Тернопільську дамбу. ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ. ВАЖЛИВЕ.
ЧИ МОЖЛИВО ВРЯТУВАТИ КАМ'ЯНЕ (БРУКІВКУ) ПОКРИТТЯ ДОРОГИ ПО ДАМБІ СТАВУ ?
Питання кам'яного покриття (бруківки) дороги по Тернопільській дамбі дуже складне.
Але все складне завжди можна розкласти на багато простого, а потім поступово це вирішувати.
На сьогодні, в еру глобальної "асфальтизації" планети, Тернопіль не стоїть осторонь, і вже майже не залишилось у нас тої "вічної дороги", яка так виділяла нас серед інших міст України.
І той кусок "бруківки", що ще залишився на дамбі нашого озера, міг би стати нашою візитівкою. Але ...
Вже давно існували проекти, щоб зняти бруківку та заасфальтувати дамбу. Вже витрачено купу грошей на дослідження та проекти.
І вже на цей, 2015 рік мали би виділити гроші (30 млн.грн.) та закатати в асфальт дамбу Тернопільського озера. Але грошей не виділили, а тому бруківка буде ще цей рік нам служити. 
Чи переживе вона ще одну осінь та зиму ? Чи не станеться щось незвичайного та небезпечного ? Скоріш за все такого не станеться, але от дискомфорту водіям буде значно більше.  Дощова вода, яка постійно накопичується в невеличких просіданнях бруківки буде накопичуватись, а ті просідання будуть ставати все більшими та більшими. В середині дамби це вже можна спостерігати і сьогодні.
То що ж нам робити ?
Відповідь проста - ремонтувати. А як ремонтувати ? І от тут починається саме складне.
Я вже другій рік пропоную простий та значно дешевший  варіант ремонту. І якщо мене в тому році переконували, що зроблять все "капітально" та навіки, то цього року грошей на асфальтування вже не буде.
А тому, на мою думку, треба перейти на простий ремонт.
Що саме це таке, той простий ремонт ?
Визначити габарити невеликого (1х1 чи 2х2 метри, не більше) просідання бруківки, акуратно бруківку витягнути та засипати в просідання суху суміш піску з цементом 3:1, і одразу викласти бруківку на старе місце, засипати та втрамбувати шви між бруківкою, полити водою. І саме головне - робити цей ремонт кожного вечора з 19 до 24 години, коли менш за все заважаєш автотранспорту. І робити це все треба не більше двом чоловікам.
В такий спосіб до кінця літа можна буде відремонтувати основні проблемні ділянки на дамбі Тернопільського ставу. 
А яка Ваша думка ? 
Також шукаю тих, з ким можна зробити такій ремонт.
З повагою, О Башта, небайдужий Тернополянин. ( 096 415 63 94 0
08,07,2015 



















Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Ігор

    Можна, звичайно, відкрити дискусію чи впливають чорні дірки на рівень клептократії в Україні. Маю немалий досвід у проектуванні вулиць і повинен сказати, що проектувати і будувати вулиці, які примикають до водойм, зокрема, ставів не так просто. як видається з першого погляду. набережна дорога на ділянці від Надстаної церкви до шлюзного мосту, має невеличкий поздовжній ухил (бл. 0.1%), а це мало для того, щоб під бордюром текла поверхнева водичка. Для цього влаштовується т. зв. пилкоподібний профіль, який дозволює штучно збільшувати цей ухил до допустимо малого (0.4-0.5%). Поздовжна лінія лотка (при бордюрі) дійсно нагадує пилку. В понижених місцях влаштовується дощоприйомні колодязі, які приймають поверхневу воду. Як привило, асфальт у такому випадку не влаштовується. Бруківку все таки можна перекласти.
  • Анонім

    Якщо вкладати по 1 кв.м. висмикуючи його кожен раз з загального полотна,то в кінцевому результаті дорога буде ще гірша чим до того.

    Хоча резутьтат гівно,головне піар - роблять дорогу,власними силами))

    Олександр Башта reply Анонім

    а якщо не буде ? чи може у тебе є досвід ?

    Весь світ ремонтує так.
  • Олег Фостяк

    Питання проїжджої частини на дамбі нашого ставу ми вивчали детально коли розробляли проект реконструкції огорожі з реконструкцією п'єдесталів котрі колись стояли там. Виявилось що дамба ставу є динамічною і  постійно нерівномірно рухається в сторону гідропарку  та ще й розмивається водами які просочуються з ставу через дамбу, домішувався і вітровий нагін води. Тому альтернативи бруківці із натурального каменю немає, повторюю із натурального! Чим менший модуль мощення тим простіше буде вирівнювати, з врахуванням поперечних ухилів, місця просідання. В іншому випадку можна попробувати або повністю підсилити та закріпити дамбу або зробити дорогу у вигляді моста який не буде зв'язаний з динамікою руху самої дамби от тоді можете і асфальтувати. А технологій ремонту покриття з бруківки є маса. До речі колись між кожжною бруківкою вставляли солому, а зараз пісок з цементом. Я родом із Золочева, так там дорога біля замку була збудована ще за Австрії з бруківки, покриття мало арочний вигляд, кожен камінець був розклинений і навантаження на основу передавалось рівномірно, по ньому йшли танки Тигр на Тернопіль і жодних просідань, скаржились автомобілісти що на підйомі слизько, - закатали зверху в асфальтобетон, так все одно тримається.

    Олександр Башта reply Олег Фостяк

    Дякую Вам, пане Олеже за коментар. Тому і хочу з однодумцями відновити частинку бруківки, щоб потім переконати владу міста зробити так всю дамбу. Чи може у Вас є людина, з якою я би це спробував ?
  • Anonymous

    таке покриття на дорогах справді довговічне ,та воно не духе приємне для пасажирів,завжди з острахом чекаєш того шматка дороги,особливо дітям та вагітним,краще хай візиткою міста стануть дороги без ям

    Олександр Башта reply Anonymous

    якщо зробити все "як книжка пише", то "бруківку" майже не відчутно при їзді.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Загинув 23-річний воїн з Тернопільщини Павло Мізоцький 20:02 «Халява вічною не буває»: судили посадовця за хабар 500 доларів. За що вимагав і як покарали? 19:03 Скільки коштує м’ясо до Великоднього столу у Тернополі: порівняли ціни у супермаркетах та на ринку photo_camera 18:03 На Гайовій поклали новий асфальт: який вигляд має вулиця після реконструкції photo_camera Від читача 14:51 Участь в «Армії відновлення» Тернопільщини – Ваш реальний внесок у Перемогу! 17:20 На Кременеччині віддали землю під сміттєпереробний завод, а отримали — борги за оренду в сотні тисяч 16:40 Помічник лісничого з Тернопільщини привласнив з каси 80 тисяч. Що йому загрожує 16:15 Втеча від мобілізації? Перевірили, що робить Труш в університеті та чи стоїть на військовому обліку 15:30 Скільки коштує великодня атрибутика у магазинах та супермаркетах Тернополя 14:55 Сезон полуниць стартує: що важливо знати, аби не отруїтись 14:20 Тернополянин залишив наплічник біля камер схову в магазині, а коли повернувся — його там не було 13:31 Тернополянка Наталя Яремчук напекла та передала хлопцям на фронт понад три тонни солодощів play_circle_filled photo_camera 12:46 Кабмін розглядатиме законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук 12:04 Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up