"Карантин у квітні ще не завершиться". Як будемо жити далі?

"Карантин у квітні ще не завершиться". Як будемо жити далі?
  • На засідання Кабміну 8 квітня прем’єр зауважив – карантин у квітні не завершиться. Поступове послаблення уряд розраховує почати не раніше кінця квітня-початку травня, але низка обмежень залишатиметься.
  • Чи запрацюють підприємства та яким може бути наше життя далі, журналісти "20 хвилин" запитали у експертів.

Життя після карантину – яким воно може бути? Хто піде на роботу, а хто залишиться вдома, чи зможемо хоча б частково повернутися до звичного ритму життя – ніхто з точністю не зможе прогнозувати наше майбутнє навіть на найближчі три тижні. Але, зважаючи на реалії, із якими ми зіткнулися, можна говорити про те, що воно точно буде інакшим.

Що прогнозує уряд?

Ще тиждень тому уряд розраховував на поступове послаблення карантину уже з 24 квітня.

- За нашими розрахунками, за три тижні ті, хто вже є хворими на COVID-19, мають одужати. Якщо буде зафіксовано динаміку зниження захворюваності, наприкінці квітня ми зможемо розпочати поступове послаблення карантинних заходів. Цей процес буде відбуватися у кілька етапів, – заявив прем'єр-міністр Шмигаль.

Відео дня

На засідання Кабміну 8 квітня прем’єр уже зауважив – карантин у квітні не завершиться. 

Але, зауважте, це при тому, якщо рівень захворюваності піде на спад. Але чи буде так, нікому наразі невідомо. У той же час, міністр МВС Арсен Аваков припустив, що карантин у країні може тривати ще два місяці. А за оптимістичними прогнозами, до нормального життя українці зможуть повернутися після 15 травня.

- Якщо буде зафіксовано динаміку зниження захворюваності, то лише в травні ми почнем вести розмову про можливе послаблення карантинних заходів. Це точно не буде зроблено з 14 квітня, як було розповсюджено в деяких фейкових інформаціях, яка розійшлась вчора по інформканалам. Протягом квітня ми не відступимо від того карантинного режиму, який запроваджений і буде провадитися до 24 квітня і скоріш за все буде продовжений до початку травня. В травні, за умови позитивної динаміки, ми запустимо економіку України за визначеним планом, - заявив Шмигаль.

Спершу на роботу підуть люди працездатного віку, буде відновлюватися рух громадського транспорту.

- Водночас певний час ще діятимуть обмеження на прогулянки і масові зібрання, а також усі муситимуть носити маски. Карантин буде продовжено для школярів, студентів і людей старшого віку, - каже він. - Україна не може дозволити собі 2-3 місяці сидіти на дивані, тому економіку треба буде запускати.

Чи витримає наша економіка до того часу? Чи зможе тернопільський бізнес відновити свою роботу, чи повернуть люди свої робочі місця, про освіту, медицину і навіть релігію, журналісти "20 хвилин" запитали у експертів.

"Схоже на велику депресію 20-30 х років"

Послаблення мають бути, однозначно, інакше економіка країни не витримає, вважає доктор економічних наук Володимир Мартинюк.

- Швидше за все, якщо не буде непередбачуваних ситуацій, бізнес частково відновить свою роботу. Наразі уже дозволили продаж сільгосптехніки і сільгосптоварів, адже в уряді розуміють: якщо зараз не провести посівну, то восени ми можемо мати в рази більшу біду, ніж коронавірус, - говорить він.

Від пандемії ще тривалий час буде оговтуватися не тільки Україна, а і увесь світ, вважає експерт. На думку економіста, те, що зараз переживають усі країни, схожа на потужну економічну кризу 20-30 х років минулого століття – Велику депресію.

