З жовтня педіатр прийде не до всіх

З жовтня педіатр прийде не до всіх
  • З 1 жовтня виклики дитячого лікаря на дім відмінили, лікар буде приходити лише, якщо цього вимагатиме стан дитини.
  • Тернопільські матері кажуть, що після такої реформи можна сміливо чекати збільшення кількості всіх інфекційних хвороб, а дехто вважає цю зміну ще одним кроком в Європу.

З 1 жовтня у Тернополі виклики дитячого лікаря на дім відмінили, лікар буде приходити лише, якщо цього вимагатиме стан дитини.

Тернопільські матері кажуть, що після такої реформи можна сміливо чекати збільшення кількості всіх інфекційних хвороб, а дехто вважає цю зміну ще одним кроком в Європу.

- Зараз в лікарів години прийому збільшуються, пару годин педіатр матиме для прийому здорових дітей, а решта - для хворих, - розповідає заступник директора комунального некомерційного підприємства Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні Володимир Кучма.

Відео дня

Якщо у дитини температура більша 39 градусів чи інфекційне захворювання, то лікар прийде на дім, пояснює пан Кучма.

 - Ніхто не буде ризикувати здоров’ям дитини. Якщо справді необхідно, то лікар, звісно, приїде, - зазначає заступник директора міської дитячої комунальної лікарні.  - Але коли у дитини температура 37 і кашель, то потрібно приходити в поліклініку.

У тернопільських матерів думки у соцмережі щодо нововведення розділилися. Дехто вважає, що з введенням цієї реформи у медицині ще більше зросте корупція, а хтось схвально поставився до таких змін.

- Якщо чесно це повна маячня, йти в лікарню з хворою дитиною, і стояти поряд з іншими хворими дітьми, щоб всі один одного позаражували, - вважає пані Людмила.-  І після такої реформи можна сміливо чекати збільшення кількості всіх інфекційних хвороб.

Пані Маріанна також негативно ставиться до таких змін.

  - Корупція росте не по днях, а по годинах, - пише жінка. - Тепер лікарю треба буде заплатити  в п’ять разів більше, щоб він погодився приїхати.

А от пані Уляна розповідала свої спостереження щодо медицини за кордоном.

  - У Данії, наприклад, лікар на прийом не приїде, якщо реальна загроза - дзвонити в невідкладну допомогу, і там вони по симптомах визначають наскільки все критично, - розповідає пані Уляна.

Хоча, як зазначає жінка, для них температура 39 у дитини - не критично, радять роздягнути, дати жарознижуюче і багато пиття, взагалі тепле пиття там один з найпоширеніших приписів лікаря.

  - В окремих ситуаціях тобі можуть дозволити приїхати у відділення невідкладної допомоги, і звичайно, там і в черзі почекати треба буде. Але з іншою сторони,  якщо ситуація дійсно критична, то за тобою і вертоліт пришлють, - зазначає жінка.

Взагалі, там медицина починається тоді, коли сімейний лікар вирішить, що ти дійсно цього потребуєш, а не придумав собі чи вирішив перестрахуватися.

- Так що, насправді ми йдемо в Європу, - додає пані Уляна.

- У поліклініці на вул. Київська вже помалу це практикують, - розповідає пані Олена. - Не можу сказати, що в захваті від такого, але добре, що хоч без очікувань.

Жінка не чекала в черзі, а прийшла за записом, і педіатр направила в бокс.

- Поки чекала на прийом, то в реєстратурі говорили: "приїжджайте в поліклініку, вашу дитину оглянуть в боксі", - пише жінка. - І мою так оглядали з трахеїтом і бронхітом, але без температури.

Нагадаємо, МОЗ України почало перехід на нову модель викликів лікарів додому ще у березні цього року, бо змінилося ведення медичної документації. Про це повідомлялося на сайті відомства. Тепер лікар не зобов'язаний відвідувати вдома усіх пацієнтів, які звертаються в реєстратуру. Пацієнт та лікар зможуть отримати доступ один до одного по телефону. Час лікаря є цінним та обмеженим суспільним ресурсом. Кожен пацієнт повинен розуміти, що коли лікар іде до нього додому, він не допомагає щонайменше трьом іншим пацієнтам. Пацієнт та лікар будуть разом приймати рішення про необхідність візиту додому."

До слова, рейтинг тернопільських педіатрів шукайте ТУТ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Оксана Точкова

    Наша медицина була найкраща в світі, яка базувалась на профілактиці захворювання. І лише під тиском союзу після війни почала розвиватись, особливо  у країнах, що входили до соцлагерю. Решта - залишалась  і залишається на рівні середньовіччя, особливо зараз. Без грошей - ти не людина і ніхто лікувати не буде
  • Оксана Точкова

    У Данії  - це розповіла моя знайома. Самі визначайте діагноз в інтернету, які симптоми вам підходять. Дітей народжуйте дома - це реальна Європа, а не та, що по телевізору розповідають. А лікаря визвати - це коли дитина реально помирає. Ніхто не може визвати лікаря, а тим паче приписати нормальні ліки. Ми вам випишемо антибіотик - наприкла, якщо у вас буде три отити і пневмонія.  Оце Європа, бабуся везла ліки, бо реально, дитина не могла видужати, а всім просто "пофіг"
  • Ерасто

    50-200 грн. і лікар прийде. не забувайте що живете в Україні

    Людмила Пятак reply Ерасто

    За 50 грн хіба санітарка прийде
  • ігор

    тобто якщо, в дитини 38.9 що мнеще за 39, якщо на вулиці -15 і хуртовина то закидаєш малого на плечі і несеш його в поліклініку, а вночі з пневомнією в лікарню.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up