- Якщо посилений карантин триватиме до травня-червня, а то й липня – це буде економічний апокаліпсис. Якщо місцеві підприємства не відновлять свою роботу, то, відповідно, не буде сплати податків, на рівні країни може постати проблема виплати зарплат бюджетникам. Тому, якщо спалаху захворювання не буде, швидше за все, дозволять працювати у такому собі лайтовому режимі – із дотриманням дистанції та виконанні всіх санітарно-епідеміологічних заходів, - говорить Володимир Мартинюк.

Через пандемію коронавірусу багато європейських країн закрили свої кордони. Тож не виключено, що після закінчення карантину усі заробітчани, які повернулися в Україну, шукатимуть роботу вдома, поки не буде можливості працевлаштуватися за кордоном, додає експерт.

"Це стимул трансформуватися та розвиватися"

Послаблення карантину необхідне, переконаний і керівник громадської спілки "Рада Бізнесу Тернопілля", інвестор, Руслан Савчишин.

- Я постійно навчаюсь та перебуваю  в пошуку нових стратегічних можливостей, які покращать мене, мій бізнес та світ навколо. Зараз ми не повинні впадати в паніку і чекати, поки весь світ рухне. Економіка країна не витримає довготривалого жорсткого карантину, тому, як тільки рівень захворювання піде на спад, уряд послаблюватиме обмеження. Та й самі підприємці, які планують працювати далі, шукатимуть нові шляхи для ведення своєї діяльності, - говорить він.

До травня підприємства, імовірно, почнуть оживати, але дотримання санітарних та гігієнічних вимог змушені будуть дотримуватися.

- Пандемія і карантин – це можливість трансформувати свої можливості.  Підприємці мають змогу змінити спосіб своєї діяльності. Уже понад 20-ть років у світі активно розвивається цифрова економіка. Продавати, реалізувати свої послуги можна і онлайн з використанням кур’єрської служби тощо. Хто ініціативний, то вже давно шукає шляхи адаптації до реалій, у яких доводиться працювати. Усі мають гаджети, Інтернет та зв'язок. Є безліч курсів, вебінарів, із допомогою яких можна розвиватися, вдосконалюватися, змінюватися. Хто не готовий і не хоче нічого змінювати, той, звісно, цю кризу навряд переживе, - прогнозує Руслан Савчишин.

Коронавірус – це драйвер, який спонукав увесь світ еволюціонувати, і ми повинні цим скористатися.

- У нас у всіх є прекрасна можливість створити щось цінне, діяти, а не панікувати. І тоді не буде так страшно від того, чого ж чекати після карантину, - говорить експерт.

Що буде з освітою?

Якщо бізнес частково зможе відновити роботу, то учні у кінці квітня у школи ще не повернуться, кажуть в уряді. Як тернопільські освітяни сприймають такі виклики?

- Я думаю, що наприкінці квітня карантин для учнів не закінчиться. Звісно працювати дистанційно зараз дуже непросто. Адже ми вперше зіткнулися з такою формою роботи. Біда в тому, що ми не можемо проконтролювати ні рівень виконання учнями завдань, ні спосіб подачі інформації вчителями. ЗНО відміняти не збираються, це добре, тому що випускники матимуть шанс поступити в університети за об’єктивною системою оцінювання рівня їхніх знань. Наразі мова йде про спрощення завдань. Наприклад, творчого завдання учні не матимуть, - пояснює начальник міського управління освіти Ольга Похиляк.

Крім того, учні 4 і 9-х класів не будуть здавати державної підсумкової атестації, а зможуть переходити у п’ятий клас за тією кількістю балів, яку виставлять їм вчителі.

- Якщо спалах захворюваності мине раніше, ніж у травні, можливо, ми будемо навчатися ще у червні. Наприклад, у Німеччині ця практика досить поширена. Для нас це незвично, але ми мусимо змінювати форму роботу, зважаючи на те, що маємо, - каже Ольга Похиляк. – Чи буде випускний у Тернополі? Це під питанням. До червня далеко, але навіть у перший літній місяць можуть продовжити обмеження щодо заборони масових зібрань. Тоді доведеться змінювати формат цього дійства.

"Це перевірка і на віру"

Пандемія коронавірусу – не тільки випробування для імунітету, але й для рівня своєї духовності, запевняє настоятель церкви ікони Божої Матері "Скоропослушниці" в Тернополі.

- Ми пережили багато криз, це ще одна для випробування нашого рівня віри. Церква готова виконувати всі санітарно-гігієнічні вимоги з метою запобігання поширення інфекції. Але ми проти закриття храмів. Кожна людина має право на вільне віросповідання, це гарантовано Конституцією України, тому люди можуть приходити на молитву до храму. Є набагато страшніші пандемії від коронавірусу – страх, паніка, зневіра. Більшість людей дотримуються обрядових моментів, ті, які виконували їхні пращури. Тому віра для деяких – це ритуал. Християнство – це релігія, яка дає спасіння в безкінечному просторі. Усе в нас буде гаразд, - говорить отець.

Про колективний імунітет

А як щодо самого коронавірусу? Чи відступить він? Прогнозувати щось з цього приводу майже безнадійно, адже на рівень захворюваності впливає ряд факторів, наголошує доктор медичних наук, професор, український вчений у галузі інфекційних хвороб, епідеміології та військової епідеміології Михайло Андрейчин.

- У різних регіонах є свої епідемічні хвилі. Спрогнозувати, що буде за три тижні важко. Адже ми точно не знаємо, яка кількість населення Тернопільщини уже заражена коронавірусом. Наразі мало тест-систем для того, щоб проводити масові дослідження. Хоча Україна і почала виробництво тест-систем. Ми не можемо з високою достовірністю прогнозувати, як буде далі. Адже для того, щоб рівень захворюваності пішов на спад, потрібно, аби виробився колективний імунітет. Відповідно, 95% населення має перехворіти – навіть у легкій формі чи зовсім без симптомів, аби організм виробив антитіла. Ми бачимо, яка кількість українців повернулася із-за кордону, частина, як вже показали останній тиждень-два, виявилися зараженими і навіть хворими. У межах двох тижнів (саме стільки триває максимальний інкубаційний період прояву недуги) можна детальніше говорити про те, що буде далі. Карантин, самоізоляція – це інструменти, які допомагають перервати ланцюг поширення коронавірусу. Якщо частково обмеження карантину знімуть, то це може полегшити поширення вірусу. Дуже швидкого завершення епідемії не буде. Важко щось прогнозувати точно, - говорить професор.

Підсумовуючи, сказати, що буде – точно ніхто не може. Але життя продовжується, тож зараз основне – не панікувати, дбати про власне здоров'я та своїх рідних.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • гср

    люди, садіть бараболю, бо до осені той карантин ся не скінчит, а їсти шось буде треба!
  • Анонім

    Щоб економіка країни не розвалилася треба виготовляти антисептики ,маски , респіратори ,апарати вентиляції легень і то в масовому виробництві .
  • Алла Ляпандра

    При послабленні карантину дозволять користуватись громадським транспортом, де безліч поверхонь і обмежений замкнений простір, але триватиме заборона на поодинокі прогулянки парком, де відкритий простір, сонце, вітер ... я певно в цьому житті чогось не розумію

    Наталія reply Алла Ляпандра

    Я теж цього не розумію. Згадую наші переповнені маршрутки, в яких люди на головах один одного. В парках - широкі алеї, де нормально можна розминутись, свіже повітря, що потрібно для імунітету. А прогулянки в "наморднику" по свіжому повітрю за відсутності скупчення людей для чого ? Якась дивна логіка.

    Коля reply Алла Ляпандра

    Це підготовка населення землі до тотального контролю над людиною;)

    WQ reply Коля

    Скоро буде обовязкова вакцинація всіх в сша і єс, ні в якому разі не вакцинуйтеся - в вакцині буде збудник тяжкої хвороби, від якої люди будуть вмирати, таким способом буде зменшена кількість населення щемлі!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up